söndag 29 april 2012

Vegansk köpekorv bortom 7eleven & Pressbyrån

På Östra Mårtensgatan 2b, alldeles i närheten av Mårtenstorget i Lund, ligger ett litet ställe som heter Korvhuset. Dom skryter om att dom har 101 korvsorter, och inte helt oväntat finns det såklart diverse djur i de allra flesta men den som trodde att endast karnivorer kan äta här trodde fel. För de har 4 vegetariska korvar, vilka alla verkar vara veganska. 4! Inte illa pinkat för en halt häst. En av dessa korvar var Astrid&apornas Hot chorizo, en annan samma astrids Snällkorv. De två andra (som faktiskt tagit slut när jag var där) var en falukorv och prinskorvar (så vitt jag kunde förstå skulle dessa vara Astrid & apornas Jättekorv och Prinsesskorvar). Det har ju varit lite hype kring 7elevens och Pressbyråns test av försäljning av veganska korvar, men detta smäller lite högre tycker jag. För på korvhuset kunde man välja mellan lite roligare tillbehör förutom korvbröd; surkål, rårörda lingon, rostad lök, rå lök, ajvar, potatismos (som jag dock antar är oveganskt) etc. Jag plockade en snällkorv med ketchup, senap, surkål och ajvar. 35 pickadoller fick jag betala.

Surkålen var tyvärr ganska tråkig, och det säger jag inte för att jag inte gillar surkål (för det gör jag verkligen), men den var lite fadd och trist i smaken. Men så går det när man sätter en tysk på att bedöma surkål. Då måste det vara kvalitet för att det ska delas ut några betyg av högre grader. Ajvaren var dock rätt god och senapen var riktigt schysst. Stark o söt o god. Korvhuset kommer nog inte konkurrera ut mitt falafelätande men trevligt som omväxling och fantastiskt att ett ställe som känns så köttigt vågar satsa lite veganskt (3,96% av korvutbudet veganskt!). 3,5/5 om jag måste ge ett betyg.

fredag 27 april 2012

Djurens Rätts Regionsträff Syd

För ganska exakt två veckor sedan anordnade Djurens Rätt en regionsträff på Kvarnbys folkhögskola strax utanför Malmö med föreläsningar, workshops, filmvisning och annat gött. Jag var med på ett litet, litet hörn och höll i lite matlagning, och det var väldigt trevligt! Trerätters. På grund av tidsbrist och tight schema kunde hann jag inte vara med på allt men hörde ryktesvägen att det var givande och hygge hela vägen igenom. Lovade att lägga upp lite recept, och man ska stå vid sitt ord. Bättre sent än aldrig.
Till förrätt spisades vietnamesiska sommarrullar.
Som huvudrätt serverades saffransmarinerade kikärtor (tillagade ungefär som i detta recept, minus sesamolja och citron), fransk potatissallad, balsamicorödbetor, sockerärtor och en lätt sallad på morötter, ruccola och sesamfrön.

Fransk potatissallad:
10 st normalstora potatisar av fast sort
halvt knippe färsk dill
1/3 rödlök
2,5 msk senap
0,25 dl olivolja
1 dl havregrädde
1 tsk svartpeppar
0,75 tsk salt

Skär potatisarna i jämnstora bitar (typ i fjärdedelar) med skalet kvar och koka i cirka 18 minuter (lite beroende på bitarnas tjocklek, känn med en sticka). Häll av kokvattnet och låt svalna. Vispa ihop olja och senap, tillsätt därefter havregrädde och blanda väl. Skär rödlök i halvcirklar så tunt du förmår, hacka dill. Rör ner lök och dill i senapsblandningen, smaka av med salt och peppar. Häll nu senapsblandningen över potatisen, blanda ordentligt och ställ på ett svalt ställe.

Balsamicorödbetor:
4 normalstora rödbetor
1,75-2 msk crema di balsamico
ca 0,5 tsk salt

Skala rödbetorna och riv grovt. Blanda ner crema di balsamico och salt och smaka av. Serveras svalt.

Efterrätten bestod av chokladmousse på avokado plus bär. Tråkigt nog hade jag inte fått tag i särskilt mogna  avokados men det blev rätt bra ändå efter lite höftande.

Köket var långt ifrån optimalt och vi stötte på en rad utmaningar, men alla som hjälpte till med matlagningen var duktiga och trevliga och bidrog till fin stämning. Vill tacka alla som peppade och kom fram med uppmuntrande ord och kroppsspråk efteråt. Finisar. Om det var någon deltagare som tyckte det smaka gött så tycker jag att ni ska tacka de som hjälpte till i köket, för själv lagade jag knappt någon mat alls. Vill passa på att tacka Camilla Bergvall dels för bilderna i detta inlägg, men framför allt för att du drog i hela arrangemanget på ett grymt sätt!

söndag 22 april 2012

Raw Zucchinispaghetti

Vet att många där ute är lite lätt skeptiska till rawfood, och ibland är även jag en av dem. Älskar nästan alla grönsaker och gillar verkligen råa fräscha rätter men ibland inbillar jag mig att det är tråkigt att göra hela rätten rå. Fördomar späs lätt på när jag googlar rawrecept och hittar en klar övervikt recept och bilder som i princip är mixade nötter och ser sjukt stabbigt ut. Men ibland har man fel, och ibland måste man utmana sig själv. Raw zucchinispagghetti har jag hört talas om länge men inte vågat testa men så råkade jag av en slump göra något liknande när jag skulle göra en side dish till medelhavsinspirerad paj. Och det blev riktigt gött så denna gången löpte jag linan ut.

Raw Zucchinispaghetti:
1 stor zucchini
10-12 soltorkade tomater
1-2 nävar mangold
2 vitlöksklyftor
1/4 dl olivolja
1/2 msk örtvinäger
salt
peppar
en skvätt citronjuice
valnötter

Snurra zucchinin till långa ringlande strimlor med hjälp av en spiral slicer och lägg i en stor skål. Skiva tomaterna i tunna avlånga bitar, pressa vitlök och blanda ner dessa i zucchiniskålen tillsammans med mangold, olja, citronjuice och vinäger. Smaka av med salt och peppar. Låt stå och dra i kylen i minst 20 minuter. Serveras svalt och toppa med valnötter och eventuellt en skiva citron.

Måste säga att det var klart över förväntan. Riktigt gott och fräscht och dessutom blev jag inte så där aj-ont-i-magen-matkoma-mätt utan snarare jag-är-nöjd-nu-mätt, vilket inte var helt fel.

lördag 21 april 2012

Lasagne på bechamelsås med smak av citron

Bechamelsås med smak av citron:
3,5 dl sojamjölk
2,5 dl havregrädde
50 g mjölkfritt margarin
1 dl vetemjöl
1 citron
muskot
salt
peppar

Smält margarinet i en kastrull, vispa ner mjölet utan att klumpar bildas. Tillsätt sojamjölk och havregrädde och låt koka upp. Finriv under tiden citronskalet. Tillsätt citronskal och citronjuice från lite mindre än halva citronen och smaka av med salt, peppar och muskot när önskvärd konsistens uppnåtts.

Använd såsen i lasagne (eller andra pastarätter); lägg ut lasagneplattor i en ugnsfast form, lägg upp ordentligt med sås på varje lager och gör till exempel ett lager med 250 g skivade plommontomater och ett lager med förstekt schalottenlök, bladspenat och örter. In i ugnen på 200-225 grader celsius tills allt göttat ihop sig ordentligt.

fredag 20 april 2012

Hjortronpannacotta

Pannacotta betyder kokt grädde på italienska och är en efterrätt från norra delarna av landet. Jag ville kombinera med en specialitet från norra delarna av Sverige och valet föll självklart på hjortron. Lapplands guld.

Hjortronpannacotta (2 portioner):
1,5 dl havregrädde
ca 2 msk gelésocker
en nypa vaniljsocker alternativt 1/4 vaniljstång
1/2 näve hjortron
mörk choklad

Häll upp havregrädden i en kastrull och rör ner gelésocker och vaniljsocker alternativt innanmätet från vaniljstången. Koka upp under omrörning på svag värme så att gelésockret löser sig i havregrädden. Häll upp i formar eller glas, låt stå svalt tills pannacottan stelnat. Toppa med hjortron och hackad choklad.

torsdag 19 april 2012

Lumaconis

Ingredienser:
Lumaconis till 3 personer
500 g passerade tomater
2-3 nävar vegegårdens sojafärs
2 salladslökar
1/2-1 msk vitvinsvinäger
1 msk puré på soltorkade tomater
salt
peppar
2,5 dl havregrädde
en skvätt citronjuice
+ olivolja till stekning

Hacka salladslökarna fint och stek i en klick olivolja i bottnen av en gryta. Tillsätt passerade tomater och sojafärs när löken börjar bli genomskinlig. Låt puttra några minuter och tillsätt därefter havregrädde, puré på soltorkade tomater, vinäger och citronjuice. Koka under tiden lumaconis enligt anvisningarna på paketet tills de är al dente. Smaka av med såsen med salt och peppar och häll av pastavattnet. Rör sedan ner dina lumaconis i såsen och låt de småkoka i den de sista minuterna tills du är nöjd med konsistensen.


Till det dillkryddade ugnsbakade morötter och rödbetor. Lumaconis kan med fördel toppas med lite vegan parmazano.

onsdag 18 april 2012

Keep it simple

Ibland behöver mat inte vara avancerad. Behöver inte vara massa krusiduller och finlir. Ibland är det trevligt med enkel mat på bra råvaror. Detta ibland inträffade för ett tag sedan och jag beslöt mig för att laga murkel&sparrisrisotto och toppa med gremolata, plus lite ugnsbakade plommontomater.

Gremolata:
0,5 dl finhackad persilja
1 stor ekologisk citron
1 vitlöksklyfta
ca 1 msk olivolja
1 nypa salt

Finriv citronens skal och lägg i en liten skål, pressa därefter vitlöken och skrapa ner i samma skål. Tillsätt den finhackade persiljan, blanda väl och smaka av med olja och salt.

tisdag 17 april 2012

Insalata Siciliana alle arance

Siciliansk apelsinsallad! Perfekt som förrätt, del i buffé eller lätt lunch.

1/2 rödlök
1-2 mogna söta apelsiner
1/2 fänkålsstånd
250 g kokta vita bönor
1/3 kruka färsk oregano
salt
1/3 dl olivolja
en liten skvätt vinäger
några varv på pepparkvarnen

Skiva rödlöken så tunt du förmår, hyvla fänkålen tunt tex med hjälp av en osthyvel, filéa apelsinen och skär i tunna skivor. Blanda samman alltihop tillsammans med bönor och olivolja i en skål. Smaka av med salt, peppar och vinäger. Servera kyld.

måndag 16 april 2012

Tagliatelle Verde

Detta är ett galet enkelt sätt att göra sin pastarätt lite lyxigare och mer spännande. Istället för gammal vanlig spaghetti, helt enkelt.

Tagliatelle Verde:
ca 250 g tagliatelle
75 g ruccola eller babyspenat eller liknande
1/3 dl olivolja
salt
en skvätt balsamvinäger
50 g pinjenötter

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, under tiden som pastan kokar kan du passa på att torrosta pinjenötterna med en nypa salt. När pastan uppnått önskvärd konsistens hälls vattnet av, tillsätt bladgrönt och  olivolja till kastrullen och blanda väl. Smaka av med balsamvinäger och salt. Strö rostade pinjenötter över din tallrik.
Servera gärna tillsammans med mandelfyllda oliver samt grön sparris stekt med schalottenlök. Häng gärna i solen när du käkar. Må fint.

fredag 13 april 2012

Italiensk vecka

På måndag sparkar jag igång en italiensk vecka här på bloggen! 7 inlägg med mat inspirerad av det italienska köket på lika många dagar. Det ni! Så länge kan man alltid njuta av Vegan Banana Tiramisu. Det gjorde jag för ett tag sen. Och det var gött det.

onsdag 11 april 2012

Vegan cheese burgers

Några av mina korridorare hade på nobelt och ädelt vis kommit över toffutis färdigskivade veganska ost, och när jag fick nys om detta blev jag så till mig att jag utlovade vegan cheese burger-night. Sagt och gjort, förra veckan slog jag till. 
Förutom självklara tillbehör som burgarbröd, sallad, gurka, tomat och allt vad som brukar finnas på burgare så gjorde vi såklart klyftpotatis och en het tomatsalsa.
Till min hjälp hade jag, förutom fina pojkar, ett stycke biff-formare och kolla så fina, räfflade biffar det blev. Lätt värt.
Recept på burgarbiffar (räcker till en hel drös personer, eller några få som hamnar i världens matkoma.. hur man vill):
5 dl torkad sojafärs (typ vegegårdens)
7 dl havregryn
en liten skopa rökt ungerskt paprikapulver
5 korkar liquid smoke
salt
peppar
en skvätt sojasås

Förväll sojafärsen i kokhett vatten i några minuter. Pressa ur vattnet. Mixa därefter sojafärsen tillsammans med havre till en jämn smet. Smaka av med liquid smoke, paprikapulver, salt, peppar och sojasås. Forma till biffar. Stek i rikligt med olja.
Sen är det inte svårare än att klämma in biffen tillsammans med andra göttigheter mellan två bröd.
Och hiva i sig.
Över & ut.

fredag 6 april 2012

Best brunch ever!

Avlägger härmed rapport från mastodontbrunchen. Mätt hela dagen var jag. På huvudtallriken hamnade: hembakta scones med jordgubbssylt samt blomkålspastej, en lite lyxigare scrambledtofu (som var ungefär som denna, fast med kastanjschampinjoner, soltorkad tomat och basilika), stekt chorizo från astrid & aporna samt någr skivor rashers.

Scones:
2 dl soja- alternativt havremjölk
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
75 g mjölkfritt margarin

Sätt ugnen på 275 grader. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt sojamjölk och smält margarin lite i taget under omrörning tills du har en slät och någorlunda fast smet. Forma till scones, lägg upp på en bakpappersbeklädd plåt och sätt in i ugnen i 10-12 minuter.
Till det vaniljsoyghurt med hackat äpple och hasselnötter. Samt en ananassmoothie och hemmapressad morots/apelsin/ingefärajuice.
Och sist men inte minst något som kan liknas vid en slags efterrättstallrik bestående av nystekta bananplättar med hallon plus Pain au chocolat.

Pain au chocolat:
1 smördegsplatta per kreation
1 rad mörk choklad per kreation

Sätt ugnen på 190 grader celsius. Rulla in chokladraden i smördegsplattan så att den blir som en stång i mitten av brödet. In i ugnen tills bakelserna blivit gyllenbruna, brukar ta ca 10-15 minuter. Servera.

Sa jag att jag blev mätt?

tisdag 3 april 2012

Landjäger-test

Idag är det dags för korvtest här på bloggen! Gnugga ögonen hur mycket ni vill, ni har inte trillat in på Gaashud jag lovar! Korvarna jag testat kommer straight outta Tyskland och är två olika veganska tappningar av sydtyska specialiteten Landjäger. Vad är en Landjäger, kanske någon undrar? Jo, det är en platt, lätt torkad och kryddstark korv som går lite åt salamihållet rent smakmässigt.
Den första kommer från Grano vita och bestod främst av vete- och lupinprotein. Lupin alltså, kolla upp det! Väldigt kreativt ingrediensval..! Hur som helst. Grano vita hade fått till konsistensen väldigt väl, inte för torr och lagom köttig. Den smakade ganska skarpt, vilket den ska göra, och det enda jag egentligen har att invända var att den kunde ha haft lite mer rökiga toner. Men riktigt god 4 av 5 möjliga vegantrynen får den!
Den andra Landjäger-imitationen jag kommit över var från märket Heirler, och även denna bestod vegetabiliskt protein i form av vete och lupin. Denna körv var också god men aningen lite torrare än Grano vitas. Gör kanske inte så mycket om man häver öl till sin korv men det gjorde inte jag vid testtillfället så därför blev det litet minustecken för det. Rent smakmässigt tyckte jag att svartpepparn fick lite väl stort utrymme i Heirlers variant, de hade tjänat på en mer balanserad smak. Men göttig var den ändå så jag ger den 3 av 5.

söndag 1 april 2012

Grillpremiär

I fredags var det dags för årets grillpremiär och den gick ner ute på Ulrikedal. Mycket trevligt! När det väl kom till kritan tyckte alla att det var några grader celsius för kallt för att käka ute, men grillat blev det och det blev riktigt schysst. Jag hade plockat upp veganska kyllingbitar från Östasien Livs på möllan i Malmö, det vill säga exakt samma sak som astrid&aporna säljer under namnet chi-chibitar i annan förpackning och något dyrare.
Jag marinerade i 2-3 msk japansk sojasås, 1/2 msk valnötsvinäger, 1 tsk citronjuice, och en liten klick sirap. Smakade av marinaden med salt och cayennepeppar och lät bitarna marinera i någon timme. Därefter träddes de på spett och hamnade på en grill, och slutligen i min mage. Lite annat folk fick också smaka och de tyckte precis som jag att det var lide gött.

Till det blev det stekt aubergine och tzatziki plus färska grönsaker. Och så blev jag bjuden på pastasallad och crema di balsamico, mycket fint.

Tzatziki:
2,5 dl alpros naturella soyghurt (den gamla varianten, den i bägare)
halv gurka
2 vitlöksklyftor
salt

Riv gurkan fint och blanda med soyghurt och pressad vitlök. Smaka av med salt och låt stå kyld i gärna minst en timme innan servering.