tisdag 27 december 2011

Jul 2011

På mitt julbord år 2011 återfanns en del gamla favoriter men även en del nya bekantskaper gjorde entré. Hade från början en rätt lång lista på tänkbara rätter men pga att man helst ska hinna laga maten och att jag även om jag gillar julmat inte gärna käkar julmatsrester i en vecka så kortades den ner en hel del och de som slutligen klarade sig enda fram till tallriken syns här nedan. Ingen jul utan matkoma.
Saffransmarinerade kikärtor.
Senapsaubergine.
Glöggsås:
1,5 dl havregrädde
1 dl glögg
1 msk vetemjöl
1 kryddmått kanel
75 g mjölkfritt margarin
salt
peppar

Smält margarinet i en kastrull, häll ner mjöl i kastrullen under omrörning så att du slipper klumpar. Tillsätt havregrädde och glögg och låt såsen puttra på tills den fått önskvärd konsistens. Tillsätt kanel och smaka av med salt och peppar. Servera.
Rödkål.
Astrid&apornas prinsesskorvar, falafel samt de bästaste sojabullarna jag lyckats med hittills:
1,5 dl torr sojafärs (jag använde good soys denna gången men tror att vegegårdens borde funka lika bra)
2,5 dl havregryn
1,5 msk sojasås
2-3 korkar liquid smoke
salt
svartpeppar
olja till stekning

Förväll sojafärsen enligt anvisningarna på förpackningen, skölj därefter färsen i kallt vatten och krama ur så mycket vatten du bara förmår - det är viktigt att färsen är så torr som möjligt. Mixa färsen tillsammans med havre, sojasås och liquid smoke i matberedare. Smaka av med salt och nymald peppar. Ta lite av smeten i din hand, krama till en hård klump som du sedan formar till en rund boll. Upprepa tills all smet antagit bollform, stek på hög värme i rikligt med olja. Håll bollarna i rullning mer eller mindre hela tiden tills de fått en fin stekyta. Njut.

Obs! Fasta, goda, nyttiga sojabullar som gick väldigt lätt att steka. Dessa ska bli min nya standard när det kommer till köttbullsimitation, mark my words.
Potatisgratäng.
Astrid&apornas rövfria skinka som givetvis senapsgriljerades.
Pistagenötslimpa.

tisdag 20 december 2011

Världens bästa tyska julkakor

I helgen veganiserades mina favoritjulkakor från min barndom för allra första gången. Stolt stod jag i mitt studentkorridorskök och frågade mig varför jag inte gjort detta tidigare? Visst, det tar lite tid och är lite pill men jädrar i havet vad värt det är. En tysk pepparkaksliknande kaka som man klibbar ihop två och två med hjälp av svartvinbärsgelé och sedan doppar halva kreationen i god mörk choklad med hög kakaohalt. Behöver jag säga mer?
1,5 dl sirap
1 dl strösocker
50 g mjölkfritt margarin
500 g vetemjöl
1,5 msk bakpulver
1 msk smakneutral olja
1,5 msk vatten (eventuellt + 0,5 till 1 dl)
1 nypa salt
20 g sukat
20 g kanderat apelsinskal
0,5 tsk kanel
0,25 tsk kryddnejlika
Svartvinbärsgelé
ca 150 g mörk choklad helst kring 70% kakao

Hetta upp socker, sirap och margarin under omrörning tills de antagit en enhetlig massa. Ta av kastrullen från plattan, rör om innehållet då och då och låt svalna en aning. Blanda i en annan behållare ihop olja, bakpulver, 1 msk av mjölet samt 1 msk vatten. Tillsätt salt, sukat, kanderade apelsinskal, kanel, nejlika, och resten av mjölet. Blanda ihop sirapsmassan med innehållet från den andra behållaren, tillsätt eventuellt vatten om degen känns allt för mjölig. Sätt ugnen på 220 grader celsius. Kavla ut degen tills den är ungefär en halv cm tjock. Tryck ut hjärtformade bitar med hjälp av pepparkaksform, lägg på en bakplåtsbeklädd plåt och sätt in i mitten av ugnen i 14 minuter. Ta ut och låt svalna. Sätt en klick svartvinbärsgelé på baksidan av en kaka och kläm ihop med baksidan av en annan kaka, doppa därefter halva denna i smält choklad. Låt stelna. Njut.

söndag 18 december 2011

Överlevnadsguide för julfirande

Det har hänt mer än sällan på senare tid att jag fått frågan om vad man kan ha på sitt julbord om man vill äta djurvänligt. Med anledning av detta har detta inlägg skrivits, för det är klart att vi ska fira jul och götta oss om vi känner för det, no problem. Här följer en del tips på läsvärt inför julhelgen:

Pinto magasins julrecept
Djurens rätts julreceptsamling
Mitt eget julbord från förra året
Kotte gröns samlade julinlägg
Veganias massiva julsamling (av någon anledning gick det inte att länka direkt, så klicka på recept och sedan julrecept i menyn till vänster för att hitta rätt)
Camillas julbord

God jul och tjockt nytt år!

fredag 16 december 2011

Pumpaknyten

En fin grej som kommer med årets lite kallare månader är att rotfrukter och pumpor och annat gött finns i stora mängder, av hög kvalité och till låga priser. Att laga soppor på säsongens skörd är aldrig fel men ibland blir man sugen på annat. Typ rykande färska knyten direkt från ugnen. Drool.

Pumpaknyten:
225 g smördeg
200 g muskatpumpa
100 g morötter
1 gul lök
persilja
en skvätt vinäger av valfri sort
salt
peppar
olja till stekning

Tärna pumpa, morötter och lök, stek tillsammans med persilja på medelhög temperatur i olja så att grönsakerna får lite stekyta men fortfarande har tuggmotstånd kvar. Smaka av med salt, peppar och vinäger. Lägg upp fyllning på smördegsplattor, vik ihop, sätt in i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter eller tills smördegen fått en tilltalande kulör.

Till det spisades en potatissallad med plommontomater, senap, färsk basilika, rökt tofu, rostade pumpafrön och balsamvinäger. Gött.

söndag 11 december 2011

Korean BBQ!

Detta handlar om Frankrike. Och det är ju inte östasien för 5 öre kanske någon tycker, good point. Men när jag var i Paris för några somrar sedan bodde jag på ett koreanskt hostel beläget i utkanten av staden, och där ute i förorten var det inte europa för 5 öre kan jag säga. Ja, bortsett från att de sålde fina franska viner för 2 euro flaskan i butikerna och det faktum att de pratade franska. Väldigt blandade kulturer var det, afrikaner, östasiater, araber, indier och en drös andra hand i hand, väldigt mysigt. Hursomhelst. Det där var nog det bästa hostel jag någonsin varit på. Jättetrevliga ägare som bjöd på frukost och kvällsmat varje dag utan att ta betalt för det, fixade otroligt välsmakande veganska rätter åt mig. På så vis blev alla som bodde på det där hostelet (kan man säga så?) lite som en stor familj och en kväll skulle det firas med koreansk barbeque!

Vad är det då? Valid question. Så vitt jag förstod det hela var det kimchi och grillad seitan som man la upp på ett salladsblad, rullade ihop till en boll och sedan åt direkt ur handen. Jag försökte mig på en re-make!
Istället för kimchi (för ärligt talat, det är gött men jag pallar inte syra grönsaker själv på en vanlig vardag) tärnade jag rättika och gjorde en sås med plommontomater, grillad paprika och sambal oelek som bas. Det var gött och passade fint. Och så gjorde jag egen seitan.
Och la upp på ett isbergssalladsblad.
Och rullade ihop och käkade rakt ur handen. Precis som jag mindes det.

Om man undrar hur man gör egna seitan strimlor kan man läsa det här. Sen är det bara att röra ihop en schysst glaze, steka strimlorna på hög värme i rikligt med olja, röra ner din glaze i pannan tillsammans med lite sesamfrön sen är du hemma!

lördag 10 december 2011

Mock Chicken Wok

I asiatiska butiker finns det ofta gott om vegetabiliska köttimitationer av olika slag, allt från vegräkor och fejkfiskar till "kycklingklubbor" med plastben. Jag har till och med sett en fejkfågel med plastnäbb och hela köret någon gång. Själv är jag ingen storkonsument av dessa produkter men jag tänkte att en klassiker som mock chicken måste ju testas någon gång. Mock chicken är en imitation av kycklingbitar, gjord på vetegluten och säljs på burk.

Mock chicken wok:
1 burk mock chicken
1 broccolistånd
1 röd paprika
200 g champinjoner
1 stor salladslök
1,5 dl kokosmjölk
ingefära
1 näve sesamfrön
sojasås
gurkmeja
paprikapulver
salt

Hacka löken, skär upp broccolin i småbitar och woka i olja i het wokpanna. När löken blivit genomskinlig, skär champinjonerna och paprikan i önskvärda storlekar och tillsätt dessa tillsammans med mock chicken och sesamfrön. Rör ner kokosmjölk och sojasås i pannan när allt börjat få lite färg. Smaka av med ingefära, gurkmeja, paprikapulver och salt.

Servera tex tillsammans med risnudlar.

Jag tyckte nog att mock chicken var ganska gott, kanske ingenting jag kommer äta jätteofta men inte helt fel. På minussidan hamnar dock det faktum att de hade gjort mock chicken-bitarna knottriga för att efterlikna avlägsnade fjädrar plus att konsistensen var en aning gummiaktig. Knottrorna känns, precis som den ovan nämnda plastnäbben och plastkycklingbenen som jag sett på andra asiatiska köttimitationer, lite ofräscht på något sätt. Att efterlikna smaker från djurriket opponerar jag mig inte direkt emot och jag kan väl inte påstå att visuella imitationer skadar någon men det känns lite olustigt. Men så härstammar de asiatiska köttimitationerna kanske inte alltid från ett djurrättsligt tänk. Bortsett från detta var det som sagt ganska gott ändå.

fredag 9 december 2011

Sushi!

Äter du sushi? Ja och nej. Rå fisk? Nä. Ris inrullat i alger fyllt med gottigheter i mitten? Yessir! Och sushi är faktiskt inte alls svårt att göra, nej nej. Så här gör man - stick till affären och handla följande:
Sushiris
Noriark
Risvinäger
Salt
Gottigheter du vill fylla sushin med

Koka riset enligt anvisningarna på paketet, låt därefter riset svalna och rör ner 1/10 så mycket risvinäger som du använde vatten när du kokade riset. Smaka av med salt.
Förbered det du vill fylla sushin med, förslagsvis genom att skära i avlånga bitar.
Tofu marinerad i sukiyakisås.
Kiwi, morot och gurka. Ja, ni hörde rätt kiwi. Det var tokgött att ha i.
Avokado (och sen hade jag minimajs också men det fastnade tyvärr aldrig på bild..).
Sen är det bara att lägga upp ris så att det täcker ca 2/3 av noriarket och lägg sedan upp olika fyllningskombinationer på det. Varför inte toppa med lite rostade sesamfrön? Fukta kanten på noriarket, rulla ihop och skär därefter upp rullen i sushibitar!
Dinner is served!

torsdag 8 december 2011

Vårrullar med risnudlar och rökt tofu

Dags för plockmat i traditionell stil - vårrullar såklart! Avskydde vårrullar när jag var liten, men med åren har jag tagit förnuftet till fånga och insett storheten i vårrullar. Helst hemmagjorda, som så ofta annars också. Tycker det ofta är lite futtigt med fyllning i köpevårrullar och det är roligt att prova sig fram med egenkomponerade fyllningar. Utger mig kanske inte för att vara norra hemisfärens obestridde vårrullemästare, men jag kan inte minnas att jag någonsin blivit missnöjd med hemmagjorda vårrullar - tvärtom.
Skal: vårrullepapper som du plockar upp på ett asien-livs eller liknande. Själv gillar jag "Tyj Spring Roll Pastry" från Spring Home.
Fyllning:
2 portioner risnudlar
150 g rökt tofu
1/4 vitkålshuvud
5-6 rivna morötter
1 röd paprika
2 salladslökar
ingefära
sojasås
sambal olek
salt
gurkmeja

Koka nudlarna enligt anvisningarna på paketet, häll därefter av kokvattnet. Skiva lök och strimla kålen, woka på hög värme i olja tills löken börjar bli genomskinlig, tillsätt därefter sojasås och därefter fint tärnad tofu och paprika, riven morot och de kokta nudlarna. Smaka av med sambal olek, salt, ingefära och gurkmeja.
Lägg lite fyllning på ena sidan av vårrullepappret och vik ihop sidorna.
Rulla sedan pappret till en rulle.Personligen tycker jag att det är trevligt att rosta rullarna, men det vanligaste är väl att fritera/steka i rikligt med olja. Upp till var och en. Tänk på att ha skarven nedåt i början dock, så att den fäster ordentligt.

onsdag 7 december 2011

Japansnacks

När Christoffer och jag i början av hösten var och besökte en liten butik med asiatiska matvaror hittade jag en ny favorit. Japansnacks vid namn Triple M, eller algchips med chilismak. Gaaalet beroendeframkallande. De fanns visst i lite andra smaker också, bland annat sea food (blä), men personligen känner jag att jag inte har något behov av att prova de andra. Denna var tillräckligt god för att jag ska plocka den varje gång jag får för mig att handla japansnacks.
Helt flippin' vegetabiliska!
Så här såg de ut, eller ja egentligen var de flesta rätt mycket längre än denna biten men jag kom såklart på att dokumentera när jag nästan ätit upp alla och det bara fanns småbitar kvar i påsen (precis som med svennechips, ni vet).

tisdag 6 december 2011

Poesi, gul tofu & jordnötssås

Kära sås. Här följer en dikt om dig.

Utan dig på min tallrik känner jag mig som
en skugga av mitt sanna jag
en vänskap utan famntag
enmeningutanmellanslag

Jordnötssås:
2 dl rostade och saltade jordnötter
1,5 dl kokosmjölk
1 tsk mörk sirap
0,5 msk rostad sesamolja
salt

Mixa jordnötterna till jordnötssmör, tillsätt kokosmjölk, sirap och sesamolja och fortsätt mixa tills du har en slät sås. Smaka av med salt.

Poet blir jag kanske aldrig, men mat blir det! Närmare bestämt stekt gul tofu, asiatiska fullkornsnudlar, och en liten wok på paprika, vitkål, purjolök, sockerärtor, vattenkastanjer, sesamfrön, sojasås och ingefära.

Vad som skiljer gul tofu från annan är jag inte helt hundra på, om någon vet är det fritt fram att upplysa mig om det. Men den kändes en aning fastare än vanlig tofu och kanske kanske fanns en annan nyans med i smakbilden. Lite vinägeraktig eller något åt det hållet. Eller så var det ren och skär placeboeffekt, vem vet.

måndag 5 december 2011

Kin Long

Varmt välkomna till Östasiatiska veckan! 7 dagar, 7 inlägg, ingakonstigheter nu kör vi!

Jag äter ganska sällan på restaurang, men ibland händer det och när det väl händer känns det ganska trevligt att kunna besöka någon restaurang där man överraskas eller åtminstone inte känner att detta hade jag lika gärna kunnat laga hemma. Därför styrde jag kosan till Rådmansgatan 1 i Malmö. Restaurang Kin Long. Det bar av till ett mörkt litet rum med låga bord och kuddar att sitta på.
Som förrätt bjöds gurksallad och vårrullar. Låter inte jättespännande men där hade jag fel, gurksalladen var faktiskt väldigt god. Avskalad men välsmakande och inte alls tråkig, säger inte mer än så prova den! Även vårrullarna var trevliga även om de enligt mig kunde haft något mer fyllning.

Serverades ett så kallat fågelbo, det vill säga en mustig kompott på bland annat tofu omringad av friterade bönnudlar av mungbönor. Vår servitör för kvällen förklarade att de två komponenterna skulle blandas och stoppas i ett isbergssalladsblad och därefter spisas med hjälp av händerna. Detta gjordes och det smakade väldigt gott. Extra roligt var att bönnudlarna sprakade gemytligt då de beblandades med fågelboets inre. Den trevlige servitören förvarnade, med all rätt, att det kunde bli kladdigt och bar förutom maten in handdukar.
Shiitake&tofugryta stod näst på lut. Serverades med ris och var en välkommen upplevelse i och med sin fräscha smak och det faktum att den serverades med medföljande värmekälla vilket medförde att grytan fick stå och småputtra medan den förtärdes.
Kin Long resonerar tydligen som så att det de inte kan göra själv gör de inte. Känns uppfriskande i djungeln av halvfabrikat som annars känns ständigt närvarande. De gör tofun själva, kryddorna själva, bönnudlarna själva, såserna själva - you get it. Den såsen som tar längst tid att göra är tydligen en plommonsås som tar över en månad att tillreda, de gör en batch om året och när den är slut är den slut. Dedikerad matlagning.Belysningen var mysig och passade bra till övriga stämningen och inredningen, men var däremot inte riktigt ämnad för fotografering. Därav bildkvalitén.Sammanfattningsvis kan jag säga att Kin Long var en mycket trevlig upplevelse med god mat, bra service och personal som var väldigt tillmötesgående och redan vid bokning förklarade att veganmat inte skulle vara några som helst problem. Och det var det inte heller. Det var en njutning.
Ska jag sätta ett betyg på Kin Long blir det, som ni kanske redan förstått, högt. En stark 4 av 5 för att vara lite mer exakt. Maten var storartad men det var priserna också, vilket egentligen var det enda minuset förutom musiken som hade kunnat vara lite mer stämningsfull. För en fullpottare hade Kin Long behövt prestera ett snäpp högre eller sänka sina priser något men jag klagar inte. Tvärtom. Gick därifrån nöjd och mätt och delade glatt ut 4 av 5 glada veganer.

lördag 3 december 2011

Säsongens första julbord

Vill börja med att be om ursäkt för kassa bilder. Med det sagt: Igår gick säsongens första julbord av stapeln för min del. Det var Govindas julbord i Lund och det hade bullats upp med mat i mängder. Moussaka, biffar, falafel, spenatsufflé, hummus, vindolmar, tabouleh och jag vet inte vad, tappade nog räkningen. Godast tyckte jag nog att sötpotatismoset var. Nom!
Trots gigantisk matkoma tyckte jag att det kändes helt motiverat att prova lite efterrätt också. Sagt och gjort, x-mas cake och kokoskaka provades varav kokosvarianten blev min favorit. Fräsch och god.

Och just det ja, på måndag tänkte jag sparka igång en liten östasiatisk vecka här på bloggen, stay tuned!

torsdag 1 december 2011

Chana masala & äppelraita

Åh, indisk mat är väldans trevligt att laga emmellanåt! Ibland glömmer jag bort det, för glömsk är jag, men rätt vad det är så görs jag påmind om detta faktum igen. Som för ett tag sen när jag åt den klassiska indiska kikärtsgrytan chana masala och rörde ihop en frisk äppelraita. Sällskap på tallriken fanns i form av en sallad på babypenat, sugar snaps, gul paprika, vinägrett och sesamfrön. Ja, och så det obligatoriska basmatiriset. Förträfflig måltid om du vill äta gott, bli mätt och samtidigt känna dig fräsch.

Chana masala:
8 stora kvisttomater
2 gula lökar
ca 1/2 dl tomatpuré
garam masala
spiskummin
500 g kokta kikärtor
5 cm ingefära
salt
sesamolja
rapsolja

Hacka löken ganska grovt och stek i rapsolja tillsammans med garam masala, spiskummin och riven ingefära i en kastrull. Skär tomaterna i åttondelar och skär därefter åttondelarna på mitten så att varje tomat ger dig 16 små pyramidliknandebitar. Rör ner dessa i kastrullen när löken börjar bli genomskinlig. Låt fräsa och puttra under omrörning tills relativt mycket vätska runnit ut från tomaterna. Tillsätt då kikärtor och tomatpuré och rör om så att grytan blir en liten aning tjockare. Smaka av med sesamolja och salt.

Äppelraita:
1 rött äpple
2 dl naturell soyghurt
ca 1 tsk koriander
ca 1/2 tsk torkad mynta
en nypa salt

Tärna äpplet relativt fint och blanda med övriga ingredienser.

torsdag 24 november 2011

Mustig gryta när lövens färger falnar

Vi är inne i november. Färger falnar, det blåser snålt och ibland känns det som att en rykande het kopp eller gryta är enda räddningen. När du känner så kan du tillaga följande:

3 morötter
250 g pumpa
250 g champinjoner
2-3 dl torkade trattkantareller
1 gul lök
2,5 dl havregrädde
dragon
salt
peppar

Hacka löken, skär upp pumpa, morot och champinjoner i lagom stora bitar. Blötlägg trattkantarellerna i kokhett vatten i några minuter varpå du sköljer med kallt vatten och sedan pressar ut vattnet så att de är mer eller mindre torra. Fräs lök och dragon i olja i en stor gryta (gärna av järn, så får du i dig lite extra av det - tips från coachen) under omrörning tills löken börjar bli genomskinlig. Tillsätt därefter pumpa, morot, champinjon och trattkantarell. När allt fått färg häller du i havregrädde, låter puttra ett slag och smakar till sist av med salt och peppar.

Servera till exempel till ris. Såklart bör pumpafrön tas tillvara på. De är inte bara nyttiga utan också snuskigt goda om man torrostar dem tillsammans men en gnutta salt och sedan strör över tallriken.

söndag 20 november 2011

Tofubiffar med kantareller och vårlök



Tofubiffar med kantareller och vårlök:
275 g fast naturell tofu
1 vårlök
2-3 dl färska kantareller
en skvätt sojasås
0,75 dl havregryn
salt
peppar
mjölkfritt margarin + olja för stekning

Hacka löken fint, skär kantarellerna i mindre bitar (de måste vara ganska små för att inte påverka biffarnas konsistens negativt) och stek dessa i margarin tillsammans med salt och peppar tills löken blivit genomskinlig och svampen mjuknat något. Smula ner tofu i en skål, tillsätt havregryn och kantarellfräset och knåda ihop till en massa som enkelt går att forma till biffar. Smaka av med salt, peppar och sojasås. Forma till biffar och stek i olja.
Med couscous, rostade mandlar och en sallad på mangold, kronärtskockehjärtan och soltorkade tomater.

fredag 18 november 2011

Pizza med mozzarella&basilikasås

Tänkte bara slänga in ett litet tips om du är sugen på pizza men fastnat i gamla hjulspår. Byt ut tomatsåsen! Kanske med en krämig mozzarella&basilikasås?

3-3,5 dl sojamjölk
1,5 msk vetemjöl
1/3 dl olivolja
salt
peppar
1/2 pkt cheezly supermelt mozzarellastyle (smältbar sojabaserad mozzarella)
1/2 kruka färsk basilika
några droppar citronjuice
eventuellt oregano

Värm upp olja i en kastrull. Häll försiktigt ner mjölet lite i taget under kraftig omrörning, inga klumpar får bildas. Slå sedan på sojamjölk, rör om och låt puttra så att såsen tjocknar något. Riv mozzarellan grovt och rör ner. Tillsätt basilikablad som du river i lite mindre bitar med händerna. Smaka av med salt, peppar och citronjuice och kanske oregano om du gillar det.

Sen är det bara att bre ut såsen på din pizzabotten innan den ska in i ugnen. Extra fint med paprika, soltorkad tomat, kapris, kronärtskocka, mangold, romanticatomater och gul lök på.

Såsen funkar såklart fint på andra ställen än på en pizza också. Funderar på att göra den till någon pastarätt någon gång framöver. Kan bli fint.

onsdag 16 november 2011

Krämiga gratängen

Krämig gratäng:
6 potatisar
3 morötter
50 g mjölkfritt margarin
ströbröd
ört efter smak
salt
svartpeppar

Skala potatis och morötter, riv sedan båda grovt. Blanda med margarin, örter, salt, peppar och fördela jämnt i en stor kvadratisk ugnsform. Toppa eventuellt med tunt hyvlad margarin och sedan ströbröd. Grädda i ugnen i ca 30 minuter på 200 grader celsius. Låt sedan gratängen stå och svalna och dra sig ett slag för bästa möjliga konsistens.
Till det spisades broccoli, bladgrönt, en sås jag snodde ihop på havregrädde, dill, tofutti sour supreme, grönsaksfond och salt. Ja, och sen var det ju sojagrytbitar från goodsoy stekta i liquid smoke, kikkoman sojasås och sesamfrön också.