söndag 26 december 2010

Reclaim the Julbord

En ganska vanlig fråga man kan få (särskilt vid den här tiden på året) då folk greppar att man är vegan är "meh, saknar du inte julbordet?". Och svaret på den frågan är givetvis; jodå, jag saknar mitt fina förtryckfria julbord omkring 10 månader om året. Min bror liknade mig, inte helt utan anledning, vid Don Quijote när han fick se hur mycket jag lassade upp på tallrikarna - så huruvida jag tyckte det smakade gott eller inte behöver jag nog inte säga så mycket mer om.Göttbullar från astrid och aporna + hemmagjorda seitanprinsar!
Seitanprinsar
500 g tofu
ca 5 dl vetegluten
sojasås
liquid smoke
salt
peppar
lite, lite kryddnejlika


Mosa tofu och blanda med vetegluten, ner med kryddor och knåda till en smet. Rulla korvliknande bitar och rullar in dessa i aluminium folie. In i ugn på 200-225 grader i ungefär 30 minuter.
Jeg må ha rødkaal!
Den däringa ickesillen.
Julig hummus, with a hint of kanel och mald nejlika.
Fräsch apelsin&rödlökssallad.
Astrid&apornas rövfria julskinka, senapsgriljerad såklart...
Saffransmarinerade kikärtor
240 g kokta kikärtor
1/2 rödlök
ca 1/2 dl god olivolja
kring 1 msk äppelcidervinäger
0,5 g saffran
1 ekologisk citron
några droppar sesamolja
salt
peppar


Finhacka rödlök och blanda med kikärtor i en skål. Riv citronens skal fint och strö över. Blanda, i tex ett decilitermått, ihop olja, sesamolja, äppelcidervinäger, saffran, salt och peppar. Häll oljeblandningen över kikärtorna och rör om ordentligt. Låt blandningen stå och dra i sisådär en halv dag och servera sedan kall alternativt i rumstemperatur.

Cashewnötslängd med örtfyllning, en gammal goding som djurens rätt har kommit på receptet till.
Saffranscouscoussallad med sparris, sockerätror, tomat och paprika - en riktig klassiker.
Den obligatoriska potatisgratängen.

5 kommentarer:

  1. Jomantackar. Andreas skröt noga om ert julbord ikväll... Det hela lät som en dröm.

    SvaraRadera
  2. Haha ibland är det svårt att inte bli lite mallig/väldans nöjd :)

    SvaraRadera
  3. Wow, så gott allting verkar! För att inte tala om hur vackert det ser ut..! Nästa år ska mitt julbord också se ut så! :)

    SvaraRadera
  4. Som en köttätare (eller ja, fiskätare i alla fall)kan jag inte påstå att jag drivit en vegansk kampanj under jullovet, men lite varm blev man ändå i själen när ens köttälskare till familj självmant väljer ett julbord som är helt veganskt bortsett från lite rökt lax. Frågade dem tom lagomt oroat om de verkligen skulle klara sig utan julskinkan. Självklart blev svaret; det här känns ju mycket fräschare..

    SvaraRadera
  5. @Zofia: Det var sjukt najs, dock blev det rätt mycket mat.. nästa år ska jag nog inte räkna med att alla andra käkar lika mycket som jag :) angående nästa år: ja! do it!

    @Jessie: Oj, häftigt att höra! Props till din familj, inte ofta man hör om sånt men det låter ju hur gött som helst..! Värmer min själ lite också nu!

    SvaraRadera