torsdag 1 december 2011

Chana masala & äppelraita

Åh, indisk mat är väldans trevligt att laga emmellanåt! Ibland glömmer jag bort det, för glömsk är jag, men rätt vad det är så görs jag påmind om detta faktum igen. Som för ett tag sen när jag åt den klassiska indiska kikärtsgrytan chana masala och rörde ihop en frisk äppelraita. Sällskap på tallriken fanns i form av en sallad på babypenat, sugar snaps, gul paprika, vinägrett och sesamfrön. Ja, och så det obligatoriska basmatiriset. Förträfflig måltid om du vill äta gott, bli mätt och samtidigt känna dig fräsch.

Chana masala:
8 stora kvisttomater
2 gula lökar
ca 1/2 dl tomatpuré
garam masala
spiskummin
500 g kokta kikärtor
5 cm ingefära
salt
sesamolja
rapsolja

Hacka löken ganska grovt och stek i rapsolja tillsammans med garam masala, spiskummin och riven ingefära i en kastrull. Skär tomaterna i åttondelar och skär därefter åttondelarna på mitten så att varje tomat ger dig 16 små pyramidliknandebitar. Rör ner dessa i kastrullen när löken börjar bli genomskinlig. Låt fräsa och puttra under omrörning tills relativt mycket vätska runnit ut från tomaterna. Tillsätt då kikärtor och tomatpuré och rör om så att grytan blir en liten aning tjockare. Smaka av med sesamolja och salt.

Äppelraita:
1 rött äpple
2 dl naturell soyghurt
ca 1 tsk koriander
ca 1/2 tsk torkad mynta
en nypa salt

Tärna äpplet relativt fint och blanda med övriga ingredienser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar