måndag 29 augusti 2011

Hembakta grahamsbaguetter, soppa och osttest

Jag har varit runt lite varstans i sommar och på det stora hela haft schysst väder hela vägen, enda fram tills... ja, tills att jag återvände till Skåne. Skåne har haft regnigaste sommaren på länge och även om just jag kommit lindrigt undan så känns det drygt. Pga de meteorologiska omständigheterna verkar min hjärna och kropp sakta ha glidit över till höst mode lite i förtid och därav förtärdes denna måltid som nog är någon typ av försmak på årstiden med de gula löven. Soppa, hembakt bröd och göttigt pålägg, luktar höst lång väg.
Pålägget som testades var schweiziska Vegustos No-Muh-Walnüsse, det vill säga en hård sojaost med valnötter som inte är tänkt att smältas.
Hembakta grahamsbaguetter!
Måste säga att Vegusto tagit fram en riktigt schysst ost, och det som gör störst intryck är att den faktiskt smakar väldigt ostigt. Krämigt. På minussidan hamnar nog priset samt att jag tycker att den skulle kunna smaka lite, lite mer valnöt. Men allt som allt ett riktigt gott ostalternativ, 4 av 5 glada kossor får den!

torsdag 25 augusti 2011

Våfflor

För ett tag sedan skrev jag ett inlägg om dom däringa göttiga choklad&kanelvåfflorna, och det dröjde inte särskilt länge innan jag kom på att jag faktiskt aldrig skrivit om vanliga våfflor. Skandal, tänkte jag för våfflor är ju tokgott, och beslöt mig för att göra något åt saken.
Drog fram ett gammalt Åviken-våffeljärn.
Slängde ihop en våffelsmet på detta enkla vis;

2 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 msk socker
1 tsk bakplver
2,5 dl sojamjölk
50 g mjölkfritt margarin

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Fyll upp en annan bunke med sojamjölk och tillsätt lite i taget från bunken med torra ingredienser under omrörning. Smält margarinet och rör ner i smeten. Grädda.
Blev redigt gött med hjortronsylt och tofulines blåbärsglass till!

söndag 21 augusti 2011

Den riktiga Soymeletten

Kära Djurens Rätt!
Jag gillar er. Och jag gillar er hemsida. Och jag gillar att ni på er hemsida har en avdelning med djurvänliga recept så att nyfikna nybörjare enkelt och snabbt ska kunna minska sitt upphov till andra individers lidande. Jag gillar också att ni har en speciell sida för äggalternativ, för hur ofta hörs inte skeptiska röster säga "ja, det där låter ju bra, men vad har du istället för ägg då?". Allting jättebra, men en sak stör jag mig på, och jag kan inte riktigt släppa den. Nämligen att ni har ett recept på scrambled tofu (som förövrigt är en sjukt god rätt) men som ni också kallar vegansk omelett. Det där är ingen omelett. Det är scrambled tofu. Kalla mig petig och matnörd och vad ni vill, men faktum kvarstår - det är rätt stor skillnad på omelett och scrambled eggs.
Men jag vill ju inte bara sitta och klaga, så härmed bjuder jag på ett riktigt soymelett-recept istället, och om någon som jobbar med djurens rätts hemsida (eller kanske rent av receptavdelning) läser detta - feel free to use it.

Riktig Soymelett
250 g vetemjöl
375 g silkentofu
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 msk senap
2,5 dl sojamjölk
timjan
rosmarin
svartpeppar
25 g mjölkfritt margarin
1 tsk NoEggpulver + 2 msk vatten

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt sojamjölken fasvis under omrörning. Smält sedan margarinet i ett separat kärl och tillsätt även detta under omrörning. Smula därefter ner tofun. Rör ihop NoEggpulver med vatten i ett separat kärl och häll sedan ner blandningen i bunken. Smaka av med kryddor och senap. Hetta upp en stekpanna med lite olja i, klicka ut soymelettsmet så att hela pannans botten täcks och låt soymeletten stekas på relativt låg temperatur. Täck halva soymeletten med din fyllning (jag körde på förstekt lök&svamp + rå paprika, rekommenderas!) och vik ihop soymeletten när dess undersida verkar vara fast nog. Stek sedan några minuter på vardera sida så att soymeletten blir genomstekt och inte degig i mitten. Sedan är det bara att servera direkt från pannan och du har en fantastisk brunch (särskilt om den, som ovan, serveras tillsammans med surdegsmacka med romansallad, tomat samt hemmagjord pesto på mandel och soltorkade tomater).

Puss o kram på er, DR

PS. Hoppas ni inte tar illa upp, försöker bara komma med konstruktiv kritik. DS.

lördag 20 augusti 2011

Grillade mackor med rökt tofu

Aaah! Grillade mackor är så sjukt underskattat. Jag ska banne mig käka det oftare. Och lätt är det. Fram med två, gärna lite grova, brödskivor, saker du vill ha i din macka plus ett mackjärn. Jag körde på rökt tofu, förstekt aubergine, röd paprika samt vegustoost. Vardagslyxen.
Imorgon är det förresten il grande finale för tofuveckan, kommer bli något lite extra. Missa inte!

fredag 19 augusti 2011

Tomatpaj

Fyllning:
250 g örttofu (jag använde alpros för den fanns till hand och jag tycker den är god, men om man bara har naturell tofu går det såklart bra att använda den och istället krydda med massa mummiga örter och kryddor)
ca 1 dl havregrädde
10-15 soltorkade tomater
salt
peppar
2-3 vitlöksklyftor
valfritt antal romanticatomater till dekoration

Deg:
75 g mjölkfritt margarin
2,5 dl vetemjöl
1,25 dl rågsikt
0,75 dl vatten
0,75 tsk salt

Skär margarinet i småbitar och knåda ihop med övriga degingredienser (vätskan tillsätts med fördel fasvis). När degen har rätt konsistens ska degen plattas ut försiktigt i en pajform. Stick håll lite varstans och förgrädda på 250 grader celsius i ca 10 minuter.
Medan pajskalet förgräddas; smula ner tofun i en bunke och tillsätt havregrädden. Skär de soltorkade tomaterna och blanda ner i fyllningsbunken. Blanda väl och smaka sedan av med pressad vitlök, salt och peppar. Ta ut pajskalet ur ugnen, fyll det med din fyllning och skiva slutligen romanticatomater och dekorera pajens topp. In i ugnen igen på 200-225 grader celsius, i ungefär 40 minuter eller tills fyllningen känns tillräckligt fast och du är nöjd med pajens nyvunna färg. Låt pajen svalna av ett slag (då stelnar fyllningen ytterligare lite och viktigast av allt, du slipper bränna tungan och mista möjligheten att känna smaken av din nya kreation) och servera!

torsdag 18 augusti 2011

Au revoir

En av mina bästaste vänner flyttar från skåne till Uppsala för att plugga, men inget tråkigt som inte för något gott med sig. I helgen hölls ett litet avskedskalas (fast avsked låter dramatiskt, vi ses ju igen) med mat och galej och allsång och skrål hela natten lång. Själv käkade jag bulgur, ugnsbakade grönsaker (närmare bestämt rödlök, blomkål och gul zucchini, gul zucchini var förövrigt hiskeligt gott) kryddade med timjan och sist men inte minst en ny version av min favorit tofubiffar.

250 g tofu
1,5 tsk sambal olek
1 msk mango chutney
2 msk tomatpuré
sojasås
2 vitlöksklyftor
svartpeppar
salt
2 nävar havregryn

Smula tofun i en bunke, rör ner sambal olek, mango chutney, tomatpuré, och pressad vitlök. Tillsätt havregryn och knåda ordentligt så att det enkelt går att forma biffar, smaka därefter av med salt, peppar och sojasås. Stek på hög värme i olja i några minuter per sida.

onsdag 17 augusti 2011

The oldest trick in the book

Ni hörde rätt, idag blir det en enkel presentation av the oldest trick in the book. Boken som åsyftas är boken med tofutricks, om någon var osäker. Och vad är det äldsta tricket i den boken då? Jo, skivad och stekt tofu. Man kan marinera den innan om man vill, eller steka den som den är och i slutfasen av stekningen hälla sojasås och önskade kryddor i pannan eller kanske lyxa till det och inhandla en smaksatt tofu. Det hela är snorlätt, skiva i skivor med en bredd på ca 1 cm och stek sedan i olja på hög värme i några minuter per sida tills de fått en lätt stekyta.
Det behöver inte alltid vara särskilt avancerat för att det ska smaka mumma.
Jag körde på alpros örttofu. Och så hade jag färska romanticatomater till.
Och lite morotstzatziki.
Plus lite hembakt foccacia. Det blev ett riktigt fint mellanmål.

tisdag 16 augusti 2011

Bananpaj

Jag fortsätter med en söt tofupaj med silkentofu. Silken tofu är en väldigt mjuk tofuvariant som jag personligen tycker funkar bra i bakning. Jag har aldrig varit i Kina, men ryktet säger att de på sina ställen har tofuutbud (haha rolig stavning) med olika tofusorter ungefär som vi har ostdiskar här i västvärlden. I Sverige finns väl i princip vanlig fast tofu och sen den mjuka silken tofu. Ganska fattigt egentligen, ungefär som om vi skulle ha två sorters ost i ostdisken. Nu är jag av förklarliga skäl inte galen i ost, men jag tror ni förstår liknelsen.
Men inte hänga läpp, det går att göra otaliga rätter på tofu (även om bara två sorter finns att tillgå) och dessutom går det ju faktiskt att åka till Kina samt utöva konsumentmakt genom att köpa tofu och på så vis visa att det finns efterfrågan och så kanske utbudet växer med tiden. Tills dess kan ni testa detta;
Bananpaj

Skal:
75 g mjölkfritt margarin
3,75 dl vetemjöl
0,75 dl sojamjölk

Fyllning:
125 g silkentofu
5 mogna bananer
0,5 msk bakpulver
1 msk ljus sirap

Topping:
80 g mörk choklad

Tillaga skalet på följande vis; skär margarinet i småbitar och knåda ihop med övriga ingredienser till pajskalet, tillsätt sojamjölken fasvis. När du har en smidig deg, "smöra" en pajform med mjölkfritt margarin och tryck ut ditt skal. Förgrädda i ugnen på 250 grader i ca 5 minuter.
Mixa alla ingredienser till fyllningen noga medan skalet är i ugnen. Fyll upp skalet med fyllningen och grädda i ugnen på 225 grader i ca 45 minuter.
Smält choklad medan pajen är i ugnen, och bred ut den som ett lock på pajen när du tagit ut denna ur ugnen. Låt chokladen stelna och njut.

måndag 15 augusti 2011

Non-meat-balls

Nu är det dags för tofuveckan! Måndag till söndag, 7 dagar, 7 inlägg och jag är smått euforisk. Jag inleder med ett trevligt alternativ till svenniga rätten pasta och köttbullar;
Non-meat-balls

450 g tofu
cayennepeppar
vitlökspulver
tamari sojasås
salt
0,5 dl ströbröd

Mosa tofun i en bunke. Krydda tofusmulet efter smak med cayennepeppar, vitlökspulver, sojasås samt salt. Tillsätt ströbröd (mängden ströbröd beror givetvis på hur mycket sojasås du smaksatt med och hur mycket vätska som följt med tofun från förpackningen, men för mig fungerade 0,5 dl fint och jag skulle tippa på att det är en bra mängd att utgå ifrån), knåda ordentligt och låt sedan smeten stå och dra, minst 15 minuter men gärna längre. Rulla till små bollar och stek i olja på medelhög temperatur och försök att hålla bollarna i förflyttning mer eller mindre hela tiden så att de får jämn stekyta och blir helt genomstekta.

Detta käkades tillsammans med romansallad, avvattnad och stekt aubergine, fullkornspenne, tomatsås samt parmazano det vill säga den där veganska parmesanosten som funnits på marknaden typ hur länge som helst men som jag faktiskt av någon anledning aldrig tidigare provat. Parmazano var faktiskt riktigt schysst, bättre än många "äkta" parmesanostar jag smakat. Fast så har jag ju aldrig varit sådär överförtjust i original parmesanen så jag kanske inte är rätt person att fråga.

söndag 14 augusti 2011

Tomat&kikärtssoppa

Hipphipphurra! Ale har flyttat in på min korridor och detta firades såklart bland annat med gemensam matlagning och filmhäng. Eftersom Ale var upphovsmannen till kommunistmiddagarna back in the days, så tillagades vårt käk i sann sovjetisk anda - en trevlig liten soppa.
1 gul lök
5-6 kvisttomater
500 g passerade tomater
250 g kokta kikärtor
1/4 vitkålshuvud
2,5 dl havregrädde
sojasås
basilika
cayennepeppar
salt
peppar
timjan

Strimla vitkål och lök, fräs i olja i en stor kastrull tillsammans med basilika, timjan och en skvätt sojasås. När det doftar gott ur kastrullen och löken är genomskinlig kan de passerade tomaterna och havregrädden tillsättas. Låt stå och puttra i minst en halvtimme, men gärna längre. När du känner att det är dags att tänka på refrängen - hacka tomater och rör ner i kastrullen tillsammans med kikärtor innan du tar av kastrullen från plattan. Tomaterna och kikärtorna ska få koka med en liten stund men samtidigt få behålla så mycket tuggmotstånd som möjligt. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar.

Servera med en grov baguette vetja, apnajs.
Så här peppad var Ale.

Förresten så tänkte jag meddela att jag, med start imorgon, ska tillägna en vecka åt en av den veganska världens viktigaste och mest använda basvaror - tofu! I höstas hade jag en soppvecka och när senvintern mötte vårens första tecken hade jag en indisk vecka här på bloggen, men nu är det alltså dags för 7 dagars tofu, måndag till söndag strictly tofu. Håll i hatten och håll till godo.

torsdag 11 augusti 2011

Pastanight

Satt ute i kvällssolen i vackra norrland och mumsade i mig följande smarriga måltid. Fullkornspenne med romantica tomater, riven morot&äpple, rostade & marinerade kikärtor (grymt god marinad - finrivet citronskal, citronjuice, sesamolja, salt, crema di balsamico), oliver samt hemmgjord mandelpesto. Inga konstigheter någonstans, allting är väldigt enkelt att tillreda men tillsammans bildade de en härligt färggrann och välsmakande tallrik bra käk.

Mandelpesto
1 kruka färsk basilika
ca 150 g sötmandel
0,5-1 msk citronjuice
flingsalt
svartpeppar
halv solovitlök
ca 0,5 dl olivolja

Mixa mandeln tills den antagit pulverform, tillsätt basilika och olja och fortsätt mixa tills dessa bildat en kladdig enhet. Smaka sedan av med salt, peppar, citron och pressad vitlök.
Marinerade kikärtor!

Apropå kvällssol så är det ett riktigt trevligt fenomen uppe i norr, solen kanske slickar horisonten innan den stiger uppåt igen men helt ner går den inte. Kan ge upphov till mysiga kvällar med värme och eftersom i alla fall jag är van vid att gå och lägga mig när det blir mörkt så slås denna reflex tillfälligt ut i den norrländska sommarnatten och man känner sig tokpigg in på småtimmarna/morgonen och har massa sprudlande energi kvar. Eller så ger kvällssolen bara upphov till sömnbrist för den ovane, åsikterna går lite isär.
Hela ensamblen!

måndag 8 augusti 2011

Glass sponsored by gubbarna på möllan

När jag var på möllan (det vill säga Möllevången, Malmö, om någon ickeskåning skulle undra) med en kompis för att inhandla varor inför våra mateskapader hände något oväntat och roligt. Vi gled runt på torget bland alla grönsakshandlare och sneglade på grödorna och lyssnade till utropen "tomater 8 kr/kg!", "äpplen 6 kr/kg" osv, när plötsligt en grönsakshandlare börjar vinka.
"Mannen, gratis! Gratis!" skrek han och pekade på ena hörnet av sitt grönsaksstånd. "Kom, kom, kom gratis bananer ta allihop..!" sa han och tog fram en kasse o fyllde upp den med bananer, vissa hade kanske några små bruna prickar men de såg inte på något sätt dåliga ut. När han ville lägga in 6:e bananklasen skämdes jag lite och tackade honom hjärtligt men tyckte att det räckte. Han nickade "okej, okej.. Gratis päron!" sa han sen o plockade fram nästa kasse. Päronen var lite mer övermogna än bananerna men det fanns ett gäng fina och klart ätbara. En annan gubbe kom fram till päronen och började plocka på sig och jag antog att fler hade hört hans rop om gratis frukt. Men icke, det var försäljarens kompis som skulle hjälpa mig att kvalitetssäkra, så att jag bara fick med mig fina päron. Jag blev jätteglad och tackade honom men han bara viftade bort mitt tacksamhetsförsök som om det de höll på med var en självklarhet. Snacka om bra service. De förstod att de inte skulle få sålt sin frukt och gav bort den för att vara schyssta och för att frukten skulle göra mer nytta hos oss än i soporna, imponerar betydligt mer än var och varannan matvarubutik som slänger finfin mat och häller råttgift och annat obehagligt i dom så kallade soporna.
Hursomhelt. När gubbarna prackat på oss en stor kasse med gratisgrejer och vi köpt lite annat av dom för pinsamt låga priser och bett dom behålla växeln så blev det så småningom dags att göra någonting av gåvorna, nämligen glass!

Päronbanankokosglass
4 päron
3 bananer
ca 1 dl kokosmjölk

Skär bort päronens stamfästen och kärnhus, skär därefter upp päronen i mindre bitar. Skala och skiva bananerna. Mixa till en fruktpuré och tillsätt lite kokosmjölk. Ställ in behållaren i frysen, plocka ut då och då (kanske 4-5 ggr) innan glassen frusit helt för att röra om i behållaren. Plocka fram glassen och käka. Tex i strut och toppa med en jordgubbe! Nom!

fredag 5 augusti 2011

Flygande Jakob

Nyligen veganiserade jag klassikern Flygande Jakob. Eller klassiker och klassiker förresten, jag har i ärlighetens namn aldrig tidigare ätit flygande jakob innan jag gjorde min veganska variant så det finns säkert de som tycker att jag tillagat denna rätt smått oortodoxt, men för de som anser detta har jag tips - gör din egen variant! D.I.Y.!
Samtidigt måste jag säga att det kändes oerhört bra att veganisera en för mig ovan rätt, det medförde låga förväntningar men samtidigt pepp och experimentlusta.

Flygande Jakob
2 dl havregrädde
1 banan
1-2 tsk sambalolek
2 nävar sojagrytbitar (jag använde goodsoys men de går såklart att byta ut mot din favorit, eller vilket fabrikat som finns tillgängligt)
1 msk sesamolja
rapsolja
curry
salt
cayennepeppar
rostade och saltade jordnötter

Förbered grytbitarna enligt anvisningarna på förpackningen (vanligen sjudning eller blötläggning i kokhett vatten i ca 10 minuter, därefter ska vattnet pressas ur sojabitarna). Stek därefter bitarna i rapsolja i en kastrull tillsammans med lite curry och sambal olek. Skiva upp bananen i relativt tjocka skivor, skär dessa sedan i fjärdedelar. Låt sedan bananbitarna stekas någon minut tillsammans med bitarna när dessa nästan är klara, häll sedan ner havregrädden i kastrullen och låt det hela puttra så att konsitensen blir en aning tjockare. Smaka sedan av med curry, sesamolja, salt och cayennepeppar. Strö jordnötter över din tallrik när det är dags att äta.

Servera exempelvis med basmatiris och nykokt broccoli!

torsdag 4 augusti 2011

Hemkomst & Hemkost

Jag kom hem från äventyr i Norrland nyligen och då fick jag återse ett grått och regnigt skåne, massa fina vänner och annat gött vi har här i södern. Bland annat träffade jag min snälla kompis Kirsten igen och hon bjöd på hemkomstmåltid, tackartackar! Det blev inget mindre än romanticatomater, dinkel matvete, morotssallad, hot chorizokorv från bästa astrid&aporna och en riktigt fin mandelpesto! Strictly good stuff!
En extra tumme upp vill jag ge för peston (as always, pesto är bra grejer) och dinkel matvetet. Dinkel matvetet hade en väldigt krämig smak och smakade enligt mig ungefär lika delar arborioris och pasta! Bara en sån sak. Helt klart ett tips värt att lägga på minnet den dagen du tycker att spaghetti är tråkig lunchlådemat. Eller så kan du bara lägga det på minnet hela tiden, för det var riktigt najs.

måndag 1 augusti 2011

Tempeh för första gången!

Den som har minnet med sig kanske minns att jag hookade ett stycke tempeh när jag var i Tyskland senast, och för den som inte har minnet med sig slänger jag in en liten länk. Sanningen är den att jag aldrig tidigare vare sig lagat någonting innehållandes tempeh eller ens smakat tempeh. Bara läst om den och folks åsikter och smaker går, som alltid (?), brett isär vilket ledde till att jag faktiskt inte riktigt visste vad jag hade att vänta mig. Men pepp var jag. Tror inte det gick att ta miste på, sprang runt och småhoppade med stirrig blick.. kanske lite som ett barn som fått helgens första sugar-rush.

Hursomhelst, så här gjorde jag;

Skivade upp mitt 250g tempehstycke i skivor, la dessa i en skål som jag preparerat med en marinad på 5 cm riven ingefära plus ca 1/2 dl sojasås. Inget mer. Det fick ligga och dra sig kanske en halvtimme sen hade tempehn sörplat i sig alltihop.
Därefter stektes skivorna några minuter per sida i olja och kryddades med salt och nymalen svartpeppar.
Serverades med fullkornsris, råriven morot&rättika (kryddat med äppelcidervinäger och salt), samt en avokadodipp som var så enkel så jag slänger in det receptet också;

1 avokado
2 msk mangochutney
salt
peppar
några droppar citronjuice

Gröp ur avokadon och pilla bort kärnan, mosa därefter ihop med resten av ingredienserna.

Hur var tempehn då? Vi kan ju inte nöja oss med att konstatera att jag lagade och åt. Det var riktigt, riktigt gött. Tempehn hade en härligt krämig smak och lite nötaktiga undertoner. Marinaden kom fram bra (mycket lättare/smidigare att marinera än tofu om ni frågar mig), och jag kommer helt säkert inhandla tempeh igen. Tummen upp helt enkelt. Dock är smaken väldigt speciell och är inte direkt överraskad över att det finns de som inte gillar, men så är det.. Haters gonna hate.