onsdag 29 februari 2012

Bovetegröt till frukost

Bovetegröt:
1 dl boveteflingor
2 dl vatten
1 nypa salt
1/2 näve hasselnötter
1/2 näve oskalade naturella sesamfrön
1/2-1/4 saftigt rött äpple
kanel
torkade blåbär

Koka bovete tillsammans med vatten och salt under omrörning i några minuter tills gröten fått lagom klibbig/fast (beroende på preferens) konsistens. Lägg upp gröten i en skål, hacka hasselnötter grovt och strö över tillsammans med sesamfrön. Servera med tunt skivat äpple, kanel efter smak och toppa med torkade blåbär. God morgon.

måndag 27 februari 2012

Cevapcici & ajvar

Ajvar:
3 stora röda paprikor
1 aubergine
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
ca 2 msk olivolja
svartpeppar
salt
cayennepeppar
äppelcidervinäger
+ rapsolja till ugnsbakning

Sätt ugnen på 225 grader celsius. Skär paprikorna i halvor på längden och rensa bort stamfäste och kärnor. Skär auberine i halvor på längden och punktera lite varstans med gaffel. Häll en klick rapsolja på en plåt och lägg upp paprika- och auberginehalvorna med utsidan uppåt. In i ugnen tills paprikorna börjar få svarta fläckar. Under tiden hackar du gul löken och steker tillsammans pressad vitlök tills gul löken blivit genomskinlig. Ta ut ugnsplåten och lägg paprikahalvorna i något slags förslutet kärl i ca 10 minuter. Där får de svalna och genom att ångan stannar kvar i kärlet blir det lättare att få av skalet senare. Pilla nu bort skalet från paprikahalvorna och skrapa ur innanmätet från auberginehalvorna så att bara skalet är kvar. Mixa det du nu har kvar av paprikorna och auberginen i en matberedare tillsammans med de vätskor som runnit ur grönsakerna då de varit i ugnen plus lökfräset och olivolja. Smaka av med salt, peppar, cayenne och vinäger.

Ajvar fick samsas på den balkaninspirerade tallriken med granovitas cevapcici, balsamvinägermrinerad vitkål och klyftpotatis.

torsdag 23 februari 2012

Apfelpfannkuchen

Tyska äpplepannkakor:
400 g saftiga, fasta äpplen
115 g vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 msk bakpulver
2 msk rapsolja
3 msk vatten
en nypa salt
socker efter smak
2,5 dl sojamjölk
50 g mjölkfritt margarin

Smält margarin och låt svalna. Vispa ihop bakpulver, vatten och olja till en lös smet i en skål, ställ åt sidan. Blanda det avsvalnade margarinet med sojamjölk väl i en bunke. Blanda mjöl, socker, salt, vaniljsocker i en annan bunke. Rör ner mjölblandningen i bunken med sojamjölk lite i taget och vispa noga så att inga klumpar bildas. När all mjölblandning förenats med sojamjölksblandningen till en slät smet är det dags att röra ner blandningen med bakpulver, olja och vatten. Skiva därefter äpplena i tunna skivor och rör ner i smeten. Låt smeten svälla i ca 30 minuter, därefter kan smeten stekas till pannkakor på konventionellt vis.

Toppa gärna med smält mörk choklad och kanske kanadensisk lönnsirap? De tysk-kanadensiska relationerna har sällan varit bättre.

söndag 19 februari 2012

All out husmanskost

Åh, husmanskost alltså. Varma känslor i bröstet. Ändå äter jag det ganska sällan, men så finns det ju faktiskt en helt fantastisk värld där ute med mat från när och fjärran som ska utforskas. Jag åt de där gamla goda sojabullarna tillsammans med rårörda lingon, klyftpotatis (kryddad med persilja, mejram och citronpeppar), sallad på rårivna morötter och rättika, samt en fin och krämig havregräddsås.

Havregräddsås:
2,5 dl havregrädde
0,5-1 msk vetemjöl
ca 1 msk mjölkfritt margarin
1-1,5 msk sojasås
salt
peppar

Smält margarinet i en kastrull på låg värme, tillsätt vetemjölet under kraftig omrörning - inga klumpar tolereras. Blanda till en slät men lös smet, rör ner havregrädden och låt puttra till önskvärd konsistens. Smaka av med salt, peppar och sojasås.

onsdag 15 februari 2012

Paksoi-wok med stekt tempeh

Paksoi-wok:
2-3 portioner risnudlar
ingefäraknöl i storleksordning tumme
1 stor röd chilifrukt
3 morötter
250 g paksoi
2,5 dl strimlade bambuskott
2 salladslökar
en skvätt sojasås
halv näve sesamfrön

Riv ingefäran så fint som möjligt och finhacka chilin. Hacka löken och fräs tillsammans med ingefära och chili i en klick olja i en wokpanna. Skär morötter i lagom stora stavar (inte för tjocka) och rör ner dessa i pannan tillsammans med bambuskott, välsköljd paksoi och sesamfrön. Koka under tiden nudlar, häll av vattnet och rör ner i pannan tillsammans med sojasås när paksoibladen börjar bli sladdriga. Låt fräsa någon minut under omrörning och smaka eventuellt av med lite salt när nudlarna blandats ordentligt med övriga ingredienser.

Till det spisades tempeh marinerad och stekt i endast rostad sesamolja, cayennepeppar och salt, vilket var fint. Den krämiga men samtidigt lite nötiga tempehsmaken fick komma fram ordentligt samtidigt som den blandade sig väl med sesamsmaken och hettan från cayenne.

söndag 12 februari 2012

Vegansk Oreoglass

Jag har vänner som åker över atlanten. Och som tar med sig fina saker på vägen tillbaks, till exempel amerikanska Oreos som, till skillnad från de svenska, är veganska. Oreos är rätt göttiga till ett glas kall sojamjölk men man kan ju också ta det hela ett steg längre och göra det göttiga göttigare. Vi snackar oreoglass. Säger inte mer.

Vegansk oreoglass:
2 dl sojavispgrädde (jag använde go greens)
1/2 dl socker
3 amerikanska oreokex till mortling
1/3 vaniljstång
Eventuellt ytterligare amerikanska oreokex till dekorering

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur dess frön, rör ner i glassmaskin tillsammans med sojavispgrädde och socker och låt maskinen gå i ca 5 minuter. Mortla under tiden oreokex till önskvärd finkornighet, blanda ner oreokrosset och låt glassmaskinen fortsätta i ytterliggare 5-10 minuter.

tisdag 7 februari 2012

Gulasch

Det finns mat som i mitt undermedvetna är förevigt förknippad med skolmatsalen. Som korvstroganoff, inte visste jag att det skulle bli awesome seitanstroganoff men det blev det. Eller stuvade makaroner. Gulasch är ett annat exempel på detta. Fesljummen, fegt kryddad gulasch. Inte konstigt att en del kids ditchade matsalen och stack till någon kiosk och inhandlade lunch med högre sockerhalt än socialstyrelsen rekommenderade. Minns det så väl men är oerhört glad att jag vågade veganisera, för det blev väldigt gott och värmde mig väl i vinterstormen.

Gulaschgryta:
4 potatisar
1 grön paprika
3 morötter
400 g krossade tomater
1 gul lök
2 nävar torkade sojagrytbitar av valfri sort
1-1,5 korkar liquid smoke
1-2 tsk starkt rökt ungerskt paprikapulver
salt
svartpeppar
en skvätt sojasås
2 vitlöksklyftor
vatten till kokning
smakneutral olja till stekning

Skala lök, potatis och morötter. Häll kokhett vatten över sojabitarna och låt stå och dra i ca 10 minuter, häll sedan av vattnet och pressa ut så mycket vatten som möjligt ur grytbitarna. Hacka lök, skär potatis och morötter i lagom stora bitar. Fräs lök i olja i en stor kastrull, tillsätt potatis, morötter, pressad vitlök och rökt paprikapulver efter någon minut. Rör ner grovhackad paprika, sojabitar och liquidsmoke efter några minuter. Häll över krossade tomater, och sedan vatten så att ingredienserna täcks. Låt puttra tills potatisen och morötterna fått behaglig konsistens, smaka av med sojasås, salt och peppar.

torsdag 2 februari 2012

Pumpapuré och andra smarrigheter


Puréer kan verkligen skänka liv till en i övrigt smått torr och fantasilös tallrik och pumpa kan banne mig skänka liv till vem som helst, till och med suraste gamla bittergubben. Det kan jag vittna under ed på.

Ingredienser:
0,5 kg muskatpumpa
1 rödlök
ungerskt rökt paprikapulver
1 dl olivolja
salt
peppar
2 vitlöksklyftor
smakneutral olja till ugnsbakning

Sätt ugnen på 200 grader. Skär bort pumpans skal och skär pumpan sedan i grova bitar. Skala löken och skär den i klyftor. Häll en klick smakneutral olja på en plåt (eller i bottnen av en ugnsfast form), bred ut pumpa och rödlök på formen, in i ugnen tills båda mjuknat och börjat få färg. Räkna med ca 30 minuter. Häll därefter ner pumpa och lök tillsammans med de vätskor som utsöndrats under ugnssessionen i en matberedare och mixa till en slät puré. Tillsätt olivolja och pressad vitlök och smaka därefter av med salt, peppar och rökt paprikapulver.

Käka med bulgur, färska grönsaker och nystekt tzay. Det gjorde jag, det var gött!!