tisdag 7 december 2010

Seitanstroganoff

Att göra en stroganoff som är veganvänlig är inte särskilt svårt nuförti'n, finns ju awesome vegkorvar till okej priser från exempelvis astrid&aporna och är man inte sugen på den typen av produkter kan man ju göra tofu stroganoff i ett nafs. Men hur ser det ut med seitanstroganoff, med hemmagjord seitan- och bönkorv, frågade jag mig själv då min mage kurrade för ett tag sedan. Seitan&bönkorv görs genom att följa 5 snorenkla steg och sen är man inte långt ifrån en smäktande seitanstroganoff!

1. Hooka upp ingredienser;
3-4 dl vetegluten
240 g kokta cannellonibönor
några tsk sambal olek
liquid smoke
sojasås
vatten
Vetegluten, här kallat seitanfix, finns att köpa lite varstans. Denna köptes i Berlin mest eftersom jag råkade vara i krokarna och för att vetegluten är löjligt mycket billigare i Tyskland.

2. Mosa bönorna i en skål/bunke, blanda ner övriga ingredienser och rör om väl. Hur mycket sojasås och liquid smoke som ska ingå beror på vilka preferenser kocken har och mängden vatten beror på hur mycket av sojan och liquid smoke som använts. Degen ska bli fast och smidig, men även konsistensen är såklart en smakfråga.

3. Rulla till korvar.

4. Rulla in i aluminiumfolie.

5. In i ugnen på 225 grader celsius i ungefär 40 minuter, så kommer de se så här fina ut.


Om man sedan väljer att göra stroganoff på sin nylagade vegankorv är det inte svårare än så här;
-Skiva körv'n
.
-Hacka en purjolök och fräs korven tillsammans med denna i en stor kastrull.

-Häll ner 500 g passerade tomater, några msk skånsk senap, 2,5 dl havregrädde, salt och peppar i kastrullen och låt koka en stund. Servera!

Eftersom jag bara käkat stroganoff i skolmatsal tidigare så ser det ut som ovan, stroganoff och råris, plain and simple. Men gött. En köttiskursare fick smaka lite i lunchrummet, sa att om hon inte vetat att det inte var gjort av kött hade hon tagit förgivet att det var det. Ändå bra betyg för min första fauxmeatkörv ever..!

9 kommentarer:

  1. Ser GRYMT gott ut trots att det inte är gjort av gris!

    lolololololz

    SvaraRadera
  2. haha lirl.. eller firl - fnissing in real life!

    SvaraRadera
  3. Oh wow! Sitter hemma och suktar lite för att brorsan rör ihop (orginal)korvstroganoff till resten av familjen. Så hittar jag det här inlägget! Kan man slänga in körven i frysen? Skulle vara praktiskt.... Får se om jag vågar mig på receptet!!

    SvaraRadera
  4. Hej Juliette! Ingen aning om seitankorv går att frysa, som sagt första gången jag gjorde det.. har gjort en del seitan innan men aldrig frusit in.. någon kunnig får gärna fylla i.. Try! D.I.Y.!

    SvaraRadera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  6. jag får helt enkelt prova! Skickar en kommentar om resultatet :)

    SvaraRadera
  7. Ska göra det här snarast :D Hoppas du har det grymt i Paris!!

    SvaraRadera
  8. Marlin: jag hade det apfint, matwise kan du kolla på lite väl långa inlägget ovan :)

    Juliette: Let me know, ser fram emot att läsa om hur det går för dig..!

    SvaraRadera