tisdag 27 december 2011

Jul 2011

På mitt julbord år 2011 återfanns en del gamla favoriter men även en del nya bekantskaper gjorde entré. Hade från början en rätt lång lista på tänkbara rätter men pga att man helst ska hinna laga maten och att jag även om jag gillar julmat inte gärna käkar julmatsrester i en vecka så kortades den ner en hel del och de som slutligen klarade sig enda fram till tallriken syns här nedan. Ingen jul utan matkoma.
Saffransmarinerade kikärtor.
Senapsaubergine.
Glöggsås:
1,5 dl havregrädde
1 dl glögg
1 msk vetemjöl
1 kryddmått kanel
75 g mjölkfritt margarin
salt
peppar

Smält margarinet i en kastrull, häll ner mjöl i kastrullen under omrörning så att du slipper klumpar. Tillsätt havregrädde och glögg och låt såsen puttra på tills den fått önskvärd konsistens. Tillsätt kanel och smaka av med salt och peppar. Servera.
Rödkål.
Astrid&apornas prinsesskorvar, falafel samt de bästaste sojabullarna jag lyckats med hittills:
1,5 dl torr sojafärs (jag använde good soys denna gången men tror att vegegårdens borde funka lika bra)
2,5 dl havregryn
1,5 msk sojasås
2-3 korkar liquid smoke
salt
svartpeppar
olja till stekning

Förväll sojafärsen enligt anvisningarna på förpackningen, skölj därefter färsen i kallt vatten och krama ur så mycket vatten du bara förmår - det är viktigt att färsen är så torr som möjligt. Mixa färsen tillsammans med havre, sojasås och liquid smoke i matberedare. Smaka av med salt och nymald peppar. Ta lite av smeten i din hand, krama till en hård klump som du sedan formar till en rund boll. Upprepa tills all smet antagit bollform, stek på hög värme i rikligt med olja. Håll bollarna i rullning mer eller mindre hela tiden tills de fått en fin stekyta. Njut.

Obs! Fasta, goda, nyttiga sojabullar som gick väldigt lätt att steka. Dessa ska bli min nya standard när det kommer till köttbullsimitation, mark my words.
Potatisgratäng.
Astrid&apornas rövfria skinka som givetvis senapsgriljerades.
Pistagenötslimpa.

5 kommentarer:

  1. Pistagenötslimpan ser sjukt spännande ut! Vad är den gjord på, om en får fråga?

    SvaraRadera
  2. @Elise: Pistagenötter, tofu och ströbröd som grund.. kryddat med färsk rosmarin och sojasås, bra grejer..

    @Kirsten: indeed!

    SvaraRadera
  3. Jisses vilket ambitiöst julbord! Jag hade velat se den där listan som du kasserade... ;-) Håller verkligen med om det där med rester, man blir så sjuuuukt trött på julmaten (hur god den än är) efter att ha ätit den fem dagar i sträck.

    SvaraRadera
  4. Word. Jag har ätit upp de sista resterna nu och det var nog på gränsen att jag tröttnade mot slutet, även om det var sjukt gött! Haha den kasserade listan kommer nog till användning i framtiden :)

    SvaraRadera