måndag 30 januari 2012

Världsveganpizzadagen!


Igår var det World Vegan Pizza Day, och jädrar i havet vad det firades! Två riktigt saftiga pizzor bakades och avnjöts och jag finner inte riktigt orden för att beskriva hur gott det var eller vilken fin matkoma jag hamnade i så jag slutar skriva om det och går rakt på sak.

Pizzadeg:
4 dl vatten
50 g jäst
9 dl vetemjöl
2 msk olivolja
2 tsk socker
2 tsk salt

Lös jäst och socker i fingervarmt vatten. Tillsätt mjölet fasvis och knåda till en deg. Tillsätt oljan och saltet och knåda ytterligare. Låt jäsa under duk i 30-40 minuter, baka eventuellt ut med lite extra mjöl om degen är för lös. Dela degen i två jämnstora delar och kavla ut på bakpappersbeklädda plåtar.
Fejkköttpizza med béarnaisesås:
1 plåt pizzadeg enligt receptet ovan
halv sats Béarnaisesås
ca 400 g passerade tomater
en näve basilika
salt
peppar
en nypa socker
1 gul paprika
1 gul lök
2 nävar vegegårdens tunna mörka sojabitar
1 kork liquid smoke
sesamfrön
sojasås
barbequekrydda
koriander
spiskummin
ca 70 g riven sojaost

Fräs basilika i en klick olivolja i en kastrull. Tillsätt passerade tomater efter någon minut. Smaka av med salt, peppar och en nypa socker och låt såsen småputtra länge. Gärna 45-60 minuter. Skiva lök och paprika tunt. Förväll sojabitarna enligt förpackningen, pressa ur vattnet och marinera bitarna i liquid smoke, sojasås, sesamfrön, koriander, barbequekrydda och spiskummin efter smak. Bred ut tomatsåsen på pizzabottnen, strö ut lök, paprika och sojabitar över såsen, och ovan på det den rivna sojaosten (jag använde Nomumus sojabaserade Chili&Paprikaost). In i ugnen på 200 grader celsius i ca 20 minuter. Under tiden har du tid att tillaga béarnaisesåsen och sedan hälla den över pizzan när den tas ut ur ugnen.


På den andra pizzan (som ses på översta bilden i det här inlägget) användes Redwoods veganska pepperonikorv, kryddig och god!

Pepperonipizza:
1 plåt pizzadeg enligt receptet ovan
en skvätt balsamvinäger
ca 400 g passerade tomater
en näve basilika
salt
peppar
en nypa socker
1 paket Redwood Pepperonistyle
ca 120 g sojaost (återigen Nomumus Chili&Paprikaost)
10 soltorkade tomater
halv zucchini
1 gul lök
ruccola

Fräs basilika i en klick olivolja i en kastrull. Tillsätt passerade tomater efter någon minut. Smaka av med salt, peppar, balsamvinäger och en nypa socker och låt såsen småputtra länge. Gärna 45-60 minuter. Bred ut tomatsåsen på pizzabottnen. Skiva lök tunt, skär de soltorkade tomaterna i bitar, hyvla zucchini så tunt som möjligt med hjälp av en osthyvel, hyvla osten i tunna skivor. Strö lök, soltorkade tomater och zucchini över tomatsåsen. Rulla ihop pepperonikorvskivorna till små rullar och placera ut dessa jämt fördelat över pizzan, toppa med den hyvlade sojaosten. In i ugnen på 200 grader celsius i ca 20 minuter. Strö ruccola över pizzan när du tagit ut den ur ugnen.

Sist men inte minst, hemmagjord pizzasallad. Väldigt fräscht och gott, men inget avancerat. Hyvla vitkål, smaka av med örtvinäger, olivolja, salt och peppar. Voilà!

fredag 27 januari 2012

Peppar inför pizzan

Jag har sagt det förr men lär nog upprepa det likt ett mantra även i framtiden; hemmagjord pizza är guld. Punkt. Och det kanske ni visste men varför harvar jag om detta nu om jag inte har gjort någon ny göttig pizza då? Jo, på söndag är det World Vegan Pizza Day! Den officiella dagen för att fira den veganska pizzan, smaka på det ni. Somliga hävdar att officiella pizzadagen flyttats till ett datum någon gång i juni, men jag väljer att inte lyssna på det örat. Det är ju nu i den skånska vintern som man behöver ett litet ljus i mörkret, på sommarn är det ju ändå gött som det är. Dessutom har det börjat trilla in en del folk på min blogg via sökord som "world vegan pizza day 2012" och liknande och jag vill ju inte göra någon besviken. 
Därför har jag slängt in ett litet kollage av alla pizzor jag bloggat om från förra världsveganpizzadagen och fram till detta nu, för även om 29:e januari är dagen då den veganska pizzan firas rekommenderar jag verkligen inte att ha det som enda dag då veganpizzan inmundigas. Året om ska det vara såklart! Apgoda pizzor i form av calzone, pizza med béarnaisesås och seitan, sommarpizza med valnötter och tofu&cashewricotta, hotchorizopizza och ett gäng till har jag käkat under det gångna året och vill ju inte att någon ska stå orustad inför denna fina dag, så recept hittas här.

Är man av den lite mer bekväma alternativt stressade sorten kanske det är köpepizza som gäller, och faktum är att det poppar upp fler och fler pizzerior med veganska alternativ. Fint! I Malmö finns Pizzeria Algarve, Pizzeria Rex, New York Pizza, Falafel Kitchen samt Erikslusts Pizzeria som alla bara är en liten googling härifrån. Av de jag provat måste jag lägga min röst på Algarve, beläget i mysiga Kirseberg och med ca 10 olika veganska pizzor med vegansk ost och olika såser och massa olika sorters fejkkött. Dock verkar de vara tråkiga och skjuta fram sitt firande av World Vegan Pizza Day till sommaren men vegansk pizza serverar de ju året om.
Bor du i någon annan del av landet kanske vegoguiden är ett sätt att hitta rätt. Där går det enkelt att välja "Pizza" som tagg och få upp karta över en rad pizzerior med veganalternativ i hela Sverige. Fast jag tycker såklart att ni ska baka egen, blir inte bättre än så. Puss och Happy World Vegan Pizza Day på er!

tisdag 24 januari 2012

Choklad&halloncupcakes!


Choklad&halloncupcakes
Botten:
2,5 dl vetemjöl
2 dl kakao
2,75 dl sojamjölk
1,5 tsk bakpulver
1 tsk äppelcidervinäger
1,5 dl hallon
2 dl socker
en nypa salt
2 tsk vaniljsocker
1 dl rapsolja

Sätt ugnen på 175 grader celsius. Vispa sojamjölk och vinäger ordentligt i en bunke så att det skummar rikligt. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt i en annan bunke. Rör ner socker och rapsolja under kraftig omrörning i bunken med sojamjölk, tillsätt därefter blandningen med mjöl och kakao till bunken med vätskor, återigen under ständig omrörning. Rör tills alla ingredienserna blandats väl och inga klumpar förekommer. Fyll upp muffinsformar trefjärdedelar, sätt in i ugnen i 18-20 minuter och ta därefter ut dem och låt svalna.

Topping:
1 paket soyatoo sojavispgrädde
1 dl hallon

Blanda ingredienserna väl i en skål och bred över muffinsbottnarna när de svalnat helt och hållet.

Serveras kylda, gärna tillsammans med ett glas god sojamjölk.

söndag 22 januari 2012

Kroppkaka med seitanfyllning

Kroppkakor
Grund:
12 potatisar
2 dl kornmjöl
1 dl vetemjöl
1 msk vatten
1 msk ströbröd
salt efter smak

Fyllning:
200 g hemmagjord seitan
1 gul lök
olja till stekning

Skala och koka potatis till den mjuknat, häll därefter av vattnet och stampa till mos. Rör ner kornmjöl, vetemjöl, vatten, salt och ströbröd och blanda tills du har en enhetlig massa. Koka upp en stor kastrull vatten. Hacka seitan och lök och stek tills de fått lite stekyta. Lägg upp lite fyllning på en plätt grunddeg och forma till en rund kaka så att fyllningen hamnar i mitten, forma varsamt så att kroppkakorna får en slät och fast yta. Lägg försiktigt ner kroppkakorna i det kokande vattnet med hjälp av en hålslev och låt koka/sjuda tills dess att kroppkakorna spontant flyter upp till ytan.
Servera till exempel på bädd av romansallad tillsammans med rårörda lingon och sallad på äpple, rättika, limejuice, valnötter.

torsdag 19 januari 2012

Chillin' with my cup full of Miso

Slevade nyss i mig det sista av min batch misosoppa. Har inte käkat miso så ofta tidigare men den används så vitt jag förstår traditionellt oftast som soppbas i det japanska köket och ersätter salt och buljong. Annat som bör läggas på minnet angående miso är att det är gjort på fermenterade sojabönor och smakar mumma.

Misosoppa
250 g fast naturell tofu
1/2 blomkålshuvud
2 stora morötter
1/2 purjolök
3-4 msk curry&ingefära-misopasta
ca 1 liter vatten
smaknaturell olja till stekning

Hacka purjolök och stek i olja i stor kastrull. Tärna tofu under tiden och tillsätt den när löken börjat mjukna. Skär morötter och blomkål i lagom stora bitar och rör ner i kastrullen när tofun fått en antydan till stekyta. Blanda vatten och miso (styrkan och sältan kan variera med olika misofabrikat så kolla vilken mängd miso per volymenhet vatten just din producent rekommenderar, och lägg därefter till lite) i en tillbringare så att mison löser sig och häll ner i kastrullen efter några minuter. Låt stå och småputtra tills grönsakerna fått önskvärd konsistens (koktiden varierar med preferens och hur hårt man stekt ingredienserna).

måndag 16 januari 2012

Medelhavspaj

Har helt glömt att blogga om den här göttiga pajen jag gjorde för ett tag sen, och det håller ju inte. Mer paj åt folket! Och en liten sidenote: helt sjukt vad gott det var med rå zucchini (jag vet det låter knasigt) när den var sådär tunt strimlad i långa fina spiraler. Just sayin', borde provas.

Pajdeg:
75 g mjölkfritt margarin
2,5 dl vetemjöl
1,25 dl rågsikt
0,75 dl sojamjölk
en nypa salt

Skär margarin i småbitar och knåda ihop med övriga degingredienser, vätskan tillsätts med fördel fasvis. När degen har rätt konsistens ska degen plattas ut försiktigt i en pajform. Stick håll lite varstans och förgrädda på 250 grader celsius i ca 10 minuter.

Fyllning:
150 g kalamataoliver
15 soltorkade tomater
halv kruka färsk basilika
ca 100 g fast naturell tofu
1 paket tofuline creamy spread naturell
salt
peppar
en skvätt citronjuice

Sätt ugnen på 220 grader celsius. Smula tofu i en bunke, blanda väl med creamy spread. Tillsätt därefter halverade urkärnade oliver, finstrimlade soltorkade tomater och basilikablad som du river i mindre bitar med händerna. Smaka av med salt, peppar och citronjuice. Fyll upp pajskalet med fyllning, sätt in formen i ugnen i ca 35 minuter. Ta ut pajen och låt den svalna något.

Till det en krämig tomatsås samt sallad på lååånga spiralformade zucchinistrimlor, finstrimlad vitkål och en vinägrett.

torsdag 12 januari 2012

Ital stew!


När jag lagade denna grytan var det fina vibbar och låtar av The Congos och Jimmy Cliff som smekte mina trumhinnor. Tycker att det är fint med musik samtidigt som maten tillagas, särskilt rytmisk så att man kan hacka löken i takt och vara lite lagom barnslig. Gärna i baktakt också för den delen. Ital living! Eller vitalt leverne för den som är på det humöret.

Ingredienser:
3 dl fullkornsris
1 dl quinoa
1,5 dl röda linser
vatten
250 g torkade aprikoser
1 stor gul lök
1 fänkålsstånd
400 g tomater av valfritt slag
salt
peppar
biryani masala
sojasås
olja till stekning
rostade och saltade cashewnötter

Hacka lök och fänkål, skär aprikoserna i mindre bitar, rör därefter ner dessa tillsammans med rikligt med biryani masala i en upphettad kastrull med en klick smakneutral olja i bottnen. Låt fräsa under omrörning tills löken börjar bli genomskinlig, tillsätt då ris, linser och quinoa. Efter någon minut bör vatten av den mängd som rispaketet anvisar tillsättas. Låt koka tills nästan allt vatten kokat bort, tillsätt då grovt skurna tomater och smaka av med salt, peppar och sojasås. Ta grytan från plattan och låt den stå och dra under lock i ca 10 minuter. Servera i skål, strö över cashewnötter och dekorera med fänkålsspröt.

tisdag 10 januari 2012

Dagens fejk

Snor rubriken från trevligt vegohak i Malmö, den som vet vilket får en guldstjärna i kanten. Idag blir det inte så mycket recept, bara lite tips. Tips om fejkkött närmare bestämt och inte vilket fejkkött som helst, nä här pratar vi om Grano Vitas "Flanzen-Fleisch Puten Filets". Eller Växtkött-kalkon-filéer för er som inte är tyskspråkiga. En produkt jag hittills inte sett i Sverige men som är riktigt god och som jag lätt skulle bjuda icke-veganer på vid finare middagar. Ytan blir lagom knaprig vid tillagning och konsistensen är förvånansvärt realistisk, vilket nog ändå får ses som ett plus i kanten. Ska man kalla något fejkkalkon får det gärna vara lite som kalkon. Minus lidande och död och de där andra otrevliga bieffekterna som annars slinker med. Ska tydligen finnas i nuggetform också men de har jag inte smakat så kan tyvärr inte uttala mig om dem.
Spisades tillsammans med persilja/kålrabbisallad samt exotisk risotto med kanel, stjärnanis, och en mumsig mango/kokossås som rördes ner i grytan när risotton kokat klart. Sweet!

lördag 7 januari 2012

Ugnsfritatta med zucchini och färsk timjan

Ugnsfritatta:
2/3 zucchini
450 g fast naturell tofu
1-1,5 msk senap
salt
svartpeppar
0,5 dl finhackad färsk timjan
1 dl vatten
1/2 gul lök

Sätt ugnen på 180 grader celsius. Puréra tofu tillsammans med vatten till en slät smet. Tillsätt riven zucchini, finhackad lök och timjan. Blanda väl och smaka av med salt, peppar och senap. Smöra en pajform (med löstagbar kant) med mjölkfritt margarin. Häll över smeten i formen. In i ugnen i ca 1 timme.
Jag käkade med grön pesto och lingonsylt. Otippad kombination kan tyckas men båda två visade sig passa mycket fint.
Suverän brunchmat!

måndag 2 januari 2012

Hej 2012!

Tänkte inleda nya året på bloggen med att redovisa slutet på förra året. 3-rätters vegansk nyårs meny lagades till 9 finisar och peppman var hög.
Förrätt: Champinjonsoppa med balsamvinäger och färsk timjan (ungefär som den här, fast med lite modifikation)
Huvudrätt: Sötpotatismos, sesam/apelsinglaserad hemmagjord seitan, béarnaisesås och sallad på babyspenat, ruccola och tomat.
Efterrätt: Chokladmousse med frusna bär.

Ingredienser:
6 st mogna avokadofrukter
4-5 dl kakao
ca 1 msk citronjuice
1 dl vatten
1,5-2 dl ljus sirap
frusna bär av önskad mängd och sort

Dela avokadofrukterna i två delar, gröp ur kärna och töm skalet på dess innehåll. Mixa fruktköttet tillsammans med vatten till en jämn puré. Smaka av med kakao, citronjuice och sirap, mixa väl. Ställ i kylen, ta fram när det är dags för efterrätt och toppa med frusna bär.

Går kakao och avokado verkligen ihop? Middagsdeltagarna fick gissa ingredienserna till efterrätten och ingen kom på tanken att avokado kunde vara en, så man kan nog säga att avokadosmaken är rätt väl maskerad. Sen att det smakade tokgött är en annan femma.

Sen efter middagen festade vi skiten ur den lilla stump som var kvar av 2011.