torsdag 14 april 2011

Pizza med Béarnaisesås & Seitan


Förra månaden hookade jag och två kamrater upp och bakade pizza! Det bidde en pizza med tomatsås, surdegsbotten, gul&röd paprika, kastanjchampinjoner, hemmagjorda seitanstrimlor, tomat och béarnaisesås. Hur flippin' gott som helst.

Béarnaisesås
2,5 dl soja/havregrädde
2 msk vetemjöl
1,5 dl mjölkfritt margarin
dragon
1 msk citronsaft
gurkmeja
1 grönsaksbuljongtärning

Smält margarinet i en kastrull, vispa ner mjölet pö om pö. Akta dig för klumpar. Häll på sojagrädde och fortsätt vispa och låt koka upp. I med buljongtärningen. När såsen börjat tjockna tillsätts övriga ingredienser under omrörning. Smaka av.

Den uppmärksamma och vegobevandrade läsaren kanske känner igen receptet ovan en aning. Och mycket riktigt - det är ett recept som nästan kopierats rakt av från suveräna kokboken "Vego Deluxe", endast små modifikationer utfördes. Skulle såsen smaka för salt kan den spädas ut lite med hjälp av sojamjölk (sältan från buljongtärningen kan variera en hel del).

Vissa kanske tycker att det är rätt whitetrash och flottigt att käka pizza med béarnaisesås, och visst det får folk tycka.. Men på riktigt - prova! Det är inte riktigt samma sak att glida in på Hepatitens Pizzeria och beställa en pizza med "béa" som att göra egen. Just sayin'.
Vi gjorde två plåtar och krängde båda samma kväll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar