fredag 30 september 2011

Chorizo&pestopizza

Litet tips på hur helgen kan få guldkant! Pizza! Hemmagjord!
Gjorde denna pizzadeg, slängde ihop en tomatsås, hackade en stor salladslök och en stor gul paprika, skivade två stycken av astrid&apornas chorizos, rev en ordentlig bit vegustoost (på riktigt - bästa fejkosten there is!) och slängde in alltsammans i ugnen på 200 grader i sisådär en kvart/20minuter.
Ut kom denna vackra skapelse...
...som slutligen toppades med lite pesto gjord på soltorkade tomater!
Pizza är så himmelskt gott och samtidigt förbenat enkelt att slänga ihop. Kan på riktigt inte förstå att det finns så kallade "pizzakits" till försäljning. Det går mig helt över huvudet.

onsdag 28 september 2011

Höstens kantarellpasta

Detta är nog det matmässiga soundtracket till min höst. Eller, jag har ju bara käkat det en gång hittills men det var riktigt smarrigt så jag hoppas det blir fler tillfällen, men framtiden får utvisa såklart. Fick svamparna nyligen av snälla Sara som verkar vara en sjuhelsickes svampplockare. Tack, Sara!

3 dl sojamjölk
2 msk vetemjöl
25-50 g mjölkfritt margarin
en gnutta muskot
några droppar av din godaste sojasås
2 dl kantareller
2 dl trattkantareller
1/2 gul lök
salt
peppar

Hacka löken fint och fräs i en liten klick margarin tills dess att den börjat bli genomskinlig. Rör ner svamparna (som du tvättat och kanske skurit i lite mindre bitar om de var väldigt stora) och fortsätt steka tills svampen mjuknat en aning. Smaka av med salt och peppar och ta pannan av plattan. Ta fram en kastrull, smält resten av margarinet, vispa ner mjöl och tillsätt därefter sojamjölk. Låt koka upp så att såsen tjocknar, smaka av med salt, peppar, sojasås och muskot. Ta av kastrullen från plattan och rör ner svampen och löken.

Servera till exempel med pastaskruvar, romansallad och körsbärstomater.

måndag 26 september 2011

Efterrätt från Redwood

En vegansk dessert från tillverkaren Redwood hittades på Coop på Mårtenstorget i Lund. Har aldrig sett den tidigare, men kan tänka mig att den kanske finns på Astrid&aporna också.. hade inte känts helt otroligt, men jag har inte varit där på ett tag så kan inte lova något. Desseren fanns i smakerna Raspberry, Peach & Apricot, (Black?) Cherry och Plain. De två förstnämnda testades.
Produktnamnet var lite överraskande och fick mig att småle. Wot No Dairy? Nä, just det, de är gjorda på ärtprotein.
Hur smakade de? Jodå, helt okej. Godkänt. Men inte det-är-en-fest-i-min-mun-goda. De var båda krämiga och söta och ganska goda även om smaken inte överraskade särskilt. Det smakade lite sött och fruktigt. Inget fel på det dock, tvärtom. Peach & Apricotvarianten smakade nästintill lite glassigt, men Raspberryvarianten var snäppet bättre dock, den kanske jag kommer köpa någon gång igen. Fast jag måste säga att jag föredrar en liten bägare Sojade-soyghurt. Tycker nog Redwood är bättre på att göra vegetabilisk korv och ost, om jag ska vara helt ärlig.

lördag 24 september 2011

Lisa Gålmarks föredrag i retrospekt

I torsdags kom Lisa Gålmark till Lund och höll ett föredrag, kul att se att det blev mycket folk och en annan sak som var trevlig var att folk verkade gilla fikan jag slängt ihop. Allt sålde nämligen slut och fick en del uppmuntrande och positiva ord. Någon efterfrågade om recept och liknande inte kunde få hamna på min blogg och då kunde jag ju inte direkt säga nej.En variant på lins&morotspastej, där jag skippade tahinin och använde mig av en kruka färsk basilika istället för chili, vitlök, spiskummin och koriander. Och lite extra olivolja också. Måste säga att det blev nästan bättre än originalet (bara en liten hint, Max, testa!).
Lins&morotspastejen serverades på surdegsbröd och toppades med skivad röd paprika.
Chocolatechipcookies!
Fruktboll med chokladöverdrag, fast med vissa förändringar. Rostade sesamfrön istället för kokos och bara en halv banan istället för en hel och lite extra russin.
Morotscupcakes!

Måste också säga att Lisas föredrag var mycket intressant och givande, hon har huvudet på skaft hon. För er som missade så kan jag rekommendera att kolla in hennes hemsida och klicka er vidare till föredrag så att ni inte begår samma misstag igen. Eller kolla in hennes böcker, också bra ting med mycket tänkvärt.

torsdag 22 september 2011

Vem sa att grillsäsongen tar slut i augusti?

Ja, vad är det för ofog till hittpo att det bara ska grillas om sommaren egentligen? Jag var på en trevlig grillkväll nu i september och visst, hösten är här men det kunde inte spela mindre roll. Inte när det bjuds det finaste av sällskap och välsmakande mat i alla fall. Ugnsbakad potatis, palsternacka, rödlök och vitlök tillsammans med pumpabaguette, rödbetspuré plus grillspett med apelsin&koriandermarinerade skogschampinjoner, paprika och små söta tomater. Nuff said.

Rödbetspuré:
5 rödbetor
2 msk olivolja
1 msk skånsk senap
salt
peppar

Koka rödbetorna i ca 25 minuter, slå därefter på kallt vatten och skrapa bort betornas skal med hjälp av baksidan av en kniv. Mixa tillsammans med olivolja och senap till en puré och smaka av med salt och peppar.

söndag 18 september 2011

Calzone!

Den som missat att jag gillar pizza borde titta här och tänka om. Köpepizza tröttnade jag nog på någon gång i tidiga tonåren när jag upptäckte hur ljuvligt det var med hemlagad pizza. När jag flyttade hemifrån insåg jag även de ekonomiska och hälsosamma fördelarna. Men. När jag var liten och fortfarande gillade köpepizza så fanns det en viss typ av pizza jag gillade lite extra. Inte som att jag åt den varje gång men den var alltid med i förhandssnacket helt enkelt. Jag pratar såklart om calzone. Det måste varit en herrans massa år sedan jag åt den, fram tills nu! Jag har nämligen gjort en veganvariant med seitanstrimlor! Blev stört gott.

Seitanstrimlor:
4 dl vetegluten
0,75-1 dl sojasås
1 dl vatten
2 korkar liquid smoke
2 tsk citronjuice

Blanda ingredienserna i en skål och arbeta samman till en fast deg. Knåda den därefter ordentligt i 5 minuter. Platta ut degen på ett bakbord tills du har ett platt stycke som är ungefär 2 cm tjockt där det är som tjockast. Packa in så tight som det bara går i aluminiumfolie, lägg sedan paketet på ett ugnsgaller och sätt in i ugnen i 30 minuter på 200 grader celsius. Vänd paketet efter halva tiden. Ta sedan ut paketet och låt din seitanbit svalna. Skiva upp i strimlor.
Se där, så enkelt var det att skaffa sig ett litet berg av seitanstrimlor..!

Calzonedeg:
4 dl vetemjöl
25 g jäst
1,5 dl vatten
0,75 tsk salt

Häll upp ljummet vatten i en bunke, smula ner jästen och låt den upplösas genom omrörning. Blanda sedan ner mjöl och salt och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under duk i 40 minuter. Dela därefter degen i 4 delar och låt jäsa ytterligare 10 minuter. Kavla ut varje del av degen till en något sånär rund och tunn deg och lägg den på en bakplåtspapper beklädd plåt. Lägg upp fyllning (i mitt fall tomatsås, lök, seitanstrimlorna och Vegustos smältiga No-muh-ost) på halva degen och lämna ca 2 cm i kanten till vikning.
Vik över halvan utan fyllning och kläm igen kanterna ordentligt.
In i ugnen på 275 grader tills att locket börjar få färg och börjar stiga uppåt (tar inte många minuter, tror det tog 7-8 minuter när jag provade).
Servera med en sallad på till exempel bladspenat, paprika och morot.

torsdag 15 september 2011

Lisa Gålmark @ Lund

Så här är det - det här är en matblogg. I vanliga fall brukar det innebära recept, produkter och ibland restaurangbesök eller resemål, men ibland måste undantag göras.
Denna gången innebär ett sådant undantag ett litet tips om saker som händer här i Skåne och Lund nästa vecka, Lund får nämligen finbesök av djurrättsförespråkaren Lisa Gålmark som ska hålla ett föredrag om Djurrät ur människorättsperspektiv. Hon är smått legendarisk för de insnöade, och för er som inte är lika bekanta med namnet kan ni alltid besöka hennes hemsida. Torsdag den 22:a september kl 18.00 är tiden för det hela. Bantorget 5 i Lund är platsen.
För er som hänger på Facebook så finns ett litet event där ni säkerligen kan få svar på eventuella frågor.

Om du vill ägna dig åt något mer lättsmält än att besöka ett föredrag som förmodligen kommer vara oerhört intressant och genomarbetat så finns såklart ett alternativ. Fantastiskfilmfestival i Lund visar filmen Tofuboy samma kväll! Har inte sett den men den verkar fin. Synd att det krockar dock.

Men det där var bara en parentes, Lisa Gålmark skulle det ju handla om. Djurens Rätt Lund står för fiolerna, jag står för fikat. Ses!

Just det, sa jag att föredraget är gratis?

tisdag 13 september 2011

Rösti

Rösti är lite barndomsnostalgi för mig. När jag var liten och kommit hem från taekwondoträning kunde jag trycka i mig kopiösa mängder rösti och sen ändå vara sugen på något sött och göttigt efteråt. Men vad är rösti då? Jo, det är i princip råriven stekt potatis. Inte mycket mer än så. Tricket är att göra plättarna väldigt tunna och att steka hårt i relativt mycket fett.
Denna gång kryddade jag den rårivna potatisen med salt, muskot, mejram och peppar innan stekning och käkade sedan röstin med lingonsylt (föredrar egentligen rårörda lingon, men man tager vad man haver), tomat, stekt sparris och champinjoner, shiitakesvamp och purjolök fräst tillsammans med dijonsenap, ingefära, salt, svartpeppar och citronjuice. Smaskigt!

fredag 9 september 2011

Rabarberpajen

När alpros Custard (aka vaniljkräm) ska testas är såklart paj ett måste. Inte vilken paj som helst, rabarberpaj. Förbenat god sådan dessutom.
Deg:
200 g mjölkfritt margarin
1,5 dl rörsocker
4 dl havregryn
1 dl vetemjöl
0,75 dl hasselnötter
finrivet skal från 1 citron

Fyllning:
400 g rabarber
0,5 dl rörsocker
0,75 potatismjöl

Blanda degingredienserna noga tills de bildar en enhetlig massa/en tjock smuldeg. Blanda fyllningsingredienserna. "Smöra" och bröa en medelstor ugnsfast form, fyll upp med fyllning och toppa med degen. In i ugnen på 225 grader celsius i ca 20 minuter eller tills skalet börjar få färg.
Alpro har förövrigt lyckats med sin produkt - den var väldigt god, snäppet godare än oatlys vaniljsås i mitt tycke. Dock har jag bara sett Alpros custard i relativt stora förpackningar vilket leder till helt bisarra paj och sås-bataljer, men det är nog praktiskt när det vankas kalas.

onsdag 7 september 2011

Nektarinapelsinbanansmoothie

Här kommer en simpel men välsmakande och nyttig smoothie, som dessutom kan tillredas helt utan juicecentrifug vilket innebär att alla kan göra den! Eller ja, alla som har tillgång till mixerstav och följande frukter;

3 nektariner
4 bananer
3 apelsiner

Skala bananerna och lägg i en tillbringare och mixa dessa till en slät puré. Dela på nektarinerna och pilla ut kärnan, lägg sedan även nektarinfruktköttet i tillbringaren och fortsätt mixa. Pressa apelsinjuice och tillsätt, rör om.

söndag 4 september 2011

Better than a sunday roast

Idag är det söndag och jag har käkat veckans godaste mål mat. Saffransrisotto med champinjoner dekorerad med ruccola, plus stekt tzay, romanticatomater och skivad rå paprika därtill blev det. Avnjöts i varma septembersolen, fina grejer.Saffransrisotto:
3 dl arborioris
8 dl vatten
0,5 g saffran
1 gul lök
grönsaksbljongtärning
salt
peppar
300-400 g champinjoner
ca 1 dl sojamjölk
olja

Hacka löken i halvstora tärningar, tvätta svampen och skär upp i centimetertjocka bitar. Fräs löken och champinjonerna i olja i en stor stekpanna. Tillsätt saffran när champinjonerna mjuknat en aning, rör en stund senare ner arborioriset och fortsätt fräsa. Koka upp vattnet i ett separat kärl och lös upp buljongtärningen. När riset svettats ett tag kan så mycket buljong tillsättas så att allt ris nätt och jämnt täcks av buljongen. Låt riset puttra på låg värme i pannan tills dess att nästan all buljong kokt bort. Vänd riset en aning med en slev, och tillsätt mer buljong så att riset återigen täckts. Upprepa processen tills du inte har mer buljong kvar. Tillsätt då sojamjölk som du låter koka in en aning. Smaka av med salt och peppar. Räkna med att hela proceduren tar mellan 40 och 60 minuter.

Kanske inget jag käkar varje dag, men jädrar i min lilla låda vad gott det blev.

torsdag 1 september 2011

Sommarens bästa burgare!

Nu är det september (hej vad tiden kutar!) och därmed har jag facit i hand. Inte vilket facit som helst utan facit till frågan om vilken burgare som skulle bli sommarens bästa. I början av sommaren käkades en apgod burgare, den gången satte jag ett frågetecken efter rubriken men denna gången sätter jag ett utropstecken. För även om burgaren i juni var fantastisk så var den nog i ärlighetens namn inte i närheten av följande skapelse.

Hamburgarbröd:
25 g jäst
0,5 tsk salt
2,5 dl sojamjölk
25 g mjölkfritt margarin
1 tsk socker
7 dl vetemjöl
sesamfrön

Smält margarinet, tillsätt sojamjölk. Smula ner jäst i en bunke, häll över vätskan och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt därefter salt mjöl och socker och blanda och knåda tills du har en fin, någorlunda fast deg. Låt jäsa under duk i 30 minuter, dela sedan degen i 8 lika stora delar och forma till bullar. Häll sesamfrön i en skål och tryck ner ena sidan av varje bulle i skålen, tryck till lite extra så att bullarna blir lite plattare och fler frön fastnar. Låt därefter bullarna jäsa på bakplåtspappersbeklädd ugnsplåt under duk i 10 minuter. Ta sedan bort duken lägg på ett bakplåtspapper ovanpå bullarna och därefter en plåt ovanpå pappret, låt jäsa i ytterligare 40 minuter. In i ugnen på 250 grader i 8 minuter, ta ut bröden och låt dem svalna under en duk.
Burgare:
2,5 dl torr sojafärs (jag använde vegegårdens)
2 medelstora potatisar
1,25 korkar liquid smoke
1 msk tamari sojasås
0,5 dl vetegluten
0,5 dl ströbröd
salt
peppar

Följ anvisningarna på sojafärspaketet (vanligen låta färsen dra i kokhett vatten i 10 minuter) och pressa därefter färsen ordentligt så att så mycket av vätskan som möjligt kan sippra ut. Koka potatis, häll därefter av vattnet från potatis kastrullen, mosa potatisarna med hjälp av en gaffel och blanda med sojafärsen. Tillsätt liquid smoke, sojasås, vetegluten och ströbröd och knåda ordentligt tills dess att alla ingredienser bildat en smidig deg, smaka av med salt och peppar. Låt stå och dra i en kvart, forma därefter till biffar och stek på medelhög värme i några minuter per sida tills biffarna får färg och yta.
Sen är det bara att krypa till middagsbordet.
Snitta upp bröden, in med biffarna tillsammans med romansallad, skivad tomat och en (på riktigt) himmelsk tomatsalsa. Lägg sötpotatisen på tallriken, tillsammans med coleslaw och sockerärtor. Locket på och in i munnen! Sommarens bästa!