tisdag 14 juni 2011

Lins&morotspastej + Dillpesto

Lins&morotspastej
1,5 dl okokta röda linser
250 g morötter
0,5-1 dl tahini
0,25-0,5 dl olivolja
1 röd chilifrukt
salt
svartpeppar
2-3 vitlöksklyftor
spiskummin
mald koriander

Koka linserna och morötterna några minuter tills de mjuknat. Häll av vattnet från linserna och morötterna och mixa morötterna i en matberedare, när du har ditt morotsmos kan tahini, olivolja, salt, peppar, spiskummin och koriander tillsättas. Fortsätt mixa tills ingredienserna blandat sig väl med varandra. Rör ner finhackad chili och pressad vitlök och smaka av. Servera lätt kyld.

Blir riktigt trevligt när denna pastej serveras på ett halvgrovt bröd, med lite färska skivade grönsaker (i mitt fall paprika och tomat) samt en strimma dillpesto.

Dillpesto
1 näve rostade och saltade cashewnötter
1 näve valnötter (eller 2 nävar cashewnötter istället, för den som föredrar det)
1 dl dill
0,5 dl persilja
salt
peppar
0,5-1 dl god olivolja

Mixa nötterna tills de antagit pulverform. Tillsätt resten av ingredienserna, mixa och smaka av.

För alla som vill smaka denna macka men inte orkar tillaga den, samt till alla som hade tänkt hänga i Falsterbo i sommar har jag en god nyhet: Falsterbo Muséumskiosk ska denna sommar ha caféverksamhet och de ska faktiskt sälja just denna macka som syns ovan. Eventuellt kommer även mina bananbrunisar finnas till försäljning, så om ni beger er till Falsterbo i sommar så vet ni att ni kan hänga i museets fina trädgård och få smarrig och helt vegansk mat... Hurra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar