måndag 20 december 2010

Julgötte!


Julen står för dörren och det innebär att det är helt acceptabelt att götta till det lite extra i form av sötsaker i sisådär en månad. Bara som uppladdning inför julbordet. För när allt kommer omkring är det ju det julen handlar om - käk! Eller var det konsumtionshets? Jesus? Coca-cola? Fan vet. Av nämnda 4 alternativ gillar jag käk allra mest så jag lägger fokus på det helt enkelt. Hittills ser mitt julfrossande ut på detta vis;

Pepparkaksschmeesecake
Skal
16 pepparkakor (bör såklart varieras med hänsyn till dess storlek de här var nog medelstora)
75 g mjölkfritt margarin
0,75 g vetemjöl


Fyllning
1 pkt tofutti sour supreme
4/5 pkt tofuline creamy spread naturell
1 dl socker
3/4 msk vaniljsocker


Mixa pepparkakor tills de antagit pulverform, blanda ner smält margarin och mjöl till en smet. Smöra en pajform och tryck ut smeten, in i ugnen på 175 grader celsius i 5-10 minuter. Ta ut formen, låt svalna. Blanda fyllningsingredienserna väl, fyll upp skalet och släng in i frysen tills allt stelnat ordentligt.

Det har receptet kan man kopiera om man vill ha en välsmakande schmeesecake, men jag tror jag måste jobba lite till på receptet för att komma fram till den ultimata konsistensen. När jag gjorde denna blev skalet lite för hårt och fyllningen lite för mjuk. Att fyllningen blev för mjuk kom sig nog av att kakan fraktades hit och dit och att den placerades i kylskåp lite för länge innan den förtärdes (den ska helst stå i frys så mycket som möjligt när den inte spenderar tid på tallriken, bara in i kylskåp en stund för att den ska mjukna en aning och inte vara stenhård..). Anywho, skalet var lite mer tricky. Trodde först det skulle vara lika enkelt som när man gör skalet av digestive kex (dvs att endast kex och margarin används), men så var det icke. Smeten blev då lite väl rinnig tyckte jag och därför kom mjölet in i bilden. Kanske skulle jag haft lite mer is i magen men men.. Tyckte som sagt ändå att smaken var god, så är man inte konsistens perfektionist borde detta receptet funka väl.


Ett annat bakverk som tillagets och avnjutits kan man kolla in på bilden ovan, inget mindre än fabolous pepparkakscupcakes! Smakar lite som sån där mjuk pepparkaka fast mycket godare tack vare topping och att cupcakesen ser så fina ut (ja, jag erkänner, man äter lite med ögonen också...).

Pepparkakscupcakes
3 dl vetemjöl
ca 1,5 tsk bakpulver
en nypa salt
2 msk majsmjöl
2,5 dl sojamjölk
1 tsk äppelcidervinäger
2 dl socker

1 dl rapsolja
2 tsk vaniljsocker

1/4 msk mald ingefära
1/4 msk mald kryddnejlika
1/2 msk kardemumma

1/2 msk kanel

Glasyr
0,5 dl vatten
1 dl socker
1-2 dl florsocker


Sätt ugnen på 175 grader celsius. Blanda sojamjölk med vinäger i en bunke och rör om ordentligt. Blanda i en annan bunke mjöl, bakpulver, majsmjöl, kanel, nejlika, kardemumma, ingefära och salt. Blanda sedan ner socker, rapsolja och vaniljsocker i bunken med sojamjölk och äppelcidervinäger och vispa ordentligt. Häll sedan ner mjölblandningen i sojamjölksblandningen under omrörning. Fyll upp muffins formar ungefär 3/4 upp. In i ugnen i ca 20 minuter. Låt muffinsen sedan kallna. Blanda socker och vatten i kastrull och låt blandningen koka upp under omrörning. Stäng av värmen och tillsätt fasvis florsocker under omrörning tills dess att blandningen tjocknar och börjar närma sig bredbar konsistens (obs! blandningen tjocknar rejält när den får kallna också, så försiktigt med florsockret). Låt svalna av och bred sedan glasyren på dina muffins.


För den som inte gillar att baka eller helt enkelt inte har tid finns det såklart alternativ. Min snälla mamma plockade med sig smarriga veganska domino cubes - straight outta Tyskland! Men v
ad är då tyska domino cubes, det säger oss väl ingenting? Vilken tur att jag har smakat och kan berätta att det var olika lager med lebkuchen (en tysk kaka som skulle kunna beskrivas lite som en variant på mjuk pepparkaka (men ljusår godare)), marsipan och äppelmos, alltsammans överdraget i mörk choklad. Låter lite konstigt kanske och till en början var även jag tveksam but these bastards grow on you. Riktigt nommiga och rätt vad det var så tog paketet slut.

Skogaholm har, för den som inte visste det, en saffranslängd i sitt sortiment som är vegansk och dessutom rätt god. De flesta pepparkakorna som man köper i vanliga livsmedelsbutiker är veganska (skadar såklart inte att kolla, vissa fulingar skyltar "stolt" att de bakar med smör) så det är bara att hugga in. Finns såklart också många veganska mörka chokladsorter som alltid funkar bra och därmed även juletid. Apelsiner och nötter är också favoriter. Vad gäller lussekatter, saffransbullar eller vad de nu än kallas så har jag noll koll... Visst de är väl helt ok, men tycker personligen att det är lite waste of saffran med tanke på hur gott saffran kan vara i diverse maträtter.

5 kommentarer:

  1. Mums, mums och mer mums! Jag är tillbaka från min norrlandspraktik, och vill träffa dig omgående! Mellandagarna lr januari får det bli tycker jag :)

    SvaraRadera
  2. Hej bästa malinken! Gött att höra att du är tillbaks och ja, vi måste såklart linka upp! soon soon...

    SvaraRadera
  3. Saffranslängden innehåller mjölkprotein :( Står "kan innehålla spår av" på förpackningen, men på hemsidan står det INNEHÅLLER :( :( :(

    SvaraRadera
  4. Johanna! Skogaholm kan tyckas vara lite strulpellar på punkten, men såhär svarar dom på mejl då de uppmärksammades på precis det du skrev;

    "Tack för mejlet!

    Det är så att själva produkten innehåller ingen mjölk som ingrediens. Men
    fyllningen, som vi köper av utomstående levernatör, måste analyseras med
    avseende på spår av
    och de allergener som finns på EU:S lista över allergener som måste anges
    på en produkt. Dit tillhör mjölk och mandel och även om de inte är
    ingredienser i fyllningen kan det finnas spår av då företaget gör många
    olika fyllningar.

    Att sätta ut texten spår av är inget "man bara gör" utan det är otroligt
    viktigt att man har kontrollerat om risk finns trots rengöringsrutiner och
    den riskbedömningen är vi benhårda att företaget gör då konsument ska vara
    säkra med våra produkter och göra bedömningen om man kan äta den.

    På förpackningen står alltså spår av mjölk och mandel och det är därför det
    står i allergiinformationen.

    När vi då skriver allergiinformationen på hemsidan är det svårt att bedöma
    just detta med spår av sett till vad man ska skriva på allergi. Är man
    extremt känslig mot mjölk ska
    man givetvis undvika produkten. Vi skulle kunna skriva "kan eventuellt
    innehålla mjölkprotein" i allergiinformationen men vi har bedömt att i
    detta fall ger det ingen bra information och jag vet jag skulle få frågor
    på det. Just mjölkproteinallergin/laktos är så vanligt. Skulle vi inte
    skriva något om mjölkprotein alls skulle vi garanterat få samtal om att det
    vilseleder, kanske t.o.m att personer blir sjuka. Vi har därför skrivit
    som vi gör, sedan får konsument avgöra om man kan äta produkten.

    Sedan kan man ju tycka att det inte är konsekvent, både mandel och mjölk är
    allergener och textmässigt borde det vara samma utformning i
    allergiinformationen. Men vi har valt att göra så här för att konsument ska
    reagera. Men jag ska föra upp fråga igen.

    Nu är ju inte du allergiker och chansen för spår av är ju liten och det är
    ingen ingrediens. Produkten är vegetabilisk. Så jag är övertygad om att du
    kan ätan den som vegan. Jag hoppas du kan njuta av den.



    Med vänlig hälsning

    Lars Melander
    Konsumentkontakt
    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
    Fazer Bageri och Konfektyr"

    Så det torde vara lugnt... Även för den noggranne :)

    SvaraRadera