fredag 28 oktober 2011

Livin' in a fast food world

Först när jag hade halva denna wrap intryckt i munnen slog det mig att jag influerats ganska rejält av snabbmaten som finns i dagens samhälle. Visserligen inte första gången det händer, för jag käkar ju hemmagjorda pizzor och burgare ibland, men det har nog sällan gått så här långt innan jag insett varifrån jag inspirerats. Egentligen hade jag bara fått en påse libanesiskt bröd som jag givetvis tänkte ta vara på och eftersom aubergine och kidneybönor fanns tillhands kopplade min hjärna direkt över till baba ganoush och kidneypatties. Romansallad, små söta tomater och morötter behövde ätas upp så de fick också vara med. Morötterna revs och tomaterna halverades. Wrapen rullades ihop och sen satt jag där och tänkte "varifrån känner jag igen detta?". Just det ja, det är ju i princip en falafel jag sitter och äter.
Kidneypatties:
250 g kokta kidneybönor
2 msk vetemjöl
1 msk ströbröd
curry
cayennepeppar
salt

Skölj och häll av bönorna ordentligt. Mosa dem sedan i en skål med hjälp av en gaffel. Blanda ner mjöl och ströbröd, låt smeten stå och dra i åtminstone 10-15 minuter. Smaka av med kryddorna. Forma till små biffar, något större än en 5-krona, och stek på hög värme någon minut per sida.

Baba ganoush:
1 aubergine
ca 1 msk tahini
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
ca 0,5 msk citronjuice
salt
peppar
koriander
spiskummin

Sätt ugnen på 225 grader, halvera auberginen på längden och stick hål på skalet lite varstans med en gaffel. Olja en ugnsfast form, placera auberginehalvorna med skalet uppåt. In i ugnen tills auberginens innanmäte är rinnigt/trådigt/sladdrigt. Detta tar i allmänhet minst 30 minuter, ibland upp emot 45 minuter, lite beroende på auberginen och ugnen. Skrapa sedan ur auberginens innanmäte från skalet och mixa innanmätet med tahini, pressad vitlök och olivolja. Smaka av med citron, salt, peppar, koriander och spiskummin.

onsdag 26 oktober 2011

En kanna fylld till bredden

Ibland är jag nöjd. Nu kanske ni tänker att jag syftar på känslan av att komma ut ur tentasalen och känna att helgen inte kunde fått en bättre start. Eller känslan av att ställa sig i duschen efter att ha sprungit en överlång runda längs med fälten och deras vackra vyer. Eller känslan av att precis ha hittat den där spruckna pianoslingan som saknats på det där elektroniska beatet.
Men jag tänker egentligen bara på något så enkelt som att sitta och chilla med kannan till bredden fylld med en fräsch smoothie. Då är det inte svårt att vara lite nöjd.

Jordgubbs&nektarinsmoothie:
1 liter jordgubbar
2 bananer
2 nektariner
2-3 dl sojamjölk

Tvätta jordgubbarna och plocka bort det gröna stamfästet. Skala bananerna och skär i grova bitar. Halvera nektarinerna och pilla bort kärnorna. Mixa alltsammans till en puré och tillsätt sedan sojamjölk och mixa till en smoothie!

måndag 24 oktober 2011

Autumn equals soup

Här är dagens sanning: Soppor smakar aldrig så bra som de gör om hösten. Punkt.

Kålrotssoppa med sting av ingefära:
1 kålrotshuvud
1 fänkål
8 potatisar
1 gul lök
6 cm ingefära
salt
peppar
dill
gurkmeja
2-3 msk citronjuice
1/2 purjolök
200 g bladspenat

Skala kålroten. Skär upp kålrot, fänkål, potatis och gul lök i grova bitar, bred ut bitarna på en ugnsplåt. Ringla olja över plåten och sätt in i ugnen på 225 grader i 30-35 minuter eller tills bitarna börjar mjukna och få färg. Häll över grönsakerna till en stor kastrull, tillsätt riven ingefära, gurkmeja och dill och täck sedan över med kokhett vatten. Låt puttra ett slag och mixa soppan slät. Smaka av med salt, peppar och citronjuice. Fräs purjolök och bladspenat till dekoration. Dekorera gärna med fänkålsspröt också. Det brukar bli fint.

torsdag 20 oktober 2011

Göttbullemacka med rödbetssallad

Har alltid rynkat på näsan åt de där köttbullemackorna med rödbetssallad. Men så smög sig nyfikenheten sakteligen på, när jag slutat med att äta djur. Kanske för att jag blev mer och mer matlagningsintresserad, eller kanske för att köttbullar, tillskillnad från göttbullar, luktar fis. Eller så kanske båda är bidragande osaker, vem vet. Givetvis kan man göra egna göttiga bullar också, tex på tofu eller sojafärs! Men ibland är det ju rätt mysigt att köpa Astrid&apornas göttbullar och ställa sig och steka som en annan småbarnsförälder. Känns lite exklusivt, snudd på lyxigt.

Rödbetssallad:
3-4 små rödbetor
1/2 rödlök
0,5 dl sojamjölk
0,75 dl rapsolja
1 msk senap
1 tsk äppelcidervinäger
salt
peppar

Koka rödbetorna mjuka nog att glida av en potatissticka. Skölj betorna med kallt vatten och skrapa bort skalet. Vispa sojamjölk, och äppelcidervinäger kraftigt i en skål. Häll ner oljan i en tunn stråle under omrörning, vispa minst 5 minuter. Blanda ner senap i skålen och ställ därefter in skålen i kylskåpet för att blandningen ska svalna och stelna en aning. Skär rödbetorna i tunna stavar, finhacka löken och rör ner i skålen med sojamjölksblandningen. Smaka av med salt och peppar och servera välkyld.
Langa fram en skiva av Kung Markattas extra grova rågbröd, släng på ordentligt med rödbetssallad och toppa med lättstekta halverade göttbullar.

Ps. Nu finns bloggen på facebook också, klicka på den blå ikonen med ett "f" på till höger för att hitta dit.. Ds.

söndag 16 oktober 2011

Två gånger fikon och östeuropeiskt pulver i oktobersolen

Oktobersolen har varit framme mer än sällan och blessat mig. Inget gråslask här inte, så jag passade på att äta lunch utomhus ina sommarstyle och kolla så fint det blev. Hade fått en liten leverans med sött och starkt rökt paprikapulver från Ungern och var bara tvungen att göra en mustig gryta med den.

1 litet blomkålshuvud
5 kvisttomater
1,5 tsk sött rökt paprikapulver
olja
salt
peppar
1,5 msk tomatpure
1 tsk sambal olek
1 gul lök
2 vitlöksklyftor

Skär blomkålen i mindre bitar, fräs i olja i en kastrull tillsammans med finhackad lök, salt och peppar tills blomkålsbitarna fått en lite lätt gyllenbrun yta. Lägg sedan fräset åt sidan, tex i en skål. Dela tomaterna i åttondelar och halvera sedan dessa bitar på bredden så att du får små tomatpyramider. Fräs tomaterna tillsammans med ungerskt paprikapulver tills dess att det börjat rinna ur en del vätska, tillsätt därefter tomatpuré, sambal olek och pressad vitlök. Rör om och låt puttra någon minut så att röran tjocknar, rör sedan ner blomkålen i kastrullen och låt alltsammans småkoka tills du är nöjd med blomkålens konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Straight outta Budapest!
Till ovan nämnda tomat&blomkålsgryta blev det fikonsalsa, klyftpotatis som gnuggats i kanel och cayennepeppar innan ugnssession, samt kikärtor marinerade i bland annat fikonbalsamico.

torsdag 13 oktober 2011

Grillad macka med ruccolapesto

Grillade mackor är nog min bästa vardagslyx just nu måste jag säga. Vanliga mackor har börjat känns lite tråkiga i jämförelse, och det roliga är att den enda egentliga skillnaden är att det hela värmts i ett grilljärn. Jag har inte mer fett i eller på mackorna. Inte mer salt och inte mer socker. Lika mycket pålägg som om jag hade ätit konventionella mackor. Ja, okej, det tar en aning längre tid att tillaga. Typ 2 minuter. Lätt värt!

Ruccolapesto:
2 ordentliga nävar ruccola
1 näve basilika
0,5 dl olivolja
1 dl madlar
salt
peppar
1-2 vitlöksklyftor
citronjuice

Rosta mandlar i torr panna på hög värme i några minuter tills de fått färg och det börjar lukta gott och mixa mandlarna därefter till ett grovkornigt pulver. Tillsätt därefter ruccola, basilika, olivolja (jag använde en halv deciliter eftersom jag ville ha en relativt fast pesto, vill man ha en mer rinnig tillsätter man givetvis lite mer olja) och fortsätt mixa tills du har en grön röra. Smaka av med salt, peppar, pressad vitlök och citronjuice.

Använd till exempel i grillade mackor tillsammans med soltorkade tomater och tunt skivad zucchini.

söndag 9 oktober 2011

Finmat i form av svampfyllda smördegsknyten

Jag gillar helgen, för då kan man laga finmiddag. Och med det menar jag inte att jag aldrig har det stressigt på helgen eller att det inte går för sig att stå 2 timmar vid spisen en vardag eller att mat som är enkel att laga inte kan vara fin. Men på helgen finns en ursäkt. Det är helg ju! Potatis&broccolimos, stekt sparris, rostade pinjenötter, körsbärstomater, fräst broccolistam och svampfyllda smördegsknyten är ett bra exempel på vad en sådan ursäkt kan resultera i. Notera: smördeg som köpes i vanlig butik är nästan alltid mjölkfri (ironiskt nog, men jag gillar't). Noter även: bara för att det vankasfinmiddag betyder inte det att man ska slösa på resurserna, därav den frästa broccolistammen som faktiskt smakade riktigt schysst!
Svampfyllda smördegsknyten:
250 g champinjoner
1/2 gul lök
salt
peppar
persilja
mejram
225 g smördeg
1 pkt Yosa havrefraiche (obs, mycket godare än deras havreyoghurt!)
några droppar citronjuice

Skär svampen i fjärdedelar, hacka löken fint. Stek tillsammans med persilja och mejram tills dess att löken fått färg och svampen mjuknat en aning. Rör ner svampblandningen i en skål tillsammans med havrefraiche, smaka av med salt, peppar och citron. Skär smördegen i 6 jämnstora fyrkanter. Lägg fyllningen i ena hörnet hos varje degbit, vik över degen och kläm ihop. In i ugnen på 200 grader i 15 minuter.

torsdag 6 oktober 2011

Vetegrässmoothie

Vetegrässmoothien har smugit sig in i min matvardag på sistone och det känns som om den är här för att stanna. Vetegräspulvret är av märket "naken" (sjukt vackert namn med tanke på deras produkter) kostade strax under en 50lapp och hittades i en icabutik i malmö när jag hälsade på bror min. Det intressanta är att dessa smoothies är galet mättande. Hade jag fått ett öre varje gång jag hört någon tjata om måltidsersättningar som inte mättar hade jag lika gärna kunnat byta namn till John D. Rockefeller (och odla mustasch och inte göra annat om dagarna än att sitta på rumpan och kamma nämnda hårväxt)... och så har lösningen på alla måltidsersättares problem, som de själva verkar anse vara av galaktiska proportioner, funnits här hela tiden. I och med Vetegrässmoothien. För jag är fan mätt som efter en lättare måltid efteråt. Mätt lika länge också. Vilket i mitt fall kanske inte är jätteönskvärt, för jag är inte överdrivet sugen på att se kilona rasa, men ibland kan den sitta fint som frukost eller mellanmål när jag insett att det är lite väl långt kvar till kvällens käk.


2 bananer
ca 3 dl sojamjölk
1 tsk vetegräs

Skala bananerna och bryt i bitar, lägg i bottnen på ett stort glas och mixa till puré. Tillsätt sojamjölken och vetegräspulvret och fortsätt mixa tills du har en slät smoothie.
Den smakar lite som en banansmoothie fast med en ton av alger. Och så får den en härligt muggig grågrön färg. Jag gillar det, men om du tillhör de som pillar bort sjögräset när de käkar sushi så är detta nog inget för dig.

Just det, sa jag att vetegräs är nyttigt? Inte som i plus-i-kanten-nyttigt utan som i poängen-med-det-hela-nyttigt. Vissa hävdar till och med toknyttigt. Det ni.

måndag 3 oktober 2011

USA invades my dinner plate!

Det är inte jag som veganiserar amerikanska rätter, det är USA som invaderar min veganska tallrik. Inte med de medel vi är vana att se dock, nej här är det mac&sheese, barbequeglazed sojabitar (närmare bestämt vegegårdens göttiga tunna och bruna) och kidneybönsallad istället för de sedvanliga hemskheterna.

Mac&sheese:
5 dl idealmakaroner
4 dl sojamjölk
ca 80 g smältbar sojaost (helst vegustos smältiga no-muh-ost)
muskot
salt
peppar
2 msk rapsolja
1 msk vetemjöl

Koka makaronerna något kortare än vad anvisningarna på paketet säger, de ska nätt och jämt vara mjuka när vattnet hälls av. Häll ut makaronerna i en medelstor ugnsfast form. Hetta upp olja i en kastrull, vispa ner vetemjöl. Häll på sojamjölk, riv hälften av sojaosten. Rör om ordentligt och låt såsen koka upp så att den blir något tjockare. Smaka av med muskot, peppar och salt. Häll såsen över makaronerna, riv resten av sojaosten över anrättningen och släng in i ugnen på 200-225 grader celsius i ca 20 minuter.

Barbequeglaze:
1/2 kork liquid smoke
2 msk tomatpuré
1 tsk mörk sirap
10 droppar tabasco
svartpeppar
salt
1 msk sojasås
2 tsk vinäger

Rör ihop alltsammans och häll över sojabitarna (eller vad du nu vill steka) strax innan de är färdiga. Rör om ordentligt så att alla bitar får relativt jämnt med glaze.