måndag 30 maj 2011

Couscous - the food so nice they named it twice!

Pastasallad är ju fantastisk utflykts- och matlådemat, men ibland kanske magen vill ha något annat, lite mer orientaliskt. Typ couscoussallad. Som dessutom är en klar sommarfavorit och sommaren tycks ju vara på ingång, så om din bordskamrat låter skeptisk kan du säga att det är detta som ligger rätt i tiden just nu. Tror faktiskt varenda svensson där ute i landet skulle kunna slänga ihop en schysst sådan utan att behöva få alltför djupa väck i pannan under tillagningsprocessen och sen går det ju faktiskt inte att bestrida det faktum som redan rubriken klargjort. Couscous - the food so nice they named it twice... Det är väldans gött helt enkelt!

Gul couscoussallad
3 portioner couscous
0,5 g saffran
200 g bladspenat
250 g kokta kikärtor
1-2 gula paprikor
200 g torkade aprikoser
1 näve russin
salt
peppar
eventuellt pinjenötter

Koka upp 3 portioner couscous enligt anvisningarna på förpackningen och tillsätt saffran när vattnet börjat koka. Hacka paprika, skär aprikoserna i mindre bitar och fräs dessa i olja i en kastrull tillsammans med spenaten. När dessa börjat få färg tillsätts kikärtor och russin under omrörning varpå kastrullen tas av kokplattan. Rör ner din nytillagade couscous i kastrullen och smaka av med salt och peppar.

Serveras till exempel till avvattnad och stekt aubergine kryddad med lite örter (ja, ingen riksnyhet direkt men det är faktiskt en riktigt schysst side dish i mina ögon), samt morotshummus (som på bilden ovan nästan flyter in i couscoussalladen färgmässigt... recept kommer så småningom!).
Och just det ja, för livsnjutaren rekommenderas att rosta pinjenötter med lite, lite salt och strö över rätten.

onsdag 25 maj 2011

Grönsakspaj med apelsinstanning

Titeln säger egentligen allt. Förutom hur det hela tillagas, vilket jag tänkte komma till nu... Seven simple steps, people!
1) Släng ihop ett pajskal.
2) Fyll upp pajskalet med goda grönsaker, själv använde jag 1 hackad zucchini, ca 300 g haricots verts och ett gäng selleristänger.
3) Gör en apelsinstanning på följande vis;

Ingredienser
3 dl färskpressad apelsinjuice
25 g mjölkfritt margarin
salt
peppar
dill
persilja
0,5-1 dl vetemjöl
kanel

Smält margariet i en kastrull. Tillsätt vetemjöl under omrörning. Tillsätt därefter juice och kryddor och låt koka tills stanningen börjar tjockna. Smaka av.

4) Häll stanningen över grönsakerna i pajskalet.
5) Dekorera pajen med tex tomatskivor.
6) In i ugnen på 200-225 grader celsius tills pajen fått en fin gyllenbrun ton (kanske 35 minuter).
7) Ta ut, låt svalna av så att stanningen stelnar ordentligt, käka.

söndag 22 maj 2011

Bästa bruschettan

Så här görs bästa bruschettan i 8 enkla steg:

1) Plocka fram ett hembakat matbröd (jag använde ett som gjordes på hälften grahamsmjöl, hälften kärnvetemjöl med fullkorn, vatten, jäst, mortlad fänkål och salt)

2) Skiva upp brödet och släng in i ugnen på 175 grader celsius i någon minut tills de fått lite yta och färg.

3) Ta ut bröden ur ugnen och gnugga ovansidan (alltså där du tänkt lägg allt det gottiga sen) ordentligt med en skalad vitlöksklyfta.

4) Rensa ut innanmätet ur ett gäng romanticatomater och skär dem i småbitar och blanda i en skål tillsammans med olivolja, citronjuice och salt, allt efter smak (såklart ska inte tomatinnanmätet kastas, spara till morgondagens gryta eller soppa på spik eller vad som nu må stå på menyn).

5) Lägg på tomatblandningen på bröden tillsammans med 2 kokta färska sparrisstänger per bruschetta.

6) Hyvla några skivor cheezly supermelty mozzarella-style och släng på, varpå bröden åker tillbaks in i ugnen tills dess att sojaosten börjat smälta.

7) Ta ut bröden och strö över lite färska basilikablad.

8) Käka.

Detta kan vara bästa bruschettan jag någonsin ätit. En av de bästa mackorna överhuvudtaget för den delen, käkade nämligen en annan macka dagen efter jag käkat den ovan skådbara och halvvägs in i mackan kände jag att det var på sin plats att borra blicken i mackan och med munnen halvt full med mat klämma ur mig "yo, sandwich, imma let you finish but last nights bruschetta was one of the greatest of all time!".

lördag 21 maj 2011

Vegomässan!

Var ute och promotade den kommande Vegomässan i mitt lilla Lund i veckan och nu tänkte jag att det är hög tid att promota årets djurvänligaste arrangemang även här, på det världsvida nätet.
Vegomässan inträffar denna gången den 4:e juni kl 10-18 på Amiralen i Malmö. All information ni kan tänkas behöva hittar ni på Vegomässans hemsida.
Givetvis är alla välkomna, både gamla veganrävar och nyfikna köttisar! Det kostar dessutom bara 40 pix (förövrigt en försvinnande liten summa med tanke på vad som bjuds), så det finns egentligen ingen anledning att inte ta med sig en god släkting eller vän och dyka upp... Ses!

fredag 20 maj 2011

Breakfast for winners!

Gröthypen som spred sig som en löpeld på vegobloggarna för ett tag sen och hade sitt klimax någon gång sent på hösten/i vintras i all ära, men min favoritfrukost är nog soyghurt. Imorse käkade jag alpros vaniljsoyghurt med färska, söta jordgubbar, boveteflingor, solrosfrön och pumpakärnor. Hade idag min sista tenta för terminen och ovan skådbara frukost i magen hjälpte faktiskt. I declare sommarlov!

torsdag 19 maj 2011

Thirsty Thursday

Idag är det torsdag och då kan törsten falla på. Jag har ju en juicecentrifug, men det är inte alla som har det och som tur är går det ju faktiskt att tillverka egen juice utan en sådan. Denna juicen till exempel:

Melon&jordgubbsjuice
2,5-3 kg vattenmelon
500 g jordgubbar

Gröp ur fruktköttet från melonen och separera fruktköttet från fröna, tex med hjälp av en sil. Lägg melonfruktköttet och jordgubbarna i en bunke, mixa alltsammans med hjälp av en stavmixer. Kyl & drick.

Någon som höjer på ögonbrynen då de läser att melonfröna ska rensas ut? Ja, sure, det tar lite tid men med tanke på att man erhåller ett bra gäng liter god juice i ett nafs därefter så tycker jag nog att det var värt det.

måndag 16 maj 2011

Fyllda gifflar

Grundrecept för Ungerska gifflar

1 kg mjöl

0,5 liter sojamjölk

200 g mjölkfritt margarin

0,5 msk salt

1 msk socker

0,75 paket jäst


Förebered blandning av mjöl, salt och socker. Smält margarinet och häll i mjölken. När detta blivit fingervarmt så ha i jästen. Blanda mjölblandningen med vätskan och låt jäsa. Degen ska jäsa till dubbel storlek 30-40 min beroende på hur varmt det är.

Dela sedan upp degen i bitar stora som golfbollar, kavla ut dessa till en tunna oval yta. Rulla ihop och grädda på 200 grader i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter (tills de fått en gyllenbrun ton).

Men istället för att bara rulla ihop gifflarna kan man ju fylla dem med godsaker! Tex;

300 g tofu

25 g puré av soltorkade tomater

2-3 nävar rostade och saltade cashewnötter

10 st soltorkade tomater

basilika

oregano

salt

peppar

olivolja


Finhacka cashewnötter och soltorkade tomater och blanda med övriga ingredienser.

Lägg ett tunt lager på varje "oval" innan den ska rullas ihop och in i ugnen.


Lägg därtill rödbetshummus plus couscous med körsbärstomater, broccoli och haricots verts på din tallrik och servera.
Rödbetshummus
300 g kokta kikärtor
2 msk tahini
1-2 msk citronjuice
4 st delikatessrödbetor
salt
peppar
spiskummin
olivolja
kardemumma

Koka rödbetorna, häll av vattnet och pilla bort skalet. Mixa väl ihop med kikärtor, tahini, citronjuice och olja. Smaka av med kryddor.
Nom!

söndag 15 maj 2011

Polentaplättar med Blomkåls&cashewpuré

Blomkåls&cashewpuré
1 blomkålshuvud
3 nävar rostade och saltade cashewnötter
peppar
persilja
salt
1,5-2,5 msk olivolja

Skär upp blomkålen i mindre bitar och koka tills bitarna mjuknat. Mixa cashewnötterna i en matberedare tills de antagit pulverform, tillsätt sedan blomkålen och fortsätt mixa. När blomkålen och nötterna bildat en enhetlig massa kan olja och kryddor tillsättas under omrörning. Smaka av och servera.

Polentaplättar, haricots verts och rå röd paprika gjorde sällskap och lämnade mig i en smärre matkoma.

onsdag 11 maj 2011

Bönbeigneter

Läste för ett tag sen att det i Indonesien brukar lagas jordnötsbeigneter, det vill säga någon slags kryddiga kokosplättar/biffar/whatever med jordnötter i, som snacks och det verkade lite för smarrigt för att inte testa. Fast jag var inte snackssugen. Jag var matsugen så det skrek om det, magen kurrade och knorrade och var allmänt bongstyrig så jag beslöt mig för att modifiera receptet lite. Bönbeigneter lät mer lockande. Indonesierna brukar tydligen också fritera sina beigneter, men så flottigt ville jag icke ha det så det fick bli stekning istället. Har i ärlighetens namn inte testat originalet än, för jag blev väldigt fäst vid min egen variant så varje gång jag ens börjar tänka beigneter blir det automatiskt bönbeigneter i huvudet. Vare sig jag vill eller inte.

Bönbeigneter
2 dl kokosmjölk
250 g kokta svarta bönor
2,5 dl vetemjöl
1-2 msk sambal olek
gurkmeja
koriander
salt
peppar

Häll upp bönor, kokosmjölk, sambal olek och kryddor i en bunke. Tillsätt mjöl tills smeten (märk väl, smet - inte deg) inte är alltför rinnig. Smaka av för att försäkra dig om att kryddningen kommer fram ordentligt, justera eventuellt. Hetta upp en stekpanna och häll en klick olja i den, ta en halvnäve smet och släng i pannan när den är tillräckligt het. Stek i olja på hög värme i några minuter på vardera sida. Servera direkt, de är som godast när de är helt färska.

måndag 9 maj 2011

Canneloni med mozzarellasås

I fredags hängde trevligt folk på innergården, många grillade men själv gled jag ut med en tallrik canneloni. Inte helt fel.
För er som inte visste det så är cannelioni pastarör som ska kokas, sedan fyllas med något trevligt för att sedan bakas i ugn under en sås. Denna gången fyllde jag med gula linser, tomat, lök, vitlök, paprika, tahini och lite kryddor. Ja, och sen fick det hela götta till sig i ugnen under följande sås;

Easypeasymozzarellasås
1/2 pkt cheezly supermelt mozzarellastyle
1/2 dl sojamjölk
några droppar citronjuice
salt
peppar
oregano

Häll upp sojamjölk i en kastrull och låt koka upp. Riv sojaosten och rör ner i kastrullen och rör om kontinuerligt. När sojaosten smält och förenat sig med sojamjölken kan citronjuicen och kryddorna röras ner i såsen. Smaka av och häll över cannelonin (eller till vilken rätt du nu vill använda denna bohemsås).

söndag 8 maj 2011

Äppel&kiwijuice

Du behöver:
8 gröna äpplen
6 kiwis
1 juicecentrifug
1 mixerstav

Centrifugera juicerna ur äpplena, häll din nypressade äppeljuice i en stor behållare. Skala och skiva kiwin i småbitar, häll ner i behållaren med äppeljuice. Mixa med hjälp av en mixerstav tills du har en slät juice.
Voilà, en dryg liter välsmakande, nyttig och färskpressad juice!
Enjoy chilled.

torsdag 5 maj 2011

Stuvade makaroner med sojabullar

Så här skriver Kungsörnen, om ni inte visste det:
"Stuvade makaroner

5 dl (250 gr) Kungsörnen Gammaldags Idealmakaroner 1 l sojamjölk (gärna alpros) 1/2 tsk salt peppar ev muskotnöt

Gör så här:

Koka upp sojamjölken. Tillsätt salt och makaroner. Koka på svag värme i ca 25 minuter tills makaronerna blir mjuka. Rör om försiktigt några gånger. Smaksätt med peppar, ev riven muskotnöt och salt. Servera med stekt tofu, facon, hemmagjorda sojabullar eller kanske någon kryddig korv från Astrid och aporna."

Om ni inte hittar det på paketen så letar ni inte tillräckligt. Hursomhelst. Hemmagjorda sojabullar låter ju smaskens men hur görs dessa? Jo, såhär:

Sojabullar
2 kokta medelstora potatisar
2 dl torr sojafärs (förslagsvis från Vegegården)
1-2 msk ströbröd
en skvätt god sojasås (Kikoman kanske?)
Liquidsmoke
Salt
Peppar
Paprikapulver

Koka upp sojafärsen enligt anvisningarna, häll av vattnet och pressa ur färsen ordentligt. Mosa potatisen med hjälp av en gaffel i en bunke. Blanda Ner sojafärsen, rör om och knåda till en enhetlig massa. Tillsätt kryddor och slutligen ströbröd. Låt vila i 5-10 minuter och prova därefter att rulla blandningen till bollar. Stek på medelhögvärme tills bollarna fått trevlig färg.

Kryddningen kan såklart varieras efter tycke och smak, om du vet någon barbeque- eller grillkrydda du trivs med kan den såklart komma väl till pass här. Cayennepeppar är inte heller fel.

Broccoli och körsbärstomater på det och kvällskäket är kirrat!

tisdag 3 maj 2011

Bananbrunisar

Om jag skulle göra en lista på de bakverk/sötsaker som underskattas mest så hade nog brownies hamnat topp 10 at least. Den får sällan kärlek. Inte för att den får hat heller kanske, men med tanke på hur goda brownies jag käkat i mina dagar så är det nog på tiden att någon av dem publiceras på det världsvida nätet. Och exakt hur underskattade är brownies? Jo, så underskattade att jag glömde skriva och publicera detta inlägg fram tills nu. Lite pinsamt. Men dessa blev sjukligt goda och konsistensen blev extra fin när de fått kallna i kylskåpet.

Bananbrunisar
200g mörk choklad
3 st smått övermogna bananer
1-1,5 dl socker
50 g mjölkfritt margarin
1 tsk vaniljsocker
1,25 dl vetemjöl
1 krm bakpulver
2 nävar valnötter
1 näve pecannötter

Sätt ugnen på 175 grader celsius. Smält margarinet i en kastrull, bryt sedan chokladen i småbitar och rör ner i kastrullen och låt även chokladen smälta. Ta bort kastrullen från spisplattan och rör ner socker och vaniljsocker. Skala bananerna och mosa i en bunke och häll därefter ned chokladblandningen . Sedan tillsätts vetemjöl och bakpulver lite i taget samtidigt som du vispar med elvisp. När smeten känns jämn bryts nötterna i lagom stora bitar och rörs ned i bunken. Ta fram en medelstor ugnsfast form, klä den med bakplåtspapper och häll i smeten. In i ugnen på ca 30 minuter. Låt därefter formen svalna innan kakan skärs upp i bitar. Servera brunisarna kylskåpskalla för bästa smakuppöevelse.

söndag 1 maj 2011

Sås & PotatisPumpamos

Potatis och sås! Det är nog den bärande väggen i den byggnad vi kallar Svea Rike. Fast här är det ju såklart en specialarvariant, närmare bestämt potatispumpamos och senapsbalsamicosås. Så det så.

PotatisPumpamos
700 g muscatpumpa
800 g potatis (helst av mjölig sort)
vegetabiliskt margarin
salt
peppar
muskot

Koka potatisen. Skär bort pumpans skal, skär pumpan i mindre bitar, och rosta på 225 grader celsius i ugnen tills bitarna blivit lite mjuka. När potatisen kokat klart och pumpan rostats nog hälls potatisvattnet av varpå pumpan (+ den vätska som sipprat ur den och nu befinner sig i ugnsformen) hälls ned i potatiskastrullen. Mosa alltsammans noga med en pärstamp, tillsätt margarin och smaka av med salt, peppar och muskot.

Senapsbalsamicosås
2 dl naturell soyghurt
ca 2 msk skånsk senap
salt
peppar
dill
1 tsk balsamico

Blanda ingredienserna och rör om väl.

Moset och såsen gjorde sig riktigt bra på tallriken där de samsades med kryddigt tillagade sojastrimlor från vegegården (bara jag som hittills missat den lite smalare varianten? tokgoda!) sallad på körsbärstomater, romansallad, alfalfagroddar och sugar snaps... Sen så är det ju som så att det är obligatoriskt att rosta och salta pumpafröna när pumpa ska tillagas, så det gjorde jag och strödde över tallriken. Sweetness!