tisdag 25 december 2012

God jul

Så här såg jultallriken som jag åt igårkväll ut. Så till alla som oroar sig för att jag går miste om julbordets härligheter eller att jag skulle magra av, don't worry. Allt är som det ska.

Det är lite lustigt egentligen, för vi hade kommit överens om att vi i år inte skulle göra ett stort julbord med närmare 15 olika smårätter. Vi skulle istället göra det hela mer som en vanlig måltid, måhända med lite extra lyxigheter i kanterna och inspiration hämtad från julbordet. Hellre flera fina måltider under julledigheterna än att äta samma mat en vecka i sträck. I den frågan var vi eniga redan tidigt på höstkanten men så närmade sig den 24e och det började bli dags att sätta sig ner och bestämma sig för vad som faktiskt skulle smeka våra gommar på julafton. Vissa saker plockar man bara inte bort, och andra saker lät så spännande att de tvunget skulle vara med och helt plötsligt satt vi där igår med ett fullproppat julbord igen. Kanske blev det till och med lite mer i år än hur det brukar se ut i vanliga fall. Ett kapitalt misslyckande, som så här i efterhand ändå känns väldigt härligt.
Pistage&dillpesto:
2,5 dl skalade, rostade och saltade pistagenötter
ca 0,75 dl fin olivolja
ca 180 g färsk dill
en skvätt balsamvinäger
1/2 solovitlök
en nypa havssalt

Mixa nötterna till ett relativt fint pulver i en matberedare, rensa bort dillstjälkarna. Tillsätt dillen och fortsätt mixa tills dillen och pistagen blandats väl. Häll ner olja samt pressad vitlök och fortsätt mixa, smaka sedan av med balsamvinäger och salt.
Soltorkad tomathummus:
12 st soltorkade tomater (med fördel inlagda)
275 g kokta kikärtor
0,5 dl olivolja
citron
salt
svartpeppar
1/2 solovitlök
eventuellt vatten

Mixa tomaterna till en slät puré med hjälp av en mixerstav. Tillsätt ungefär hälften av kikärtorna och fortsätt mixa tills allt blandats väl. Häll därefter ner olivolja, resterande kikärtor, pressad vitlök och färskpressad citronjuice efter behag och mixa återigen till slät konsistens. Smaka av med salt och svartpeppar. Späd eventuellt med lite vatten om konsistensen känns alltför fast.
Apelsinmarinerade morötter. Vet att detta inte ser mycket för världen ut, men ibland kan de ljuvligaste smakeskapaderna gömma sig bakom relativt sparsmakade bokomslag.

3 normalstora morötter
2 apelsiner
2 tsk brunt farinsocker
en nypa salt
1 tsk olivolja

Skala morötterna och skär i sneda slantar. Låt morotsslantarna koka i några få minuter, så att de fortfarande har klart tuggmotstånd men inte för den sakens skull är råa. Häll av vattnet och låt morötterna svalna en aning. Blanda i en skål färskpressad apelsinjuice, farinsocker, salt och olivolja. Vispa tills farinsockret löst sig helt i vätskorna. Rör ner morötterna i marinaden och låt det hela stå i kylen minst några timmar innan servering. Rör om då och då. Servera svalt.
Astrid&apornas prinsesskorv, falafel och hemmagjorda göttebullar på röda linser, hasselnöt och välnöt med smak av mejram och koriander.
 En nykomling var denna - dragonsenapen. Aldrig smakat förr och blev överraskad men glad när jag fick syn på den vid julbordet. Fantastiskt god smak, enda invändningen jag har är att den var så intensiv och koncentrerad att den blev rätt svår att dosera.
 Saffransrisoni med persilja och marinerade kronärtskockor.
 Den klassiska och högst oundvikliga potatisgratängen.
 Senapsaubergine, enligt det gamla goda receptet.
Rödbetssallad:
8 små rödbetor
1 äpple
1 dl sojamjölk
1 dl havregrädde
2 dl solrosolja
1,5 msk skånsk senap
en liten skvätt vitvinsvinäger
salt
peppar
chilipulver eller cayenne

Koka rödbetorna med skal på tills de glider av en gaffel när du provsticker. Skrapa av skalet, skär betorna i stavar eller tärningar och låt svalna. Häll under tiden upp havregrädde, sojamjölk, vinäger, olja och senap i ett högt, smalt kärl och mixa med en mixerstav i någon minut. Smaka av med salt, peppar och chili och fortsätt mixa. När du har en krämig jämn konsistens är det dags att tärna äpplet för att sedan blanda äpple, rödbeta och dressing i en skål. Låt stå kall fram tills servering.

Förutom detta hamnade senapsgriljerad rövfri skinka och gourmetkorven ÅH (båda från astrid & aporna) plus den obligatoriska rödkålen som syns på översta bilden.

fredag 21 december 2012

Pepparkaksformar med chokladmousse och kaneldoppad apelsin

På måndag är det julafton, och det blir ju som vi alla vet ingen riktig jul om vi inte vältrar oss i gottigheter. Socker, julklappar och granbarr om vartannat, den berömda lager-på-lager-principen gäller även här.


Men hur ska vi gotta oss? Ska vi gotta oss i det gamla traditionella för att det helt enkelt alltid varit så, eller kan vi kanske unna oss att vara lite nytankande? Skapa nytt. Nya traditioner och kreationer. Det vill jag. Därför gjorde jag pepparkaksformar fyllda med chokladmousse och toppade med kaneldoppad apelsin. Jag tror på att remixa.

Pepparkaksform:
ca 25 st normalstora pepparkakor
ca 75 g mjölkfritt margarin
ca 10 st muffinsformar

Sätt ugnen på 175 grader celsius. Krossa eller mixa pepparkakorna till ett fint pulver. Smält margarinet och häll ner i pepparkakssmulet, blanda ordentligt. Tryck ut smeten i formarna (tryck upp ordentligt på kanterna så att du får plats med mycket chokladmousse). Sätt in formarna längst ned i ugnen, och ta ut efter 5-6 minuter. Låt formarna svalna.

Chokldmousse:
200 g mörk choklad (ca 50% kakaohalt)
0,5-0,75 dl sojavispgrädde (jag använde alpros visp-variant men det funkar säkerligen finfint med vilken vegetabilisk efterrättsgrädde som helst)

Smält chokladen i ett vattenbad, rör ner grädden när det inte finns några chokladklumpar kvar. Blanda väl. Häll upp mousset i pepparkaksformarna och ställ in i frysen en stund tills mousset stelnat en aning.

Kaneldoppad apelsin:
1 apelsin
socker
kanel

Blanda dubbelt så mycket socker som kanel i en skål, skär apelsinen i lämpliga bitar och doppa ordentligt i kanelblandningen så att apelsinens fruktkött täcks helt. Dekorera bakelserna.

onsdag 19 december 2012

Simpel soppa mot svala vindar

Vintertid. Igenfruset cyckellås. Snålblåst. Pumpa. Soppa.

Pumpasoppa:
600 g pumpa
1 gul lök
5 dl havregrädde
ca 1 msk äppelvidervinäger
muskot
salt
vitpeppar
olivolja
vatten

Skala lök och pumpa, hacka löken fint och tärna pumpan (rensa bort frön, torrosta, ställ undan). Fräs lök och pumpa i olja tillsammans med muskot tills löken mjuknat. Slå på vatten så att ingredienserna täcks nätt och jämt. Koka på måttlig temperatur tills pumpan mjuknat nog att mixas. Mixa soppan slät tillsätt sedan grädde, smaka av med salt, vitpeppar, vinäger och låt puttra några minuter på eftervärmen.

Sen vill jag komma med ett tips som höjer nästan varje soppa ett snäpp men samtidigt är så banalt och enkelt att jag nästan rodnar när mina fingrar nu smattrar över tangentbordet. Krutonger, såklart. Har du några skivor ljust bröd över? Det kan vara ganska torra och tråkiga historier, spelar ingen roll. Tärna brödbitarna och torr-rosta tillsammans med en gnutta salt och nypressad vitlök. Rosta under omrörning tills krutongerna fått lite färg i kanterna. Om man vill götta sig ännu mer kan man slänga ner en liten, liten (menar verkligen liten, annars är risken att krutongerna blir degiga och det är ju inte tanken - tvärtom) skvätt olivolja och lite örter efter behag.

tisdag 18 december 2012

Gräddstuvad kastanj med sojafärsbullar och granatäpple

"Det här är som julmat, fast bättre!". Så lät det faktiskt när detta serverades. Det var inte jag som avlade utlåtandet men jag höll med och tyckte det var en träffande beskrivning. Julmat med en twist som möter centraleuropa. Denna måltid avnjöts passande nog på kastanjegatan.

Gräddstuvad kastanj med grönkål:
1/2 purjolök
200 g fryst grönkål
200 g förkokt eller förrostad kastanj
en hutt havregrädde
1/2 citron
salt
peppar
muskot
olja

Hacka löken tunt, stek i olja tillsammans med muskot. Tillsätt kastanjer när löken mjuknat. Tillsätt grönkål efter någon minut och fortsätt steka tills den tinat ordentligt. Häll ner havregrädde efter humör, smaka av med salt, peppar och färskpressad citron. Låt koka in i några minuter.
Göttbullarna gjordes ungefär på det här sättet men utan rökarom,  istället med extra kikärtsmjöl plus basilika. Till det ugnsbakad zucchini och färskt granatäpple.

onsdag 28 november 2012

Djurvänlig jul

Med mindre än en månad kvar till julafton tycker jag att det är okej att säga att det snart är jul. För att underlätta ett djurvänligt julfirande (oavsett om du själv är vegan, ska bjuda en vegan på julmiddag, själv inte firar jul men vill inspirera någon i din närhet eller om du bara vill göra något för djuren) har jag samlat lite länkar och tips;

Vill du gå på julbord? Pinto magasin har en lista över landets veganska & vegetariska julbord - från Umeå i norr till Malmö i söder. Klicka på bilden för att hitta rätt.

Om du vill ha recept och inspiration till din egen julmat kan du kika på vad jag åt förra året här, och julen innan dess här.

Björn & Hanna på Vegankrubb satte förra året ihop en mycket fin julkalender med allt från kakbak, julklappstips och tips om bästa senapen. Den (och annat julrelaterat från Vegankrubb) hittar du genom att klicka på Vegankrubb-bannern ovan.

Om du hellre vill ha en klassisk, ätbar, adventskalender finns till exempel Moo free's adventskalender - fylld med ljus mjölkfri, ekologisk choklad (finns att köpa bland annat på Astrid och aporna i Malmö).

Om du vill baka klassiska julkakor på djurvänligt vis finns Kakboken.se's nysläppta bok med, just det, klassiska julkakor (klicka på bilden).

Eller om du vill prova på att baka tyska pepparkakshjärtan med svartvinbärsgelé och chokladöverdrag ska du klicka på den här bilden.

Om du, mot förmodan, undrar varför det är en bra grej att skippa julskinkan (om vi bortser från negativ miljöpåverkan och hälsoaspekter) kan du kolla in djurrättsalliansens film vid namn "Ett liv som gris" från 2009 genom att klicka på djurrättsalliansen-loggan. Tyvärr har inte mycket hänt sedan dess. Varning för starka bilder.


Om du tycker att något saknas på den här listan eller om du vill dela med dig av något som har underlättat ditt eget djurvänliga julfirande är det fritt fram att kommentera, så kan listan fyllas på efter hand.

God jul.

onsdag 21 november 2012

Sparrisfyllda lasagnerolls

Gjorde en ny maträtt härförleden. Lasagnerolls. Det hela grundade sig i att jag inte hade tillräckligt många lasagneplattor för att kunna göra en ordentlig lasagne, men ändå var sugen på smaker i samma härad. Resultatet påminde en del om cannelloni, men ändå inte. Experimentlustan var det viktiga, måtten sekundära. Så här gick det till:

Blötlägg lasagneplattor i ljummet till varmt vatten i cirka 20 minuter. Förstek under tiden sparris med finhackad lök och timjan. Krydda med lite salt, peppar och eventuellt citron. Ta upp en laganeplatta, låt droppa av och skär den i två jämnstora, avlånga bitar med hjälp av ett rakt snitt från kortsida till kortsida. Vira in sparris två och två i en lasagne-remsa. Ugnsbaka under krämig tomatsås på 200 grader i ungefär en halvtimme.
Servera med ruccola, rostad vitlök och stekt tempeh som marinerats i fikonbalsamico.

måndag 19 november 2012

Veefwrap med vitkål, tomat och ajvar på gul paprika

Ajvar på gul paprika:
300 g aubergine
300 g gul paprika
1 msk tomatpuré
sambal olek efter smak
1 tsk vitvinsvinäger
0,5 dl olivolja
en nypa socker
salt efter smak
2 stora vitlöksklyftor
ungerskt rökt paprika pulver

Sätt ugnen på 200 grader celsius. Halvera auberginen på längden och stick hål lite varstans i skalet. Halvera paprikorna på längden och rensa bort innanmätet. Lägg aubergine och paprikor i en ugnsfast form med lite olja i botten och skalen uppåt. In i ugnen tills paprikorna börjar få mörka fläckar på skalet och auberginen börjar bli sladdrig (eventuellt kan auberginen behöva något längre tid än paprikorna). Lägg paprikorna i en försluten plastpåse tills de svalnat av. Pilla därefter bort paprika skalet och gröp ur auberginens innanmäte och släng skalet. Mixa aubergine, paprika, olja, vinäger, tomatpuré och pressad vitlök till en slät puré. Smaka av med rökt paprikapulver, socker, salt och sambal.

Bred ut på ett flatbread, toppa med nystekta veefbitar från astrid&aporna (eller den lite billigare varianten från östasien livs på möllan, exakt samma produkt men med annan förpackning och lägre pris), hackad tomat och strimlad vitkål. Rulla ihop och ät.

söndag 11 november 2012

Pumpapaj med kikärtsstanning

Det är en karg skånsk höst som möter mig när jag går utanför dörren. Den biter sig fast och smeker mina kinder rosiga. Det finns bara ett fåtal saker som lindrar. Varm choklad, te, badkar och pumpapaj. Resten är utfyllnad, så här på höstkanten.

Pajskal:
0,75 dl olivolja
3 dl vetemjöl
0,5 dl vatten

Blanda olja och mjöl till en enhetlig massa, tillsätt sedan vatten och arbeta till en smidig deg. Tryck ut i pajform, nagga med gaffel och förgrädda på 175 grader i 15 minuter.

Fyllning:
650 g muskatpumpa
1 gul lök
1 msk timjan
salt&peppar
olja till stekning

Tärna pumpan till kuber med en sida på ca 2 cm, hacka löken grovt. Stek lök med salt, peppar och timjan i olja tills den mjuknat och tillsätt då pumpan och stek ytterligare några minuter på medelhög temperatur.

Kikärtsstanning:
0,5 dl kikärtsmjöl
3 dl sojamjölk
0,5 tsk mald muskot
1 msk vetemjöl
0,5 dl olivolja
0,75 tsk salt
några varv på pepparkvarnen

Hetta upp olja i en kastrull och vispa ner vetemjöl & kikärtsmjöl utan att klumpar bildas. Tillsätt muskot, salt och peppar, och häll därefter på sojamjölken. Låt koka upp under omrörning och låt puttra tills stanningen tjocknat något.

Fyll upp pajskalet med fyllning och häll över stanningen. Dekorera med 1/2 orange paprika skivad i tunna skivor. In i ugnen på 175 grader i 25-30 minuter.

fredag 2 november 2012

Pizza med vitlökskorv och rödlök

Pizzabotten:
3 dl vetemjöl
1,5 dl rågsikt
25 g jäst
1,5 dl ljummet vatten
1 msk olivolja
en nypa salt
en nypa socker

Lös socker och jäst i en bunke men ljummet vatten. Tillsätt salt och olivolja och därefter mjölsorterna fasvis. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under duk i 35 minuter.

På pizzan hamnade en tomatsås som fått puttra några timmar med balsamico, örter, en nypa socker (gör underverk för tomatsåser, behövs inte mycket). Plus champinjoner, paprika, rödlök, redwoods fejkkorvskivor med vitlökssmak samt sojaost med paprika&chili från samma tillverkare.

In i ugnen 15-20 minuter på 200 grader celsius.

Måste ge höga betyg till redwood. Både korven och osten sparkade röv på pizzan. Härligt sting och schysst konsistens, tyckte osten smälte fint och var krämig men med viss hetta. Två av två tummar upp.

tisdag 30 oktober 2012

Champinjon&spenatfyllda smördegsknyten


Smördegsknyten. Bara smaka på ordet. Jag är inte sen med att erkänna att min lingua längtar tillbaks, och på något sätt tycker jag att det alltid känns lite lyxigt med smördegsknyten fastän det är hur lätt som helst att tillaga och görs mer eller mindre i en handvändning.
Till 225 g smördeg (mjölkfri såklart, vilket de allra flesta är i svenska butiker) behövs:
300 g bladspenat
250 g champinjoner
1 gul lök
rosmarin
1/4 dl havregrädde
salt
peppar
+ smakneutral olja till stekning
Sätt ugnen på 200 grader. Fräs hackad lök tillsammans med rosmarin. Rör ner spenat och skurna champinjoner i pannan när löken mjuknat. Tillsätt havregrädde mot slutet, smaka av med salt och peppar och  låt allt puttra i någon minut innan du tar pannan av plattan. Skär smördegen i 6 jämnstora bitar, lägg upp fyllning och vik ihop. In i ugnen i 15 minuter.
Servera till exempel med en sallad på rårivna morötter och rödbetor, och crema di balsamico därtill.

lördag 27 oktober 2012

Chokladlimesmoothie

Smoothies kan vara det bästa sedan skivat bröd, om vi ska låna ett anglosaxiskt uttryck. Här är receptet på en smoothie som jag gjorde härförleden, med mörk kakaosmak, söta fruktiga toner och en fräsch känsla som bara kan komma från färsk lime. Drick & njut.

Chokladlimesmoothie:
1,5 msk kakao
1,5 dl sojamjölk
1 dl blandade frusna bär (jag använde en blandning av jordgubbar, hallon, blåbär, björnbär samt röda & svart vinbär)
1 banan
1/2 lime

Mixa banan och bär till en slät puré med hjälp av en mixerstav. Blanda ner kakao, sojamjölk och färskpressad limejuice och fortsätt sedan mixa tills allt blandats väl.

torsdag 25 oktober 2012

Lime&ingefärasås

Mer sås är vad folket behöver! Eller ja, vissa i alla fall. Som när jag höll på att laga en ganska trevlig men inte så spännande rätt med lättkokt broccoli, samt stekt tofu, bladspenat, matvete och rödlök kryddat med grön harissa. Då gjorde jag limesås till och helt plötsligt var tallriken som förvandlad.

Lime&ingefärasås:
1 lime
3 cm ingefära
1 dl vatten
50 g mjölkfritt margarin
2 tsk vetemjöl
en nypa salt
lite svartpeppar
lite gurkmeja

Pressa limejuice och blanda med vatten i en skål. Skrapa bort skalet på, och finriv sedan, ingefäran. Låt ingefäran ligga och dra i en sil i limevattnet i minst 30 minuter. Smält margarin i en kastrull och vispa varsamt ut mjöl. Häll på limevattnet (utan ingefärabitarna) och låt såsen koka upp. Smaka av med salt, peppar och gurkmeja och låt såsen koka under omrörning på svag värme några minuter tills du är nöjd med dess konsistens.
Ensam kan denna såsen upplevas som lite frän men kombinerar man den med fina, milda råvaror blir det en riktigt angenäm upplevelse.

tisdag 23 oktober 2012

Pumparisotto med toner av apelsin

När jag var i Köpenhamn passade jag såklart också på att laga mat med min bror i hans nya lägga. Något annat vore tjänstefel. "Jag har pumpa!" smsade han mig, "Jag har arborioris!" svarade jag och denna fina kombination var ett faktum.

Pumparisotto:
1/2 rödlök
1,5 dl arborioris
ca 300 g pumpa
en skvätt vitt vin
en skvätt apelsinjuice
lite muskot
havssalt
svartpeppar
vatten

Hacka rödlöken fint, riv pumpan grovt och brynja båda i en kastrull tillsammans med lite muskot. Rör ner riset när löken mjuknat och låt alltsammans fräsa i någon minut. Tillsätt sedan vin och apelsinjuice, plus vatten så att riset nätt och jämt täcks. Låt puttra på svag värme under omrörning tills vätskan nästan är borta, tillsätt fasvis mer vatten och avrunda processen när du närmar dig önskad konsistens och smaka av med salt och peppar.
Till åt vi karamelliserade bitar av skuren morot, rödlök och pumpa. Plus helstekta kastanjchampinjoner. Toppa med finrivet apelsinskal och färsk basilika.

torsdag 18 oktober 2012

Firefly, Köpenhamn

Är tillbaks från en snabbsväng i Köpenhamn, och oj vad trevligt det var att vara där. Fick hänga på Nörrebro med en av mina favoritpersoner, där en "lille falafel" (tre falafelbollar i pitabröd med grönsaker och hummus) kostar 10 danska kr under lunchtid (kl 10-16, stretchy lunchtider) och färska dadlar kostar 30 pix kilot. På andra sidan sundet passade vi på att besöka rawfood-restaurangen Firefly, som ligger på Frederiksborggade 26. Vid första anblicken är det svårt att gissa att det är ett helveganskt ställe man har att göra med. Ingen punk/aktivist-känsla, utan snarare fancy restaurang & bar med stilren inredning. 

 Vi beställer in dryck i form av färskpressad juice på äpple, zucchini och selleri, samt en exotisk smoothie på ananas, passionsfrukt, banan och mandelmjölk. Båda två får höga betyg, de görs på beställning och smakar milt och lent utan att det blir fegt.
Till huvudrätt spisades en Raw burger gjord på sesam, vete, groddat kamut, champinjon och nötter. Serverades med rå ketchup, en trevlig sallad, pinjenöts&avokadomajonnäs (som visade sig vara precis så krämig som jag hoppats på) och diverse blomblad.
Dessutom åts en vacker quinoasallad med avokado, potatis, sommarens grönsaker samt en röra på paprika.
Vi blev lite skönt mätta men allt vi serverats hade gjort gott intryck och därför tyckte vi att det kändes fel att inte beställa in en efterrätt också. Valet föll på ganache på gojibär och mandelmjölk, som tyvärr inte var lika imponerande som det övriga som serverats. Visst, den var god men bottnen var lite väl torr för sitt eget bästa och jag tyckte nog att det smakade för mycket choklad och ingen plats lämnades åt mandel eller goji.

Sammanfattningsvis är Firefly ett riktigt trevligt ställe. Smakrik, nyttig mat som mättar ordentligt utan att ge den där tegelsten-i-magen-mättnadskänslan, vilket jag personligen ser som något positivt. Personalen var mycket trevlig och inkännande. Minuspoäng blir det för priserna (ja, dyrt är rätt ord) och efterrätten. Betvivlar inte att Firefly har helt fantastiska efterrätter men den vi åt nådde inte hela vägen fram.
Med ett öga för detaljer och fina råvaror kommer Firefly långt. 4 av 5 glada groddar blir betyget.

söndag 14 oktober 2012

Lins&bulgurfyllda tomater

Ingredienser:
2 dl bulgur
1 dl röda linser
1 gul lök
1 normalstor fänkål
2 vitlöksklyftor
1,5-2 msk rosmarin
olivolja
ca 5 dl vatten
10-12 kvisttomater
salt
peppar

Finhacka löken, fräs på hög värme tillsammans med rosmarin, pressad vitlök och finhackad fänkål i olivolja. Häll ner bulgur när löken mjuknat. Slå på vatten efter någon minut. Låt koka under omrörning tills nästan allt vatten kokats bort, häll då ner linserna och låt koka i ytterligare 8 minuter på svag värme. Smaka av med salt och peppar och låt blandningen stå och dra under lock i ca 15 minuter. Skär under tiden av toppen av tomaterna, gröp ur innanmätet. Fyll tomaterna med bulgur&linsblandningen, på med tomatlocket, in i ugnen på 200-225 grader celsius tills det doftar gott och tomaterna börjar bli lite småskrynkliga.

torsdag 11 oktober 2012

Torsdagsfrulle

Frukostgröten har inte alltid varit min favorit, men den har växt ordentligt på sistone. Tror att tricket är att ha riktigt schyssta grejer till. Gröt utan topping är som bröd utan pålägg. Stabbigt och tråkigt. Fiberhavregrynsgröt med kanel, valnötter, dadlar, torkade blåbär och färska hallon gör frukosten lätt värd!

måndag 8 oktober 2012

Canadian Thanksgiving



Ikväll har det firats Kanadensisk Thanksgiving här i min lilla vrå! Det fick bli den kanadensiska, för under november kommer jag nog ägna mig åt ett annat projekt som krockar lite. Huvudrätt: äppel&apelsinmarinerad fejkfågel med ugnsbakad sötpotatis, tranbärssås och en sallad på kålrabbi, majs, morot, persilja och granatäppelbalsamico (granatäppelbalsamico alltså.. bara en sån sak!). Lite lättrostade pumpafrön på det.
Efterrätt: Söt pumpapaj med hemmagjord chokladsås och alpros vispgrädde.
Tranbärssås:
2 dl torkade tranbär
ca 2 dl havregrädde
en nypa salt
25 g margarin
svartpeppar
eventuellt 1/2 tsk äppelcidervinäger

Blötlägg tranbären i minst 3 timmar. Häll av vattnet och mixa bären till en slätpuré med hjälp av en mixerstav. Smält margarin i en kastrull på låg värme och låt koka upp tillsammans med havregrädde. När det börjat koka tillsätts tranbärspurén varpå såsen får koka ytterligare några minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuellt äppelcidervinäger om tranbären inte levererar tillräcklig syrlighet.
Måste berätta om fejkfågeln! Plockade upp den på Östasien Livs, på möllan i Malmö. Mest som en rolig grej. Tycker inte att det är jättefräscht med imitationer när man lägger vikt vid detaljer så som att det ska se ut som att någon fått sina fjädrar utslitna (smak- och konsistensimitationer har jag dock inget emot). Men så är thanksgiving kanske inte världens fräschaste högtid heller prisa gud ("A Day of General Thanksgiving to Almighty God for the bountiful harvest with which Canada has been blessed" -wikipedia) och döda djur. Men ska man äta en fejkfågel någon gång så är det nu, tänkte jag. Och jag måste erkänna att den faktiskt var riktigt god! Jag rörde ihop en marinad bestående av äppelmos, färskpressad apelsinjuice, sojasås och svartpeppar och lät fejkfågeln marinera i många långa timmar. Gött blev det när den sen kom ut ur ugnen men så överdrivet bra på att dra åt sig marinad var den inte. Så man kan satsa på en god sås istället (vilket jag i och för sig turligt nog också gjorde - hängslen & livrem). Det var rent visuellt läskigt likt, men jag ångrar verkligen inte detta köp. Någon gång måste man våga testa.
Söt pumpapaj:
250 g butternutpumpa
10 st dadlar
180 g silken tofu
1/2 krm malda kryddnejlikor
1/2 krm kanel
2,5 dl vetemjöl
0,4 dl vatten
1/4 dl socker
65 g mjölkfritt margarin
+ valnötskärnor till dekoration

Sätt ugnen på 200 grader celsius. Blanda socker och vetemjöl i en skål. Rör ner margarin och vatten och arbeta till en slät deg. Tryck ut degen i pajform med löstagbar kant. Skala pumpan och rensa bort kärnorna. Riv pumpan fint och lägg i en skål tillsammans med kanel, nejlika, silken tofu och urkärnade dadlar. Mixa till en slät puré. Fyll upp pajskalet med puré, toppa med valnötskärnor. In i ugnen i ca 30 minuter.