onsdag 19 december 2012

Simpel soppa mot svala vindar

Vintertid. Igenfruset cyckellås. Snålblåst. Pumpa. Soppa.

Pumpasoppa:
600 g pumpa
1 gul lök
5 dl havregrädde
ca 1 msk äppelvidervinäger
muskot
salt
vitpeppar
olivolja
vatten

Skala lök och pumpa, hacka löken fint och tärna pumpan (rensa bort frön, torrosta, ställ undan). Fräs lök och pumpa i olja tillsammans med muskot tills löken mjuknat. Slå på vatten så att ingredienserna täcks nätt och jämt. Koka på måttlig temperatur tills pumpan mjuknat nog att mixas. Mixa soppan slät tillsätt sedan grädde, smaka av med salt, vitpeppar, vinäger och låt puttra några minuter på eftervärmen.

Sen vill jag komma med ett tips som höjer nästan varje soppa ett snäpp men samtidigt är så banalt och enkelt att jag nästan rodnar när mina fingrar nu smattrar över tangentbordet. Krutonger, såklart. Har du några skivor ljust bröd över? Det kan vara ganska torra och tråkiga historier, spelar ingen roll. Tärna brödbitarna och torr-rosta tillsammans med en gnutta salt och nypressad vitlök. Rosta under omrörning tills krutongerna fått lite färg i kanterna. Om man vill götta sig ännu mer kan man slänga ner en liten, liten (menar verkligen liten, annars är risken att krutongerna blir degiga och det är ju inte tanken - tvärtom) skvätt olivolja och lite örter efter behag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar