måndag 30 augusti 2010
Ytterligare klyftpotatisvariant
lördag 28 augusti 2010
Flytande rök
Förväll sojabiffar från Vegegården (de tunna mörka) enligt anvisningarna på förpackningen. Stek i rikligt med olja, tillsätt liquid smoke, salt och peppar. Liquid smoke är nog ett av de bästa köpen jag gjort på ett tag matwise, förhöjer helt klart sojaköttsupplevelsen (man kan även marinera saker o ting med liquid smoke, det har jag inte testat än men med tanke på hur intensiv produkten är kan jag inte tänka mig att det inte funkar utmärkt)!
Släng in ett ordentligt gäng klyftade potatisar i ugnen i en form med lite olja i bottnen och lite salt peppar och rosmarin på toppen (att förkoka potatisen innan ugnssejouren är en klar hit).
Koka blomkål, häll av vattnet och smaka av med vegetabiliskt margarin samt salt. Gör en snabb sallad med romansallad, rivna morötter, soltorkade tomater o eventuellt en enkel vinägrett.
Rör sist men inste minst (ja, eller helt enkelt när tiden finns) ihop en smarrig sås på följande vis;
1,5-2 dl naturell soyghurt
1,5 msk röd pesto
några droppar citronsaft
salt
peppar
Ibland behövs det inte mer än så.
måndag 23 augusti 2010
ChocolateOverload
Chokladigaste kaugan
Lager 1:
80 g mörk choklad
2,25 dl socker
1 dl sojamjölk
5,5 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl olja
Lager 2:
120 g choklad
50 g vegetabiliskt margarin
0,5 dl soja/havregrädde
Börja med lager 1; Sätt ugnen på 175 grader celsius. Rör ihop socker med sojamjölk till en halvt genomskinlig trögflytande blandning i en skål. Blanda vaniljsocker, kakao, bakpulver i en annan skål. Rör ner sojamjölk/sockerblandningen i "kakaoskålen". Tillsätt grovhackad choklad samt olja och rör ordentligt. Häll över smeten i en bakpapperbeklädd ugnsfast form och släng in i ugnen i 20-30 minuter. Tag sedan ut formen, låt den kallna en stund och sätt den sedan i frysen i ett gäng timmar så att den stelnar ordentligt.
Efter någon timme i frysen kan lager två tillredas; hacka chokladen grovt och rör ner i kastrull ihop med margarinet och sojagrädden. Låt kastrullens innehåll under omrörning smälta ihop till en tjock, flytande blandning på en kokplatta med låg till medelhög temperatur. Häll sedan lager 2 över lager 1 i formen och sätt tillbaks formen i frysen. Ta fram formen och skär upp en stund innan den ska serveras. Garnera gärna med hallon, för en schysst kontrast (jag använde färska hallon som jag ställde in i frysen en stund, tog ut efter att kakan skurits upp, kramade ihop en liten näve hallon under varmt rinnande vatten under någon sekund)!
torsdag 19 augusti 2010
...men vad har du på mackan då?
Förutom gamla klassikern tartex på tub finns det också krämiga sojamjukostar från tofuline (i smakerna naturell, vitlök/persilja och ädelost), sojahårdostar, tofuskinka och tofukorv, röror från mellanöstern à la hummus eller baba ganoush, grönsakspastejer från schyssta märken som zwergenwiese och gran vito. Men så kan man ju göra eget också, vilket jag såklart förespråkar!
Lidegodalinspastejen
100 g tofu
1 dl röda linser
25 g vegetabiliskt margarin
1 stor morot
1 lök
några teskedar tomatpuré
färsk basilika
salt
peppar
1/2 äpple
Koka linserna. Koka morot. Hacka lök och äpple och stek tills de blivit lite mosiga. Mixa ihop väl med de andra ingredienserna i en matberedare. Smaka av med kryddorna.
Paprika&mandelpastej
2 stora röda paprikor
3-4 vitlöksklyftor
persilja eller oregano
salt
peppar
50 g mandlar
50 g vegetabiliskt margarin
Koka paprikor och vitlök i gemensam kastrull med skal och stamfästen intakta i ca 20 minuter. Låt svalna och rensa bort oätbara delar. Mixa ihop med övriga ingredienser.
Fler recept finns såklart och kanske redovisas de någon gång i framtiden.. Lev & må!onsdag 18 augusti 2010
PizzaPizzaPizza!
Deg
4 dl vetemjöl
½ tsk salt
½dl olivolja
2 tsk bakpulver
1½ dl sojamjölk
Blandade de torra ingredienserna först, sedan hälldes sojamjölken och oljan ner i bunken och det hela bearbetades till en smidig deg.
Sås
500 g passerade tomater
en skvätt olivolja
Basilika eller oregano
salt & peppar
Nuthin' unusual. Fräsa basilika/oregano i olja, tillsätta passerade tomater, salt och peppar och låt puttra på låg värme jääävligt länge för bästa smak. Vissa tycker att man ska ha i vitlök också. Jag håller med ibland. Men inte alltid.
Efter detta är det bara att ösa på med saker som smakar mumma, i mitt fall; lök, champinjoner, gul&röd paprika, soltorkade tomater, kronärtskockehjärtan, färsk basilika och sist men verkligen inte minst - vegansk smältost från Berlin!
Smältosten var av märket Vegusto och bar det passande namnet No-Muh-Chäs Melty. Sjukligt god, krämig men inte för tung. Den smälte bra också, och till skillnad från förtryckost så luktade denna osten gött. Billig? Nej, inte direkt men klart värt.. Längtar redan tillbaks. Det är nämligen inte vilken pizza som helst som får betyget "best ever" av mig, och tror inte att det hade hänt utan Vegustos finfina produkt (även om jag också gillar pizza med strictly grönsaker on it).
Och just det ja, in i ugnen på 200-225 grader celsius och plocka ut när det luktar gott och allt ser ut som det ska.
torsdag 12 augusti 2010
Vegan junkie
Vad ska vetegluten vara bra för då? Jo, om man blandar pulvret med vatten i ungefär lika delar (jag brukar ta lite extra vetegluten och lite mindre av vattnet för något fastare konsistens), knådar till en deg, skär upp i önskade former, kokar bitarna i 20 minuter och sedan steker bitarna får man finfin seitan! Seitan som är så gott. Jag brukar också blanda ner de kryddorna jag är sugen på när pulvret ska blandas med vatten, för bästa möjliga smakupplevelse.
Häromdagen blandade jag ner en stor klick senap och lite sojasås;
onsdag 11 augusti 2010
Gotta be the smoothie
6 st stora päron
2 st bananer
en ordentlig näve färska hallon
ca 2 dl jordgubbs-soyghurt
Förädlade päronen till päronjuice med hjälp av min juicecentrifug, mosade bananerna ordentligt, hällde i soyghurt plus hallonen och rörde om som en liten gnu. Om smoothien känns för lös kan man mosa en banan till eller tillsätta lite extra jordgubbs-soyghurt (beroende på vilket håll man vill att smoothien ska röra sig åt smakmässigt). Annars är allt som krävs att sörpla i sig kyld smoothie tills man storknar.
fredag 6 augusti 2010
Ugnsrostat!
tisdag 3 augusti 2010
Vegan Banana Tiramisu!
Botten:
2 st mosade övermogna bananer
3 dl vetemjöl
1/4 tsk natriumkarbonat
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1,8 dl socker
0,8 dl olja
1,6 dl sojamjölk
2 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på ca 180 grader celsius. Mosa bananerna i en skål så att så gott som inga klumpar finns. Tillsätt sedan olja, sojamjölk och vaniljsocker, blanda ordentligt. Ta därefter fram en ny skål i vilken övriga ingredienser blandas väl. Häll sedan i de torra ingredienserna i "bananskålen" lite i taget under omrörning tills en smet bildats. "Smöra" och bröa en medelstor kvadratisk form, häll sedan i smeten och sätt in i ugnen. Grädda i ca 20 minuter.
Övriga lager:
1 paket tofutti sour supreme4/5 paket tofuline creamy spread naturell
1,5 dl stark kaffe
1,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
kakao
Stick hål lite varstans på den avkallnade bottnen med en gaffel och häll därefter ut kaffet över bottnen. Blanda sour supreme och creamy spread och tillsätt sedan socker och vaniljsocker och smaka av. Smeta ut över bottnen. Täck det jämna, vita lagret med ett tunnt lager av kakao. Sätt in i kylen i cirka ett dygn för bästa smakupplevelse!
måndag 2 augusti 2010
Just like back in the days
4 st stora röda paprikor
1 gul lök
2 st morötter
2-3 vitlöksklyftor
olja
3 dl avorioris
2 dl röda linser
salt
peppar
oregano
rosmarin
passerade tomater
Sätt ugnen på 175 grader celsius. Koka linserna. Häll av vattnet och skölj med kallt vatten tills linserna svalnat. Ställ linserna åt sidan. Tärna morot, finhacka lök och vitlök. Tillsätt kryddor. Fräs i kastrull på låg/medelhög temperatur med olja och häll ner riset efter ett litet tag. Tillsätt så mycket vatten som rispaketet anger är rätt mängd till 3 dl ris. Låt koka tills allt vatten kokat bort. Rör ner linserna och tillsätt passerade tomater tills konsistensen är lite kladdig, men fortfarande fast. Skär av toppen på paprikorna och rensa ur dess frön. Förgrädda paprikorna i ugnen i ca 10 minuter i en ugnsfast form. Fyll sedan upp med fyllning och in i ugnen i 10 minuter igen.
Om man vill kan man minska mängden morötter och ha i lite kålrot istället. Eller varför inte byta ut riset mot bulgur? Eller kanske steka svamp och ha i.. eller skippa passerade tomater i fyllningen och gör i stället en tomatsås till. Eller gör en kall vit sås.. eller... ja, möjligheterna är många, och det allra flesta varianterna blir riktigt bra.