onsdag 27 mars 2013

Grönkålspaj

Denna bakades någon gång i julas, men har bara inte kommit mig för att dela med mig av den förrän nu. Minnena behövde marinera lite.

Grönkålspaj
Pajdeg:
4 dl vetemjöl
150-175 g mjölkfritt margarin
3-4 tsk vätska

Blanda ingredienserna väl till en smidig deg. Låt degen vila i kylskåpet i upp till en timme. Tryck ut i en smörad pajform. Förgrädda i 10 minuter på 225 grader.

Fyllning:
200 g broccoli
1 stor gul lök
200 g grönkål
salt
svartpeppar
olja

Bryn finhackad lök i olja tills den börjar mjukna. Tillsätt hackad grönkål och när även den mjuknat en aning tillsätts skuren broccoli, mest för att få lite stekyta. Smaka av med salt och peppar. Låt fyllningen svalna av en aning och fyll upp i det förgräddade pajskalet.

Stanning:
4 dl havregrädde (eller hälften havregrädde och hälften sojamjölk om du vill ha fettsnålare variant)
1,25 dl vetemjöl
0,5 dl sojamjöl
en klick olja
salt
peppar
riven muskot

Hetta upp olja, vispa ner vetemjöl och sojamjöl och tillsätt sedan havregrädde. Låt koka upp, smaka av med muskot, salt och peppar.

När stanningen tjocknat något hälls den över pajfyllningen. Toppa eventuellt pajen med halverade små, söta tomater. Sätt in i ugnen i ca 30 minuter på 200 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar