lördag 29 september 2012

Tempyttipanna

Om du har lite kokt potatis över är här ett fantastiskt tips på hur du enkelt gör en god måltid av dina rester. Pyttipanna! Och då menar jag givetvis inte det där tråkiga du blev serverad i skolbespisningen, nej här är det tempehpytt som gäller.

Tempeh-pyttipanna:
400 g tempeh
400 g potatis
1/2 purjolök
1 jonagoldäpple
ungerskt rökt paprikapulver
1 nypa salt
1 kork liquid smoke
några varv på svartpepparkvarnen
en skvätt sojasås
olja till stekning

Fräs lök med en rejäl dos paprikapulver. Tärna potatis och tempeh i lagom stora bitar. Börja med att röra ner potatisen i stekpannan. Om de inte är kokta på förhand kan det ta sin lilla tid innan de börjar bli genomstekta, vänta tills du är säker på att så är fallet innan tempehn får ansluta. Stek tills både potatisen och tempehn fått lite stekyta, häll på liquid smoke och en skvätt sojasås. Mot slutet kan man röra ner ett tärnat äpple samt smaka av med salt och peppar.

Till det kokta rödbetor och hemmagjord ketchup.
Hemmagjord ketchup:
400 g kvisttomater
1 msk tomatpuré
1 nypa socker
1 nypa salt
1 lime
svartpeppar

Hacka tomaterna i grova bitar och fräs i en panna tills dess botten börjar täckas av vätska som sipprat ut ur tomaterna. Tillsätt då socker, salt och färskpressad limejuice. Låt småputtra tills det knappt finns några tomatbitar kvar. Mixa slät tillsammans med tomatpuré med hjälp av en mixerstav. Smaka av med svartpeppar.
Blev rätt trevlig matlåda också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar