lördag 29 september 2012

Tempyttipanna

Om du har lite kokt potatis över är här ett fantastiskt tips på hur du enkelt gör en god måltid av dina rester. Pyttipanna! Och då menar jag givetvis inte det där tråkiga du blev serverad i skolbespisningen, nej här är det tempehpytt som gäller.

Tempeh-pyttipanna:
400 g tempeh
400 g potatis
1/2 purjolök
1 jonagoldäpple
ungerskt rökt paprikapulver
1 nypa salt
1 kork liquid smoke
några varv på svartpepparkvarnen
en skvätt sojasås
olja till stekning

Fräs lök med en rejäl dos paprikapulver. Tärna potatis och tempeh i lagom stora bitar. Börja med att röra ner potatisen i stekpannan. Om de inte är kokta på förhand kan det ta sin lilla tid innan de börjar bli genomstekta, vänta tills du är säker på att så är fallet innan tempehn får ansluta. Stek tills både potatisen och tempehn fått lite stekyta, häll på liquid smoke och en skvätt sojasås. Mot slutet kan man röra ner ett tärnat äpple samt smaka av med salt och peppar.

Till det kokta rödbetor och hemmagjord ketchup.
Hemmagjord ketchup:
400 g kvisttomater
1 msk tomatpuré
1 nypa socker
1 nypa salt
1 lime
svartpeppar

Hacka tomaterna i grova bitar och fräs i en panna tills dess botten börjar täckas av vätska som sipprat ut ur tomaterna. Tillsätt då socker, salt och färskpressad limejuice. Låt småputtra tills det knappt finns några tomatbitar kvar. Mixa slät tillsammans med tomatpuré med hjälp av en mixerstav. Smaka av med svartpeppar.
Blev rätt trevlig matlåda också!

torsdag 27 september 2012

Apelsin&jordnötssås

Sjukt smidig lunch. Koka risnudlar. Woka tofu och lite grönsaker och käka med apelsin&jordnötssås. Låter kanske inte som något man slänger ihop på 15-20 minuter men det är det.

Apelsin&jordnötssås:
1 dl kokosmjölk
0,75 dl rostade och saltade jordnötter eller 0,5 dl jordnötssmör
1 apelsin
1 msk mirin
sambal oelek efter smak
1 tsk sojasås

Mixa jordnötter i en matberedare tills de blivit jordnötssmör. Tillsätt kokosmjölk, färskpressad apelsinjuice, mirin och sojasås. Fortsätt mixa tills du har en slät sås. Smaka av med sambal oelek. Såsen tjocknar en del om man ställer den svalt, utnyttja den egenskapen utefter dina preferenser.

tisdag 25 september 2012

Chokladtest YogiTea

I somras upptäckte jag att YogiTea, som i mitt tycke gör rätt schyssta teer också gör choklad! Upptäckte ungefär samtidigt att den var relativt dyr. Kostade över 30 pix för 70 g. Priset gjorde mig tveksam men se en dag var det rea - billibillig! 10 kr styck. Tre olika sorter köpte jag och sammanstrålade med två andra som ville utgöra testpanel. Åsikterna gick helt isär, och därför väljer jag att referera till "smaken är som baken"-devisen och bara redovisa vad jag själv tyckte och upplevde.

Sweet Chili Mexican Spice
Här sparas det inte på smakerna! Lakrits, anis, chili, kanel, kardemumma, vanilj, svartpeppar, mynta, ingefära och ett gäng till. Smakkombinationen blir...sådär, i ärlighetens namn. Kakaon kommer inte till sin rätt och kanske inte någon annan av kryddorna heller. Det blir lite för mycket mischmasch. Chili i all ära men så jävla sweet vet jag inte om det var. Bra textur dock. När jag återhämtat mig från chocken och provar en bit lite senare smakar det betydligt bättre, särskilt i kombination med en kopp te. En riktigt svag 3:a av 5 blir det. Om man har tålamod och inte tänker att det ska smaka choklad.

Ginger Lemon
Här gör YogiTea samma sak som i Sweet Chilin. Alldeles för många smaker. Citrongräs, lakrits, citronskal, hibiskus och flera därtill. Smakar hostmedicin, mer eller mindre. Och eftersom jag inte brukar sippa sizzurp så medför den smaken inga pluspoäng direkt. Efter tillvänjning växer den något men inte mycket. Svag 2:a av 5.

Classic Cinnamon Spice
Inte heller denna är helt övertygande, även om kanelen här får en lite mer tongivande roll i smakpaletten vilket brukar gå bra ihop med choklad. Men det når liksom inte upp till dess fulla potential. Choklad & kanel kan vara gudomligt gott om de brukas i rätt proportioner. Här blir det gött men inget särskilt egentligen. Testets bästa. 3/5.

Obs! Från början smakade alla lite funky, men efter lite tillvänjning kom jag fram till betygen och omdömena. Sammanfattningsvis borde YogiTea antingen inse att över 7 olika smaker kanske passar bättre i te än i choklad, eller så kanske de bara borde hålla sig till sina tesorter.

torsdag 20 september 2012

Banan&plommonplättar

Det här åt jag till frukost imorse innan jag drog iväg på föreläsning. Banan&plommonplättar med avokado, kastanjcrème och pistagenötter. Kändes gött, så här på en torsdag.

Banan&plommonplättar:
1 stor banan
1 stort plommon
0,25 dl vetemjöl
0,25 dl majsmjöl

Halvera plommonet och pilla bort kärnan. Hacka i grova bitar och mosa med hjälp av en gaffel. Skala bananen, bryt i bitar, lägg ner i skålen med plommonmos och fortsätt mosa. När plommonet och bananen blandats väl och inga större klumpar finns. Blanda i vetemjöl och majsmjöl och låt dra i ca 10 minuter. Stek i olja i en teflonpanna.
Kastanjcrème, vad är det? Det är typ purérad kastanj med socker och vanilj. Och det är väldigt trevligt det, har en speciell, lite nötig smak som är lite svår att beskriva för någon som inte smakat innan så det ska jag inte försöka ge mig på. Bra start på dagen.

måndag 17 september 2012

Kantrellsoppa och surdegsbaguett med bladspenat&vitlöksfyllning



Var hemma hos mina päron i helgen, min morsa och jag kände att kantareller var the way to go och lagade en grymt krämig soppa.

Kantarellsoppa:
900 g färska kantareller (tänk inte ens tanken att laga på konserverade burkkantareller, då är det lika bra att skita i det helt och hållet)
2 rödlökar
7,5 dl havregrädde
olja till stekning
havssalt
svartpeppar
citronjuice
persilja
eventuellt lite vatten

Borsta försiktigt bort jord från svamparna, finhacka löken. Lägg undan några svampar per person som ska äta. Fräs kantarellerna ordentligt i olja, de får gärna få lite stekyta. När svamparna nästan är klara är det dags att fräsa löken. Blanda sedan löken och kantarellerna i en stor kastrull. Låt koka i havregrädde några minuter, mixa slät med hjälp av en mixerstav. Smaka av med lite citronjuice, havssalt och nymald svartpeppar. Späd eventuellt med lite vatten om soppan blivit för tjock. Stek slutligen svamparna du lagt undan och dekorera varje portion med dessa plus persilja.
Surdegsbaguette med spenat&vitlöksfyllning:
125 g frusen bladspenat
30 g frusen persilja
1 solovitlök
ca 0,5 dl olivolja
havssalt
svarpeppar

Mixa alltsammans till slät konsistens i matberedare. Skär fåror i brödet, lägg i en klick i varje fåra och släng in i ugnen några minuter tills det doftar ljuvligt.

Spenat&vitlöksfyllningen räcker till två st långa baguetter. Använd gärna frusen persilja & bladspenat för att uppnå optimal konsistens med oljan.

onsdag 12 september 2012

Det här med att det skulle vara så jävla tråkigt att äta rester

Kan folk ge upp den tanken? Det är ju helt fantastiskt med rester. God mat och så gott som noll insats. Är resterna så himla tråkiga kanske det beror på att maten från första början inte är så spännande, eller så råder det fantasibrist på idéer till vad som kan göras av överblivna råvaror. Efter gyros pizza vol II fick jag lite sojaost, rödlök och vitkål över. Dessutom hade jag kikärtor, bladspenat, rödbeta och lite kokt potatis som legat någon dag. Jag fick inte fantasibrist. Jag fick veganska ost&potatisbullar samt en mätt och belåten mage.

Veganska ost&potatisbullar:
4 relativt små, kokta potatisar
ca 0,75 dl vetemjöl
0,25 dl vatten
ca 75 g vegetabilisk smältost (jag använde cheezly chili&paprika)
en nypa salt

Mosa potatisarna med en gaffel och blanda med vatten, mjöl, riven sojaost och lite salt. Knåda till en jämn smet och forma till små potatisbullar. Stek i olja i teflonpanna.

söndag 9 september 2012

Gyrospizza volume II

Sist jag lagade gyrospizza blev det en riktig hit. Det blev så bra att jag bara var tvungen att göra det igen, fast med nya fräscha grepp såklart. Pumpafröpesto & pinjenötter.
Jag använde mig av den här degen, lät en sås på kvisttomater, soltorkade tomater, oregano, vitlök och citron småputtra på spisen en bra stund (gärna några timmar, tar verkligen fram smakerna i en tomatsås). Toppade med rödlök, 200 g seitangyros, mandel, pinjenötter, paprika, smältbar sojaost med lite sting i. När pizzan kom ut ur ugnen hamnade lite pumpafröpesto på varje bit och där till en liten vitkålssallad.

Pumpafröpesto:
1,5 dl pumpafrön
1 kruka basilika
salt & peppar efter smak
0,5-0,75 dl olivolja
1/4 citron

Rosta pumpafrön i torr panna tills de blivit lite lätt bruna. Mixa till ett finkornigt pulver i matberedare. Tillsätt Basilika, olja samt citronjuice och fortsätt mixa. Smaka av med salt & peppar.
Det är förresten så himla enkelt att göra en schysst vitkålssallad. Strimla/hyvla vitkålen riktigt tunt. Tillsätt lite olivolja, vinäger och svartpeppar. Massera varsamt in oljan och vinägern i vitkålen. Serveras sval.

lördag 8 september 2012

Aprikossmoothie

Hösten har uppenbarligen kopplat sitt grepp om min omgivning, men jag låtsas som det vore nederbörd i väderleken och fortsätter dricka sommriga smoothies.

Aprikossmoothie:
200 g färska aprikoser
1 stor apelsin
10 röda kärnfria vindruvor
2,5 dl sojamjölk

Plocka bort aprikosernas kärnor och skär sedan aprikoserna i grova bitar. Mixa till en slät puré tillsammans med vindruvorna. Tillsätt färskpressad apelsinjuice och sojamjölk och blanda väl. Serveras väl kyld.

torsdag 6 september 2012

Senapsgriljerad hasselbackstofu

Såg på en amerikansk veganblogg att de hade provat sig på konststycket att göra hasselbackstofu, och jag vill ju inte vara sämre. Senapsgriljerat ska det dock vara, det hade amerikanerna inte kopplat. Jag bjöd min vän ale på en tallrik. Nu är ale ute med carofin och utforskar världen men något av det sista han sa till mig innan han åkte var att detta var gött.

Senapsgriljerad hasselbackstofu:
0,5 dl skånsk senap
1 tsk äppelcidervinäger
peppar efter smak
ströbröd
250 g fast naturell tofu

Rör ihop senap, vinäger och peppar i en skål. Skär skåror med ca 0,5 cm avstånd i tofublocket, det får gärna bli djupa skåror men tofublocket ska sitta ihop i bottnen inte bli separata tofuskivor. Bred ut senapsblandningen över tofublockets alla sidor, var gärna nogrann med att få ner mycket senapsblandning i skårorna. Strö över strö bröd och sätt in i ugnen på 200-225 grader i cirka 35 minuter.

Serverades tillsammans med örtpotatis, champinjonsås med citron, samt en riktigt tråkig vanlig sallad på tomat och romansallat.

tisdag 4 september 2012

Fyllda paprikor med arborioris & belugalinser

Fyllda paprikor är något jag förstått att många ätit sig duktigt trötta på då de blivit bortbjudna. En vegetarisk klassiker, så att säga. Men jag är inte trött på det alls, tvärtom det smakar fantastiskt och dessutom blir det en hel måltid i ett paprikahölje som enkelt går att ta med sig på utflykt o ätas utan hjälp av bestick om man inte har paprikorna inne i ugnen allt för länge och därigenom gör sig kvitt allt tuggmotstånd.

3-4 stora röda paprikor
2 dl arborioris
1 rödlök
0,5 dl svarta belugalinser
2-3 selleristjälkar
1 msk tomatpuré
salt
peppar
äppelcidervinäger
oregano
150 g bladspenat
2-3 vitlöksklyftor
solrosolja
ca 5 dl vatten

Stek finhackad rödlök i solrosolja tillsammans med pressad vitlök och oregano. När löken mjuknat kan arborioris, hackad selleri, belugalinser och spenat tillsättas. När spenaten blivit sladdrig är det dags att täcka ingredienserna med vatten och låta koka upp. Rör ner tomatpuré och tillsätt vatten i omgångar. Låt småputtra på svag värme i ca 30 minuter. Smaka av med salt, peppar och vinäger. Halvera paprikor, fyll upp med risblandningen och sätt in i ugnen på 225 grader i cirka 15 minuter för att bibehålla viss knaprighet i paprikan.