Mardi gras, eller "tisdag fett" som det blir om vi översätter. Hur du vill, kulturell touch eller svull rakt av - båda går bra. Fast det har jag inte alltid tyckt. Länge tyckte jag att semlor var alldeles för mycket. För mycket bulle, för mycket grädde och för mycket sötsliskigt i form av en stor klump mandelmassa. Mina åsikter har kanske inte förändrats om vi pratar om köpevarianten, men hemmagjorda semlor seglade i söndags upp som en ny favorit för mig så sent som i söndags.
Med detta recept får du ett gäng små, små semlor så att du kan äta flera, slippa dö semledöden och dessutom prova massa olika smakkombinationer.
Små semlor (cirka 15 st):
40 g mjölkfritt margarin
1/4 pkt jäst
1,25 dl sojamjölk + ytterligare lite till pensling
1/3 dl strösocker
en nypa salt
3,75 dl vetemjöl
minst 1/2 tsk kardemumma
Smält margarinet i en liten kastrull, tillsätt sojamjölk under omrörning. Ta bort kastrullen från plattan när vätskan blivit finger varm. Smula ner jästen i vätskan, tillsätt socker, salt och kardemumma och vispa tills jästen löst sig helt. Blanda ut med vetemjöl och arbeta till en slät deg. Låt jäsa under duk i minst 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader celsius, dela degen i 3 st jämnstora bitar och dela sedan upp varje bit i ytterligare 5 jämnstora bitar så att du i slutändan har 15 jämnstora degbitar. Forma varje degbit till en slät liten boll, lägg upp på en bakpapperbeklädd plåt och låt jäsa minst 45 minuter till under duk. Pensla med sojamjölk, och sätt in mitt i ugnen i 8-10 minuter. Ta ut bullarna och låt svalna av under duk.
Sedan sätter bara fantasin stopp. Vår fantasi för dagen:
Fyllningar: klassisk (mandelmassa, bröd som blivit över efter att en liten krater gröpts ut ur varje bulle, en liten skvätt sojamjölk),
nötcrème (rakt av),
hallonsylt (rakt av).
Gräddvarianter: Citrongrädde (smaksatt med vaniljsocker, citronskal och citronjuice),
flädergrädde (smaksatt med vaniljsocker och koncentrat för fläderblomssaft (gärna så koncentrerad som möjligt, så blir inte grädden så rinnig)),
kakaogrädde (smaksatt med vaniljsocker, kakao och sirap)
Skär av lock, blanda fyllningar och gräddvarianter hejvilt, på med locken igen, pudra med florsocker, njut.
tisdag 12 februari 2013
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar