tisdag 30 oktober 2012

Champinjon&spenatfyllda smördegsknyten


Smördegsknyten. Bara smaka på ordet. Jag är inte sen med att erkänna att min lingua längtar tillbaks, och på något sätt tycker jag att det alltid känns lite lyxigt med smördegsknyten fastän det är hur lätt som helst att tillaga och görs mer eller mindre i en handvändning.
Till 225 g smördeg (mjölkfri såklart, vilket de allra flesta är i svenska butiker) behövs:
300 g bladspenat
250 g champinjoner
1 gul lök
rosmarin
1/4 dl havregrädde
salt
peppar
+ smakneutral olja till stekning
Sätt ugnen på 200 grader. Fräs hackad lök tillsammans med rosmarin. Rör ner spenat och skurna champinjoner i pannan när löken mjuknat. Tillsätt havregrädde mot slutet, smaka av med salt och peppar och  låt allt puttra i någon minut innan du tar pannan av plattan. Skär smördegen i 6 jämnstora bitar, lägg upp fyllning och vik ihop. In i ugnen i 15 minuter.
Servera till exempel med en sallad på rårivna morötter och rödbetor, och crema di balsamico därtill.

lördag 27 oktober 2012

Chokladlimesmoothie

Smoothies kan vara det bästa sedan skivat bröd, om vi ska låna ett anglosaxiskt uttryck. Här är receptet på en smoothie som jag gjorde härförleden, med mörk kakaosmak, söta fruktiga toner och en fräsch känsla som bara kan komma från färsk lime. Drick & njut.

Chokladlimesmoothie:
1,5 msk kakao
1,5 dl sojamjölk
1 dl blandade frusna bär (jag använde en blandning av jordgubbar, hallon, blåbär, björnbär samt röda & svart vinbär)
1 banan
1/2 lime

Mixa banan och bär till en slät puré med hjälp av en mixerstav. Blanda ner kakao, sojamjölk och färskpressad limejuice och fortsätt sedan mixa tills allt blandats väl.

torsdag 25 oktober 2012

Lime&ingefärasås

Mer sås är vad folket behöver! Eller ja, vissa i alla fall. Som när jag höll på att laga en ganska trevlig men inte så spännande rätt med lättkokt broccoli, samt stekt tofu, bladspenat, matvete och rödlök kryddat med grön harissa. Då gjorde jag limesås till och helt plötsligt var tallriken som förvandlad.

Lime&ingefärasås:
1 lime
3 cm ingefära
1 dl vatten
50 g mjölkfritt margarin
2 tsk vetemjöl
en nypa salt
lite svartpeppar
lite gurkmeja

Pressa limejuice och blanda med vatten i en skål. Skrapa bort skalet på, och finriv sedan, ingefäran. Låt ingefäran ligga och dra i en sil i limevattnet i minst 30 minuter. Smält margarin i en kastrull och vispa varsamt ut mjöl. Häll på limevattnet (utan ingefärabitarna) och låt såsen koka upp. Smaka av med salt, peppar och gurkmeja och låt såsen koka under omrörning på svag värme några minuter tills du är nöjd med dess konsistens.
Ensam kan denna såsen upplevas som lite frän men kombinerar man den med fina, milda råvaror blir det en riktigt angenäm upplevelse.

tisdag 23 oktober 2012

Pumparisotto med toner av apelsin

När jag var i Köpenhamn passade jag såklart också på att laga mat med min bror i hans nya lägga. Något annat vore tjänstefel. "Jag har pumpa!" smsade han mig, "Jag har arborioris!" svarade jag och denna fina kombination var ett faktum.

Pumparisotto:
1/2 rödlök
1,5 dl arborioris
ca 300 g pumpa
en skvätt vitt vin
en skvätt apelsinjuice
lite muskot
havssalt
svartpeppar
vatten

Hacka rödlöken fint, riv pumpan grovt och brynja båda i en kastrull tillsammans med lite muskot. Rör ner riset när löken mjuknat och låt alltsammans fräsa i någon minut. Tillsätt sedan vin och apelsinjuice, plus vatten så att riset nätt och jämt täcks. Låt puttra på svag värme under omrörning tills vätskan nästan är borta, tillsätt fasvis mer vatten och avrunda processen när du närmar dig önskad konsistens och smaka av med salt och peppar.
Till åt vi karamelliserade bitar av skuren morot, rödlök och pumpa. Plus helstekta kastanjchampinjoner. Toppa med finrivet apelsinskal och färsk basilika.

torsdag 18 oktober 2012

Firefly, Köpenhamn

Är tillbaks från en snabbsväng i Köpenhamn, och oj vad trevligt det var att vara där. Fick hänga på Nörrebro med en av mina favoritpersoner, där en "lille falafel" (tre falafelbollar i pitabröd med grönsaker och hummus) kostar 10 danska kr under lunchtid (kl 10-16, stretchy lunchtider) och färska dadlar kostar 30 pix kilot. På andra sidan sundet passade vi på att besöka rawfood-restaurangen Firefly, som ligger på Frederiksborggade 26. Vid första anblicken är det svårt att gissa att det är ett helveganskt ställe man har att göra med. Ingen punk/aktivist-känsla, utan snarare fancy restaurang & bar med stilren inredning. 

 Vi beställer in dryck i form av färskpressad juice på äpple, zucchini och selleri, samt en exotisk smoothie på ananas, passionsfrukt, banan och mandelmjölk. Båda två får höga betyg, de görs på beställning och smakar milt och lent utan att det blir fegt.
Till huvudrätt spisades en Raw burger gjord på sesam, vete, groddat kamut, champinjon och nötter. Serverades med rå ketchup, en trevlig sallad, pinjenöts&avokadomajonnäs (som visade sig vara precis så krämig som jag hoppats på) och diverse blomblad.
Dessutom åts en vacker quinoasallad med avokado, potatis, sommarens grönsaker samt en röra på paprika.
Vi blev lite skönt mätta men allt vi serverats hade gjort gott intryck och därför tyckte vi att det kändes fel att inte beställa in en efterrätt också. Valet föll på ganache på gojibär och mandelmjölk, som tyvärr inte var lika imponerande som det övriga som serverats. Visst, den var god men bottnen var lite väl torr för sitt eget bästa och jag tyckte nog att det smakade för mycket choklad och ingen plats lämnades åt mandel eller goji.

Sammanfattningsvis är Firefly ett riktigt trevligt ställe. Smakrik, nyttig mat som mättar ordentligt utan att ge den där tegelsten-i-magen-mättnadskänslan, vilket jag personligen ser som något positivt. Personalen var mycket trevlig och inkännande. Minuspoäng blir det för priserna (ja, dyrt är rätt ord) och efterrätten. Betvivlar inte att Firefly har helt fantastiska efterrätter men den vi åt nådde inte hela vägen fram.
Med ett öga för detaljer och fina råvaror kommer Firefly långt. 4 av 5 glada groddar blir betyget.

söndag 14 oktober 2012

Lins&bulgurfyllda tomater

Ingredienser:
2 dl bulgur
1 dl röda linser
1 gul lök
1 normalstor fänkål
2 vitlöksklyftor
1,5-2 msk rosmarin
olivolja
ca 5 dl vatten
10-12 kvisttomater
salt
peppar

Finhacka löken, fräs på hög värme tillsammans med rosmarin, pressad vitlök och finhackad fänkål i olivolja. Häll ner bulgur när löken mjuknat. Slå på vatten efter någon minut. Låt koka under omrörning tills nästan allt vatten kokats bort, häll då ner linserna och låt koka i ytterligare 8 minuter på svag värme. Smaka av med salt och peppar och låt blandningen stå och dra under lock i ca 15 minuter. Skär under tiden av toppen av tomaterna, gröp ur innanmätet. Fyll tomaterna med bulgur&linsblandningen, på med tomatlocket, in i ugnen på 200-225 grader celsius tills det doftar gott och tomaterna börjar bli lite småskrynkliga.

torsdag 11 oktober 2012

Torsdagsfrulle

Frukostgröten har inte alltid varit min favorit, men den har växt ordentligt på sistone. Tror att tricket är att ha riktigt schyssta grejer till. Gröt utan topping är som bröd utan pålägg. Stabbigt och tråkigt. Fiberhavregrynsgröt med kanel, valnötter, dadlar, torkade blåbär och färska hallon gör frukosten lätt värd!

måndag 8 oktober 2012

Canadian Thanksgiving



Ikväll har det firats Kanadensisk Thanksgiving här i min lilla vrå! Det fick bli den kanadensiska, för under november kommer jag nog ägna mig åt ett annat projekt som krockar lite. Huvudrätt: äppel&apelsinmarinerad fejkfågel med ugnsbakad sötpotatis, tranbärssås och en sallad på kålrabbi, majs, morot, persilja och granatäppelbalsamico (granatäppelbalsamico alltså.. bara en sån sak!). Lite lättrostade pumpafrön på det.
Efterrätt: Söt pumpapaj med hemmagjord chokladsås och alpros vispgrädde.
Tranbärssås:
2 dl torkade tranbär
ca 2 dl havregrädde
en nypa salt
25 g margarin
svartpeppar
eventuellt 1/2 tsk äppelcidervinäger

Blötlägg tranbären i minst 3 timmar. Häll av vattnet och mixa bären till en slätpuré med hjälp av en mixerstav. Smält margarin i en kastrull på låg värme och låt koka upp tillsammans med havregrädde. När det börjat koka tillsätts tranbärspurén varpå såsen får koka ytterligare några minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuellt äppelcidervinäger om tranbären inte levererar tillräcklig syrlighet.
Måste berätta om fejkfågeln! Plockade upp den på Östasien Livs, på möllan i Malmö. Mest som en rolig grej. Tycker inte att det är jättefräscht med imitationer när man lägger vikt vid detaljer så som att det ska se ut som att någon fått sina fjädrar utslitna (smak- och konsistensimitationer har jag dock inget emot). Men så är thanksgiving kanske inte världens fräschaste högtid heller prisa gud ("A Day of General Thanksgiving to Almighty God for the bountiful harvest with which Canada has been blessed" -wikipedia) och döda djur. Men ska man äta en fejkfågel någon gång så är det nu, tänkte jag. Och jag måste erkänna att den faktiskt var riktigt god! Jag rörde ihop en marinad bestående av äppelmos, färskpressad apelsinjuice, sojasås och svartpeppar och lät fejkfågeln marinera i många långa timmar. Gött blev det när den sen kom ut ur ugnen men så överdrivet bra på att dra åt sig marinad var den inte. Så man kan satsa på en god sås istället (vilket jag i och för sig turligt nog också gjorde - hängslen & livrem). Det var rent visuellt läskigt likt, men jag ångrar verkligen inte detta köp. Någon gång måste man våga testa.
Söt pumpapaj:
250 g butternutpumpa
10 st dadlar
180 g silken tofu
1/2 krm malda kryddnejlikor
1/2 krm kanel
2,5 dl vetemjöl
0,4 dl vatten
1/4 dl socker
65 g mjölkfritt margarin
+ valnötskärnor till dekoration

Sätt ugnen på 200 grader celsius. Blanda socker och vetemjöl i en skål. Rör ner margarin och vatten och arbeta till en slät deg. Tryck ut degen i pajform med löstagbar kant. Skala pumpan och rensa bort kärnorna. Riv pumpan fint och lägg i en skål tillsammans med kanel, nejlika, silken tofu och urkärnade dadlar. Mixa till en slät puré. Fyll upp pajskalet med puré, toppa med valnötskärnor. In i ugnen i ca 30 minuter.