måndag 31 maj 2010

Paella


Somliga av de människor som äter animaliska ting säger att de inte väljer mat som är snäll mot bland annat djur och miljö för att de gillar den mat de äter i daglsläget. Gillar jag en maträtt från min dåtid grämer jag mig inte över att originalreceptet innehåller animaliska ingredienser. Jag veganiserar. Finns idag en hel drös varor i, i princip, alla matbutiker som underlättar om man skulle få för sig att veganisera något (havre/sojagrädde, soja-crème fraiche, soja/ris/havre/whatnot-mjölk, NoEgg, sojabitar, vegetabiliskt margarin, soyghurt, ja jag kan hålla på rätt länge). Och vissa rätter blir ju bara godare av att man rätt och slätt använder sig av olika grönsaker och grödor i stället för hur de gjorde på stenåldern. En rätt jag i och för sig aldrig ätit med djur i men som smakar sjukt god i vegansk variant är sydeuropeiska favoriten Paella!

Paella
2 msk olivolja
1 gul lök
3-4 vitlöksklyftor
4 dl avorioris
1 pkt saffran
1 stjälk blekselleri
1 grön paprika
1 gul paprika
ett gäng cocktailtomater
1/2 zucchini
ca 4 dl vatten
2 msk grönsaksfond
2 dl gröna ärtor
1 dl haricot verts
salt
peppar
cayennepeppar

Detta recept kan man göra i stor stekpanna eller i ugnen, personligen föredrar jag nog ugnsvarianten. Fräs finhakad lök i oljan, tillsätt efter en kort stund ris, saffran och pressad vitlök. Hacka grönsakerna i önskade storlekar och låt paprika, selleri och zucchini stekas lite lätt med det andra. Tillsätt 2 dl vatten samt kryddor och grönsaksfond. Låt det hela sjuda ihop under ca 30 minuter och tillsätt mer vatten allt eftersom det börjar koka bort. Någon gång fram mot slutet kan man tillsätta ärtor, haricot verts och tomater.


Till detta fixade jag lite schysst ganska fast tofu skuren i tunna skivor, stekt med lite sojasås, äppelcidervinäger och chilli. Vissa vill ha vitt vin i sin paella som i så fall tillsätts i samband med vattnet, andra gillar oliver eller basilika en tredje gillar att ha i kikärtor. Varianter finns det gott om helt enkelt.

måndag 24 maj 2010

Gratängexperiment

Gratänger har alltid varit något jag uppskattat, så länge jag kunnat minnas det vill säga enda sedan barnsben. Som barn uppskattar man dock oftast lite enklare och mildare smaker och det är där problemet kommer in, gratäng känns inte jättespännande i dagsläget känner jag, åtminstone inte de gratänger jag är van vid. Men eftersom konceptet i sig känns både finurligt och smarrigt så slängde jag ihop en liten remix of my own; Mellanösterngratängen! Eller särskilt mellanöstern är den väl kanske inte heller, men det är därifrån inspirationen tagits.


Gratängexperiment
3 stora potatisar
1 aubergine
en skvätt havregrädde
vegetabiliskt margarin
tahini
salt
peppar
koriander
spiskummin
skorpmjöl


Skala potatis, skär upp potatisen och auberginen i tunna skivor. Lägg i lager i ugnsfastform och varva med lite thini, kryddor och vegetabiliskt margarin. När toppen av formen är nådd häller man på en skvätt havregrädde och lite skorpmjöl och låter alltsammans integreras genom en ugnssession på ca en halvtimme och 200 grader celsius.

Resultatet blev oväntat lyckat och spisades tillsammans med färsk vit sparris, haricote verts, rå paprika samt rostade solrosfrön.


onsdag 19 maj 2010

Utflykt

En 4-dagars utflykt till Karlstad och Djurens rätts riksstämma innebär tydligen inte bara att man sitter och röstar om hur djurens rätt ska fungera och vad som ska prioriteras, som man kan se här nedan,



utan också massa mat och intressanta samtal och nya kontaker mellan folk som kämpar för ett samhälle fritt från djurförtryck! Det kändes rätt grymt så här i efterhand får jag säga, även om det ibland var ganska intensivt. Hursomhelst så bjöds det som sagt på käk;




Luncher som var lite för små, lite för dyra, innehöll lite för lite grönsaker men som var klart godkända vad gäller smakupplevelse





Supé med tzayspett och hallon+lakritssorbet!




Och givetvis en kick-ass buffé med grillad paprika, hummus, tzatziki, kronärtskockesallad, bönsallad, sötpotatis, potatissallad, lasagne, chili sin carne, pastasallad, quinoasallad, stekta champinjoner, ugnsrostade grönsaker och bärpaj + vaniljsås till efterrätt!

Men det viktigaste på menyn var nog ändå alla smarta beslut som röstades igenom...


För djuren! /över&ut

måndag 10 maj 2010

Ciabatta

Nybakt bröd! Vilken fanatiskt bra företeelse det är! Jag gör det nog för sällan i ärlighetens namn, eller nä kanske inte ändå för det är rätt sällan jag är sugen på bröd. Men när jag väl bakar bröd blir jag alltid oproportionerligt glad! Smaken, doften, känslan.. Hembakat bröd har allt som höjer en kökssession från medium till mediumplus helt enkelt. Ciabattan ovan bakade jag igår och den fylldes med följande godheter;

Det vill säga chermoula-kryddad tofu (marockanska kryddor är nog rätt underskattade när allt kommer omkring), fikonsalsa, kronärtskockepasta, gul paprika, ärthummus samt senapskryddad aubergine. Strictly the best...
Brödet var väldigt enkelt att slänga ihop;
1,2 l mjöl
5 dl vatten
25 g jäst
2 tsk salt
1 dl olivolja
Smula ner jästen i en bunke och häll på lite fingervarmt vatten. Rör runt så att jästen löser sig. Blanda i övriga ingredienser och arbeta ihop till en trevlig deg. Låt jäsa under duk i ca 1 timme. Knåda lite och forma bröden i önskad storlek och form på bakplåt med bakpapper. Släng på duken igen och låt jäsa 20 minuter till. Vrid på ugnen på 225 grader celsius och släng in plåten i cirka en kvart. Pensla bröden med vatten fram mot slutet om lite extra färg önskas. Done and done!

tisdag 4 maj 2010

Ginger & Lemon!

+

=
?
Ja, vad får man egentligen om man adderar en ordentlig dos hiphop till den underbara rotknölen vid namn ingefära? Ginger & Lemon såklart! Ingen representar ginger & lemon lika bra som det gamla veganskägget i looptroop, förutom att han inför varje framträdande (och titt som tätt i studion) tillagar purfärsk ingefära&citron-dryck har han tillsammans med kompanjonerna Embee och Supreme även komponerat en tung themesong tillägnad drycken i fråga. Det var genom Promoe (mycket hyllningar av proffs-mårten från min sida kom jag på nu, namnet på bloggen här är ju en hyllning till long distance runner-outrot) som jag upptäckte denna dryck, och den har hjälpt mig genom många förkylningar och sena kvällar med rytmskapande. När jag häller i mig denna dryck kan jag inte låta bli att känna mig som en äkta vänsterhiphopare (jag syftar givetvis på Emil Jensens definition)..! Nu skulle detta inte vara någon musikblogg så jag kilar illa kvickt vidare till receptet (mitt sätt att tillaga ginger & lemon har förändrats en del under åren och skiljer sig en aning från Mårtens beskrivning av "ritualen", men här kommer min nuvarande version)!
Ginger&Lemon

ca 10-15 cm färsk ingefära
2-3 citroner
Pressa ur saften ur citronerna i en större kastrull och pilla sedan bort eventuella kärnor. Skrapa med baksidan av en kniv av ingefäraskalet (det är viktigt att så lite som möjligt av det gula hos ingefäran försvinner), riv sedan ingefäran och lägg i en finkornig sil. Silen hängs över kastrullen varpå mellan 1 och 1,5 liter uppkokt vatten hälls ner i kastrullen (silen ska hänga så pass djupt ner att ingefärabitarna får simma runt lite i vattnet utan att kunna lämna silen). Rör om då och då. Låt stå och dra, minst en timme men ju längre tid desto bättre (förutsatt att man uppskattar stark ginger & lemon). Tag sedan ut silen ur kastrullen och servera ginger & lemon antingen rykande hett eller iskallt!

måndag 3 maj 2010

Masala-time!


Idag kände jag för att laga lite fräscht kryddstarkt käk med orientalisk vibb, resultatet avnjöts för typ en kvart sen och var fantabolous! Pärlcouscous är förövrigt en riktig hit om man frågar mig, vilken tur att det återigen återfinns i mitt skafferi.. klantigt av mig att låta det gå så länge mellan inköpen av denna delikata vara..

Kikärtsbiffar

1 burk kikärtor
lite mjöl
2 vitlöksklyftor
Garam masala
Spiskummin
Salt
Mosa kikärtorna med en gaffel i en bunke, tillsätt kryddor samt pressad vitlök. Tillsätt mjöl tills det går att krama biffar av önskvärd konsistens. Smaka av och krydda eventuellt lite extra. Stek, servera.
Till detta åt jag pärlcouscous kryddad med grön harissa, lök, champinjoner, röda linser samt tomat stekt och kryddat med byriany masala, semsamolja, gurkmeja samt salt och peppar, ajvar (på grund av hutlösa 60 kr/kg för fräsch paprika inhandlades för första gången i mitt liv färdiglagad och dessutom kroatisk ajvar (rätt bra sådan faktiskt, smått överraskande)) och på toppen av allt valde jag att strö lite rostade cashewnötter!