lördag 26 juni 2010

Ina midsommar-style

Djurens rätt har sedan länge plockat fram schyssta recept till olika högtidsmåltider, och även om det recept jag här tänkte tipsa om egentligen är hämtat från julreceptfolder (har gjort pyttesmå förändringar bara) så passade jag på att laga och äta detta så sent som igår. Tyckte det var tillräckligt midsommrigt för att få vara med.

1 aubergine
salt
5 msk stark och söt senap
2 msk socker
1 msk vinäger
0,5 dl olja
0,5-0,75 dl soja- alternativt havregrädde
peppar
dill

Skala auberginen och skär i jämnstora strimlor. Koka strimlorna i kraftigt saltat vatten tills dess att auberginen är mjuk, lite sladdrig och har skiftat färg en del. Koktiden kan variera en aning men ca 5 minuter brukar det ta. Låt strimlorna svalna medan de rinner av i en sil. Blanda senapen med socker och vinäger och häll i oljan under omrörning. Smaka av med sojagrädde. I med kryddor av den mängd som önskas för dagen och blanda ner auberginestrimlorna. Vips så har du smarrig ickesill på din tallrik!

Och vad äter man till detta? Upp till var och en givetvis men personligen valde jag gröna paprikor, tomat, gul lök, champinjoner och morötter som jag ugnsrostat, hummus + soltorkade tomater, ajvar, en potatissallad med cocktailtomat, sugarsnaps och solrospesto, och sist men inte minst tofubratwurst med örtsmak!

torsdag 24 juni 2010

Layered bulgur

För den som inte visste det tidigare kan jag klargöra en sak; jag älskar mat med influenser från mellanöstern. Det händer mer än sällan att jag slänger ihop lite hummus eller baba ganoush i all hast här hemma och då och då suktar jag efter falafel när jag går på stadens gator. Spiskummin kan vara världens mest underskattade krydda och jag tror nog aldrig jag kommer sluta drömma om den där fantastiska marockanska saffrancouscoussalladen jag åt för flera år sedan. Från och med igår ingår även en ny favorit i min mellanösternfamilj; layered bulgur. Vet inte riktigt hur den ska kategoriseras, det är bulgur men i slutändan blir det någonn slags gratäng/pajliknande skapelse.

225 g bulgur
1 orange paprika
1 gul lök
cayennepeppar
mald bockhornsklöver
salt
paprikapulver
400 g bladspenat
ca 1,5 dl naturell soyghurt (jag föredrar i allmänhet alpros)
en stor näve hasselnötter
3 st vitlöksklyftor
grön harissa
mynta
peppar
olja

Finhacka löken och hacka paprika. Fräs i olja på medelhög värme i en kastrull. Tillsätt lite salt, cayennepeppar, paprikapulver och bockhornsklöver. När paprikan och löken fått lite färg ska bulgur hällas i för att stekas en mycket kort stund. Därefter häller man i så mycket vatten som bulgurpaketet anger behövs och kokar enligt anvisningar under lock. När nästan allt vattnet är bortkokt ska spisplattan stängas av och kastrullen får stå kvar på eftervärme. I en annan kastrull alternativt stekpanna steks bladspenaten ihop med hackade hasselnötter, pressad vitlök, grön harissa, salt, lite mynta och peppar i olja. När detta blivit till en ganska fast enhetlig massa tar man av pannan/kastrullen från spisen och låter blandningen kallna. När den blivit relativt sval ska soyghurten röras ner. Tag sedan fram en stor ugnsfastform, ta hälften av bulgurblandningen, strö ut i formen och platta till/pressa ihop med t.ex en sked. Fördela sedan spenatblandningen jämt över bulguren. Strö sedan resten av bulgurblandningen som ett tredje lager. Platta till med sked. Täck formen med aluminium folie och sätt in i ugnen i 25 minuter på 180 grader celsius. Tag sedan av folien och låt formen vara inne i ca 10 minuter till.

Smakar riktigt schysst ihop med ugnsrostad blomkål, rödbetor, rättika och kålrot samt röd pesto och stora gröna oliver.
Peston tillverkades såhär;

En näve pinjenötter
En halv näve basilika
1-1,5 msk tomatpuré
lite salt

Rosta nötter i en torr stekpanna, tills dess att de fått ordentligt med färg (vissa ska vara nästan helbruna). Mixa sedan med övriga ingredienser och ha sedan till din goda måltid!

måndag 21 juni 2010

Kauga!

Tänkte tipsa om lite göttiga kakor, närmare bestämt chocolate chip cookies! Detta bakverk kanske inte är någon extremt uppståndelseväckande nyhet för någon, men tycker att det är ett fantastiskt exempel på vegansk matlagning där inga så kallade ersättningsprodukter behöver användas. Dessutom är detta receptet riktigt schysst till kvällsteet, de gånger man känner för att vara en smula onyttig.
4 dl mjöl
0,5 dl kakao (jag brukar i detta recept använda kakao som blandats med lite, lite chili.. så om man vill kan man blanda i lite av det, men det smakar gott även utan)
2 tsk bakpulver
2 dl socker
1 dl olja
1 tsk vaniljsocker
0,6 dl vatten
100 g god mörk choklad (vill man lyxa till det kan man använda 150 g istället)
Sätt ugnen på 175 grader celsius. Hacka chokladen grovt. Blanda ihop mjöl, kakao, bakpulver och choklad i en bunke. Rör ihop socker och olja i en annan behållare. Rör ner torra ingredienserna i olja/socker-blandningen. Rulla ihop till bollar och pressa ut på en bakplåtspappersbeklädd plåt så de blir relativt platta. Grädda i 8 minuter. Ta ut och låt svalna ganska länge tills dess att chokladbitarna stelnat igen.

söndag 20 juni 2010

Destination Deutschland

En smärre bloggtorka rapporteras ha drabbat somliga veganbloggar i Skåneregionen, kunniga på området menar på att det kan bero på en kortare sejour söderut. Orsaken ska enligt uppgift i skrivande stund vara åtgärdad.


Tyskland var sig ganska likt måste jag säga; fungerande järnvägstrafik, ordning och reda, dubbade filmer och givetvis 80 miljoner pers som åker runt i bilar o tutar som galningar och festar hela natten när hemlandet spöat Australien med siffrorna 4-0 i fotbolls-vm. Den största skillnaden jag upplevde jämfört med tidigare besök var nog att något ljushuvud skrek "Usama bin Laden" efter mig på gatan.


Att Tyskland är sig likt innebär följande ur veganaspekt; det råder en enorm köttätarkultur, det finns i de allra flesta städerna inte jättemånga ställen att äta ute på (Berlin borträknat). Låter kanske inte extremt positivt, men sak har tyskarna förstått - vegetabilisk föda är nyttig föda. I hälsokostbutikerna finns ett fantastiskt utbud av veganska livsmedelsprodukter som aldrig tycks sina (Massvis olika sorters pålägg, allt från fejksalami till mummig pumpapastej, sojabratwurst i alla dess smaker, gyros, wienerschnitzel, galet god tofu med olika kryddningar, sojaputenfilets, olika vegetabiliska ostar, soyghurt, ja jag kan hålla på ett tag här..). Kan ni tänka er, det är ungefär som om varje liten stad skulle ha minst en Astrid&Aporna-butik. Tvärfett. Sen är ju utbudet på grönsaker på torgen av en helt annan värld än den man är van vid här uppe i norr.Och i alla vanliga livsmedelsbutiker finns det gott om soja/ris/havremjölk, efterrätter, sojagrädde och vegetabiliskt smör. Särskilt imponerad blev jag av sojamjölken. Alpro har tydligen massa flippade mjölksorter med bland annat macchiatosmak, banansmak och jag tror jag skymtade jordgubb också. Eftersom jag inte är någon större konsument av kaffe testade jag denna fina sojamjölk:

Den var ganska söt, precis som alpros sojamjölk med choklad- respektive vaniljsmak som poppat upp här i Sverige, men väldans god. Mitt betyg svajar någonstans mellan en stark 3:a och en svag 4:a av 5, och får nog ge den en mycket stark trea när allt kommer omkring (sötman drar ner betyget lite).

Oh well, som ni märker kan man leva rätt gött i Tyskland även utanför hufvudstaden (de allra flesta produkterna jag stötte på var dessutom också väsentligt billigare där än här hemma), fast då ska man gärna ha tillgång till kök.

Över&ut

måndag 7 juni 2010

Apropå..

Apropå att veganisera som jag skrev om i ett inlägg nedan; när jag var liten gillade jag att äta champinjoner fyllda med köttfärs. Det gillar jag inte att äta idag, men jag gillar min egen lilla variant - champinjoner fyllda med svart bönröra! Det blir faktiskt väldans lyckat varje gång och är inte komplicerat alls.
Fyllda champinjoner
Ett gäng medelstora champinjoner
Svarta bönor
salt
peppar
1-2 vitlöksklyftor
basilika
cajun-krydda
eventuellt lite mjöl
Pilla försiktigt bort stammen på champinjonen så att det bildas en liten krater. Mosa svarta bönor noggrannt med en gaffel (eller med mixerstav) och tillsätt kryddor och pressad vitlök. Om röran är lite lös kan man ha i lite mjöl, men allra oftast behövs inte det. Pressa in lite röra i varje champinjonkrater så att den sitter fast där. Stek i olja på ganska hög temperatur.
Till detta åt jag rött ris, rostad vitkål, fänkål, romano paprika, zucchini (alltsammans kryddat med lite chermoula och sesamolja) samt rostade pinjenötter. Och just det jag hade en väldans god mangosås till också!
Mangosås
Ungefär lika delar mango chutney och tofutti sour supreme (en liten övervikt åt sour supreme-hållet är att föredra)
garam masala
gurkmeja
Blanda ihop ingredienserna i en skål och servera sedan väl kyld och du har en odödlig sås!

fredag 4 juni 2010

Indien-style!



Indien alltså. Landet där de vegetariska restaurangerna är betydligt fler än de så kallade non-veg restaurangerna, landet där de allra tyngsta kryddblandningarna uppstått, landet som är moder till allt från Mahatma Gandhi till Bhangra samt bästa rökelsen att ha i atmosfären när rytmer ska skapas. Indien har blessat oss igen, denna gången med fanatiskt goda indiska knyten.
Indiska knyten
7 potatisar
2 morötter
1 lök
ca 1/4 vitkålshuvud
3 vitlöksklyftor
1,5 dl gröna ärtor
1,5 dl haricot verts
1,5 dl kokosmjölk
sesamfrön
vegetabilisk smördeg
lite curry
sambal olek
gurkmeja
koriander
spiskummin
ingefära
salt
Koka potatisen i lättsaltat vatten. Fräs lök i olja, tillsätt kryddor efter en liten stund. Häll sedan i potatisen hackad i små kuber, rivna morötter samt strimlad vitkål och pressad vitlök. Rosta lite sesamfrön i en annan panna och tillsätt när de fått färg. När allt mjuknat och börjat få färg ska ärtor och haricot verts ner i pannan. Häll sedan ner kokosmjölken, smaka av och tillsätt eventuellt mer av de kryddor som inte kommit fram ordentligt. Låt blandningen svalna. Lägg lite av blandningen i hörnet av en kvadratisk smördegsbit. Vik över degen, foga ihop med en gaffel i kanterna och pensla med lite olja och strö över lite sesamfrön. In i ugnen på 225 grader celsius i ca 15-20 minuter.

torsdag 3 juni 2010

Best cupcakes ever!

Där är de. Förmodligen de godaste cupcakesen jag smakat. De är inte överdrivet flashiga och ser kanske inte jättemycket för världen ut men oj vad lurad man kan bli. Detta är från början ett recept av New Yorks stolthet Isa Chandra Moskowitz, men receptet har blivit en aning modifierat av mig och här kommer min version. För ett tag sedan bakade jag återigen mina älskade banan&choklad-cupcakes och som vanligt blev jag inte det minsta besviken.

Banan&choklad-cupcakes
2 st (gärna övermogna) bananer
3 dl vetemjöl
0,25 tsk natriumkarbonat
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1,8 dl socker
0,8 dl olja
1,6 dl sojamjölk (annan växtmjölk funkar också)
1,5 tsk vaniljsocker
200g mörk choklad
1 paket soyatoo soja-vispgrädde
eventuellt lite kakao
Sätt ugnen på ca 180 grader celsius. Mosa bananerna med gaffel i en skål. Ta fram en annan skål och blanda mjöl, natriumkarbonat, bakpulver, salt och socker väl. Tillsätt olja, sojamjölk, vaniljsocker i skålen med mosade bananer och blanda ordentligt så att bara små klupar finns. Häll i av innehållet från skålen med endast torra ingredienser i skålen med banan lite åt gången under omrörning, tills dess att alla ingredienser finns i samma skål i form av en ganska slät smet. Hacka ca 150 g av chokladen grovt och häll ner i smeten, blanda därefter återigen. Fyll muffinsformar till cirka två tredjedelar och sätt in i ugnen i ca 20 minuter (när det går att sticka i mitten med en tandpetare och få ut den ren är de klara). Smält resterande ca 50 g choklad medan formarna är i ugnen. När chokladen är smält är det läge att röra ner soyatoo sojavispgrädde i chokladen. Om det inte skamar tillräckligt mycket choklad kan man tillsätta lite extra kakao till soyatoo/choklad-blandningen. Ställ in blandningen i kylskåp så att den kallnar och blir fast. Låt cupcake-"bottnarna" svalna ordentligt när de är tagits ut från ugnen och smeta sedan på soyatoo/choklad-blandningen. Ät några cupcakes och njut av kvällen!