torsdag 4 november 2010

What up, Pumpkin?


Soup's up!

Pumpasoppa
1/4 muscatpumpa (en stor en, tror biten jag kirrade hade en vikt på ca 1,6 kg)
5 potatisar
5 morötter
2 gula lökar
2,5 dl sojagrädde
koriander
kanel
ingefära
peppar
salt
äppelcidervinäger
olja
vatten

Separera pumpans fruktkött från dess skal och skär i mindre bitar. Skala lök och hacka, hacka även potatis och morötter lite grovt. Rosta pumpa, lök, potatis och morötter i ugn på 225 grader celsius i ca 30 minuter. Fräs sedan i stor kastrull (men spara 1/3 av de ugnsrostade ingredienserna). På med lite vatten, häll nu även ner vätska från ugnsrostandet, och låt koka tills ingredienserna blivit mjuka. Mixa slät med hjälp av mixerstav, smaka av med kryddor, sojagrädde, äpelcidervinäger. Tillsätt nu den tredjedel av det ugnsrostade som inte koktes.

Medan ingredienser är i ugnen eller när kastrullen står och puttrar går det fint att kratta löv eller vika tvätt eller vad som blows your mind, eller så tar du tillfället i akt och rostar pumpafröna i en torr stekpanna med lite salt. Dessa kan du sedan med gott samvete strö över din soppskål, ty de är rika på bland annat järn, magnesium, protein (ungefär 25 % protein) och vitamin e. Vitamin e som jag nyligen fick lära mig är bra förebyggare mot bullerskador. Så tänk på det när ni har varit i konsert och det ringer i öronen, fyll på med vitamin e för fulla muggar (fungerar också strax efter skadan skett). Snöigt det där med ljud!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar