måndag 8 november 2010

Lasagne

Italienarna kan sin dritt ibland. Kanske inte när det gäller att rösta fram en bra politisk ledare, och kanske inte när det gäller behandling av flyktingar och invandrare och kanske inte när det gäller jämställdhet. Men hey, jag pillar russinen ur kakan för russin finns det allt. Mat närmare bestämt. Men kanske bör man modifiera recepten lite, eller åtminstone inte käka de italienska rätterna dagarna i enda - Italien hade för några år sedan europas mest överviktiga ungdomar men samtidigt var de knappast storkonsumenter av traditionell junkfood. Nej, traditionell italiensk matkonst gödde ynglingarna. Hur som hur, nog om Italien och italienare. Mat var det ju.

Lagade välsmakande lasagne för ett tag sen på passerade tomater, basilika, lök, vitlök, morötter, black eye beans, champinjoner. Inte fel någonstans. På toppen hade jag krämig bechamelsås...


Bechamelsås
50 g vegetabiliskt margarin
5-6 dl sojamjölk
1 dl vetemjöl
muskot
salt
peppar

Smält margarin i kastrull, blanda växelvis ner sojamjölk och vetemjöl under ständig omrörning. Låt såsen koka lite tills dess att du är nöjd med koncistensen. Smaka av med kryddorna och smeta sedan på lasagnetoppen innan den skickas in i ugnen.

Vill man lyxa till lite extra kan man, som jag denna gång, strö över riven cheezly super melt av valfri smak ovanpå såsen innan lasagnen ska in i ugnen, sen smälter den så fint och smakar extra smarrigt och krämigt.

2 kommentarer:

  1. Din blogg är fantastiskt!

    SvaraRadera
  2. Jag bockar som tack! Värmer gott i bröstet att få höra det från en fellow vegan!

    SvaraRadera