lördag 6 november 2010

Paprikasoppa aka Tomatsoppa Deluxe


Freestylade fram denna välsmakande och nyttiga soppa för ett tag sedan. Funkar fint som ljuspunkt i höstmörkret så den kommer nog vara ett återkommande inslag.

Paprikasoppa
4 röda paprikor
2 gula paprikor
2 schalottenlökar
2 morötter
2 palsternackor
500 g passerade tomater
basilika
salt
peppar
vatten olja

Rensa paprikorna och skär dem i fjärdedelar. Rosta i ugn tills de blivit lite lätt mörka (typ fläckvis svarta), in med paprikorna i en platspåse, knyt och låt svalna. Ta fram igen efter ett tag och pilla bort det tunna paprikaskalet. Fräs finhackad lök med morötter och palsternackor skurna i tunna stavar tillsammans med paprika och kryddor. Tillsätt passerade tomater och låt koka lääänge... Tillsätt eventuellt lite vatten om soppan skulle bli för tjock. Smaka av och servera.

Servera gärna med lite frön plus något gott bröd. Själv gillar jag enkelt norskt havregrynsbröd med exempelvis hummus på!


Norskt havregrynsbröd
6 dl sojamjölk
1/2 dl olja
2 msk ljus sirap
25 g jäst
2 tsk salt
5 dl havregryn
ca 1 liter vetemjölspecial (jag brukar nog använda lite mer tror jag)

Värm sojamjölk och olja till 37 grader celsius, häll i sirap. Smula ner jästen i en bunke, häll över lite av vätskan och rör tills jästen är löst, tillsätt resten av vätskan, saltet och havregrynen. Arbeta in nästan allt mjöl. Låt jäsa 1 timma under duk. När degen jäst, arbeta in resten av mjölet, dela degen i två bitar och lägg på en bakplåtspapperbeklädd plåt. Jäs i ytterligare 30 minuter under duk. Sätt ugnen på 200 grader celsius, nagga bröden lätt med gaffel, pensla med sojamjölk och strö över havregryn om du är lagd åt det hållet. In i ugnen i 30 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar