tisdag 28 september 2010

Höstens första indiskinspirerade gryta

Rolig grej hände mig idag. Sprang in i en väns vän som för några veckor sedan en sen natt ställde mig den klassiska frågan "Vegan, det låter ju bra men alltså.. Vad fan äter du?". Tråkig och rolig inställning på samma gång. Eller god inställning men dålig koll på kost vad vet jag. Hur som helst så fick min blogg fylla sitt syfte; jag svarade att det kunde läsas på min blogg. Inga konstigheter eller krummelurer. Men idag sprang jag alltså på samma person igen och han hade kollat in bloggen, imponerats och faktiskt enligt egen utsago börjat laga lite vegetariskt och veganskt ibland! Skitfett. Pepp injicerad rakt in i ådran liksom. Dock fick jag också höra att personen i fråga tyckte att det fortfarande var svårt med matlagning och att det vore fint att ha något enkelt men ändå gott och nyttigt att slänga ihop. Om du känner igen dig; here's the ting fi you - grytor!

Indiskinspirerad okragryta
1 gul lök
ca 600 g okra
1 litet blomkålshuvud
1/3 vitkålshuvud
ca 2 dl röda linser
ca 3 dl kokosmjölk
några centimeter färsk ingefära
1-2 msk tomatpuré
olja
tandoori masala
sojasås

Det hela är mycket enkelt. Hacka löken och strimla vitkålen. Fräs i olja tills dessa fått färg, tillsätt sedan små blomkålsbuketter, häll på lite sojasås och riven ingefära. I med röda linser och okra någon minut och häll sedan på kokosmjölken. Tillsätt tandoori masala och låt koka tills linserna är klara. Rör ner lite tomatpuré och smaka av.

Det blev lite av ett storkok av denna gryta och bulgur, och när jag ville variera mig lite rostade jag tunt skuren paprika eller nötter eller frön eller pumpakärnor och strödde över. Yum!

2 kommentarer:

  1. Haha letade efter en indisk vegansk gryta och så har du ju en här såklart! Wei! men har aldrig ätit Okra utan har istället sojagrytbitar som jag kokat i buljong så byter ut det mot det så blir det indisk gryta nu! nomnom tack :) får nog byta ut lite huvuden mot wokgrönsaker också och byta masala, men resten har jag :D kram bästa music pal

    SvaraRadera
  2. Jag har det folk letar efter, helt enkelt :) ja, det går nog fint att ändra om lite i receptet som du beskriver.. brukar själv nästan alltid höfta lite med recepten o byta ut vissa grejer vissa gånger.. men okra är najs, du borde prova! hoppas grytan smakar

    SvaraRadera