tisdag 14 september 2010

Livin' la vida low-cash

Kanske har du köpt en drös apdyr musikutrustning på sistone, kanske har du rest och unnat dig lite väl många små ting i somras, kanske är det strul med ditt csn, kanske har kronofogden varit framme med sina kletiga vantar igen... Anledningarna kan vara många. Ibland måste man bara leva lite billigare än vanligt. Ibland vill man leva lite billigare än vanligt. Lite cäsh i fickan behöver dock inte vara ekvivalent med tomt i kylen och en kurrande mage. Grönsaker skördas ju vid olika tidpunkter på året så är man bara ute i rätt tid kan man komma undan utan stora finanser. Själv har jag bara ett tips att ge när man ska leva billigt; soppor (lyckligtvis sammanfaller soppsäsongen med hösten, så även di rige kan nu spärra upp ögonen!).

Rödbetssoppa
4 rödbetor
4 potatisar
några nävar strimlad vitkål
1 gul lök
1 kålrabbi
olja
vatten
sojasås
sesamolja
salt
peppar


Fräs lök i rikligt med olja, hacka övriga grönsaker o låt dom vara med och leka, häll på sojasås. Låt ingredienserna steka riktigt länge så att bitarna blir ganska mjuka, häll på sesamolja. Häll på vatten och låt koka en stund. Mixa slät med en mixerstav och smaka av med salt och peppar. Jag hittade lite naturell soyghurt i kylen så en klick fick vara med och då kunde jag ju inte motstå att strö över lite solroskärnor också.


Borlottisoppa
1 burk borlottibönor + spad
1 gul lök
4 morötter
4-5 vitlöksklyftor
6 potatisar
1 tomat
1/2 rättika
lite kokosmjölk
olja
vatten
salt
peppar
cayennepeppar
dill
oregano

Fräs lök och oregano i rikligt med olja, hacka och tillsätt potatis och morötter. När det börjar lukta gott från kastrullen och sakerna som ligger och fräser börjar få lite färg kan man kasta ner hackad rättika, pressad vitlök och en uppskuren tomat också. När alla bitarna i kastrullen börjar mjukna hälls borlottibönor och dess spad ner tillsammans med lite kokosmjölk. Häll så småningom på vatten och låt koka en stund. Mixa slät med en mixerstav och smaka av med kryddorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar