måndag 5 december 2011

Kin Long

Varmt välkomna till Östasiatiska veckan! 7 dagar, 7 inlägg, ingakonstigheter nu kör vi!

Jag äter ganska sällan på restaurang, men ibland händer det och när det väl händer känns det ganska trevligt att kunna besöka någon restaurang där man överraskas eller åtminstone inte känner att detta hade jag lika gärna kunnat laga hemma. Därför styrde jag kosan till Rådmansgatan 1 i Malmö. Restaurang Kin Long. Det bar av till ett mörkt litet rum med låga bord och kuddar att sitta på.
Som förrätt bjöds gurksallad och vårrullar. Låter inte jättespännande men där hade jag fel, gurksalladen var faktiskt väldigt god. Avskalad men välsmakande och inte alls tråkig, säger inte mer än så prova den! Även vårrullarna var trevliga även om de enligt mig kunde haft något mer fyllning.

Serverades ett så kallat fågelbo, det vill säga en mustig kompott på bland annat tofu omringad av friterade bönnudlar av mungbönor. Vår servitör för kvällen förklarade att de två komponenterna skulle blandas och stoppas i ett isbergssalladsblad och därefter spisas med hjälp av händerna. Detta gjordes och det smakade väldigt gott. Extra roligt var att bönnudlarna sprakade gemytligt då de beblandades med fågelboets inre. Den trevlige servitören förvarnade, med all rätt, att det kunde bli kladdigt och bar förutom maten in handdukar.
Shiitake&tofugryta stod näst på lut. Serverades med ris och var en välkommen upplevelse i och med sin fräscha smak och det faktum att den serverades med medföljande värmekälla vilket medförde att grytan fick stå och småputtra medan den förtärdes.
Kin Long resonerar tydligen som så att det de inte kan göra själv gör de inte. Känns uppfriskande i djungeln av halvfabrikat som annars känns ständigt närvarande. De gör tofun själva, kryddorna själva, bönnudlarna själva, såserna själva - you get it. Den såsen som tar längst tid att göra är tydligen en plommonsås som tar över en månad att tillreda, de gör en batch om året och när den är slut är den slut. Dedikerad matlagning.Belysningen var mysig och passade bra till övriga stämningen och inredningen, men var däremot inte riktigt ämnad för fotografering. Därav bildkvalitén.Sammanfattningsvis kan jag säga att Kin Long var en mycket trevlig upplevelse med god mat, bra service och personal som var väldigt tillmötesgående och redan vid bokning förklarade att veganmat inte skulle vara några som helst problem. Och det var det inte heller. Det var en njutning.
Ska jag sätta ett betyg på Kin Long blir det, som ni kanske redan förstått, högt. En stark 4 av 5 för att vara lite mer exakt. Maten var storartad men det var priserna också, vilket egentligen var det enda minuset förutom musiken som hade kunnat vara lite mer stämningsfull. För en fullpottare hade Kin Long behövt prestera ett snäpp högre eller sänka sina priser något men jag klagar inte. Tvärtom. Gick därifrån nöjd och mätt och delade glatt ut 4 av 5 glada veganer.

2 kommentarer: