söndag 14 augusti 2011

Tomat&kikärtssoppa

Hipphipphurra! Ale har flyttat in på min korridor och detta firades såklart bland annat med gemensam matlagning och filmhäng. Eftersom Ale var upphovsmannen till kommunistmiddagarna back in the days, så tillagades vårt käk i sann sovjetisk anda - en trevlig liten soppa.
1 gul lök
5-6 kvisttomater
500 g passerade tomater
250 g kokta kikärtor
1/4 vitkålshuvud
2,5 dl havregrädde
sojasås
basilika
cayennepeppar
salt
peppar
timjan

Strimla vitkål och lök, fräs i olja i en stor kastrull tillsammans med basilika, timjan och en skvätt sojasås. När det doftar gott ur kastrullen och löken är genomskinlig kan de passerade tomaterna och havregrädden tillsättas. Låt stå och puttra i minst en halvtimme, men gärna längre. När du känner att det är dags att tänka på refrängen - hacka tomater och rör ner i kastrullen tillsammans med kikärtor innan du tar av kastrullen från plattan. Tomaterna och kikärtorna ska få koka med en liten stund men samtidigt få behålla så mycket tuggmotstånd som möjligt. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar.

Servera med en grov baguette vetja, apnajs.
Så här peppad var Ale.

Förresten så tänkte jag meddela att jag, med start imorgon, ska tillägna en vecka åt en av den veganska världens viktigaste och mest använda basvaror - tofu! I höstas hade jag en soppvecka och när senvintern mötte vårens första tecken hade jag en indisk vecka här på bloggen, men nu är det alltså dags för 7 dagars tofu, måndag till söndag strictly tofu. Håll i hatten och håll till godo.

4 kommentarer:

 1. Ja, det där ser inte annat än asgött ut. Ser fram emot tofu-veckan på bloggen. Skulle även gärna vilja se en paj-vecka... hmm...

  SvaraRadera
 2. Hej Elise! Hihi jag tror inte du blir helt missnöjd med tofuveckan, kanske får du en liten paj redan under denna specialvecka vem vet.. men en regelrätt pajvecka kanske blir ett senare projekt.. after all så var det ju du som satte idén om specialveckor i mitt huvud. tack och åter tack!

  SvaraRadera
 3. Så lite så! Anade lite att tofu skulle få en plats i ett pajskal också.
  Återkommer om jag kommer på fler idéer till specialveckor... In my head right now: frukost-vecka.. kanske? :)

  SvaraRadera
 4. Tofu har alltid en särskild plats hos mig, även i pajskal.. frukostvecka, den som lever får se :)

  SvaraRadera