söndag 21 augusti 2011

Den riktiga Soymeletten

Kära Djurens Rätt!
Jag gillar er. Och jag gillar er hemsida. Och jag gillar att ni på er hemsida har en avdelning med djurvänliga recept så att nyfikna nybörjare enkelt och snabbt ska kunna minska sitt upphov till andra individers lidande. Jag gillar också att ni har en speciell sida för äggalternativ, för hur ofta hörs inte skeptiska röster säga "ja, det där låter ju bra, men vad har du istället för ägg då?". Allting jättebra, men en sak stör jag mig på, och jag kan inte riktigt släppa den. Nämligen att ni har ett recept på scrambled tofu (som förövrigt är en sjukt god rätt) men som ni också kallar vegansk omelett. Det där är ingen omelett. Det är scrambled tofu. Kalla mig petig och matnörd och vad ni vill, men faktum kvarstår - det är rätt stor skillnad på omelett och scrambled eggs.
Men jag vill ju inte bara sitta och klaga, så härmed bjuder jag på ett riktigt soymelett-recept istället, och om någon som jobbar med djurens rätts hemsida (eller kanske rent av receptavdelning) läser detta - feel free to use it.

Riktig Soymelett
250 g vetemjöl
375 g silkentofu
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 msk senap
2,5 dl sojamjölk
timjan
rosmarin
svartpeppar
25 g mjölkfritt margarin
1 tsk NoEggpulver + 2 msk vatten

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt sojamjölken fasvis under omrörning. Smält sedan margarinet i ett separat kärl och tillsätt även detta under omrörning. Smula därefter ner tofun. Rör ihop NoEggpulver med vatten i ett separat kärl och häll sedan ner blandningen i bunken. Smaka av med kryddor och senap. Hetta upp en stekpanna med lite olja i, klicka ut soymelettsmet så att hela pannans botten täcks och låt soymeletten stekas på relativt låg temperatur. Täck halva soymeletten med din fyllning (jag körde på förstekt lök&svamp + rå paprika, rekommenderas!) och vik ihop soymeletten när dess undersida verkar vara fast nog. Stek sedan några minuter på vardera sida så att soymeletten blir genomstekt och inte degig i mitten. Sedan är det bara att servera direkt från pannan och du har en fantastisk brunch (särskilt om den, som ovan, serveras tillsammans med surdegsmacka med romansallad, tomat samt hemmagjord pesto på mandel och soltorkade tomater).

Puss o kram på er, DR

PS. Hoppas ni inte tar illa upp, försöker bara komma med konstruktiv kritik. DS.

2 kommentarer:

  1. Oj vad trevligt med soymelett! Scrambled tofu är ju en av flera favoriter för mig så detta recept ska jag ta och testa för det är säkerligen jättegott!

    SvaraRadera
  2. Hej Christoffer! Klart du ska prova, det var riktigt gött när jag gjorde den.. Hoppas du hade en fin kväll i Malmö!

    SvaraRadera