måndag 8 augusti 2011

Glass sponsored by gubbarna på möllan

När jag var på möllan (det vill säga Möllevången, Malmö, om någon ickeskåning skulle undra) med en kompis för att inhandla varor inför våra mateskapader hände något oväntat och roligt. Vi gled runt på torget bland alla grönsakshandlare och sneglade på grödorna och lyssnade till utropen "tomater 8 kr/kg!", "äpplen 6 kr/kg" osv, när plötsligt en grönsakshandlare börjar vinka.
"Mannen, gratis! Gratis!" skrek han och pekade på ena hörnet av sitt grönsaksstånd. "Kom, kom, kom gratis bananer ta allihop..!" sa han och tog fram en kasse o fyllde upp den med bananer, vissa hade kanske några små bruna prickar men de såg inte på något sätt dåliga ut. När han ville lägga in 6:e bananklasen skämdes jag lite och tackade honom hjärtligt men tyckte att det räckte. Han nickade "okej, okej.. Gratis päron!" sa han sen o plockade fram nästa kasse. Päronen var lite mer övermogna än bananerna men det fanns ett gäng fina och klart ätbara. En annan gubbe kom fram till päronen och började plocka på sig och jag antog att fler hade hört hans rop om gratis frukt. Men icke, det var försäljarens kompis som skulle hjälpa mig att kvalitetssäkra, så att jag bara fick med mig fina päron. Jag blev jätteglad och tackade honom men han bara viftade bort mitt tacksamhetsförsök som om det de höll på med var en självklarhet. Snacka om bra service. De förstod att de inte skulle få sålt sin frukt och gav bort den för att vara schyssta och för att frukten skulle göra mer nytta hos oss än i soporna, imponerar betydligt mer än var och varannan matvarubutik som slänger finfin mat och häller råttgift och annat obehagligt i dom så kallade soporna.
Hursomhelt. När gubbarna prackat på oss en stor kasse med gratisgrejer och vi köpt lite annat av dom för pinsamt låga priser och bett dom behålla växeln så blev det så småningom dags att göra någonting av gåvorna, nämligen glass!

Päronbanankokosglass
4 päron
3 bananer
ca 1 dl kokosmjölk

Skär bort päronens stamfästen och kärnhus, skär därefter upp päronen i mindre bitar. Skala och skiva bananerna. Mixa till en fruktpuré och tillsätt lite kokosmjölk. Ställ in behållaren i frysen, plocka ut då och då (kanske 4-5 ggr) innan glassen frusit helt för att röra om i behållaren. Plocka fram glassen och käka. Tex i strut och toppa med en jordgubbe! Nom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar