fredag 5 augusti 2011

Flygande Jakob

Nyligen veganiserade jag klassikern Flygande Jakob. Eller klassiker och klassiker förresten, jag har i ärlighetens namn aldrig tidigare ätit flygande jakob innan jag gjorde min veganska variant så det finns säkert de som tycker att jag tillagat denna rätt smått oortodoxt, men för de som anser detta har jag tips - gör din egen variant! D.I.Y.!
Samtidigt måste jag säga att det kändes oerhört bra att veganisera en för mig ovan rätt, det medförde låga förväntningar men samtidigt pepp och experimentlusta.

Flygande Jakob
2 dl havregrädde
1 banan
1-2 tsk sambalolek
2 nävar sojagrytbitar (jag använde goodsoys men de går såklart att byta ut mot din favorit, eller vilket fabrikat som finns tillgängligt)
1 msk sesamolja
rapsolja
curry
salt
cayennepeppar
rostade och saltade jordnötter

Förbered grytbitarna enligt anvisningarna på förpackningen (vanligen sjudning eller blötläggning i kokhett vatten i ca 10 minuter, därefter ska vattnet pressas ur sojabitarna). Stek därefter bitarna i rapsolja i en kastrull tillsammans med lite curry och sambal olek. Skiva upp bananen i relativt tjocka skivor, skär dessa sedan i fjärdedelar. Låt sedan bananbitarna stekas någon minut tillsammans med bitarna när dessa nästan är klara, häll sedan ner havregrädden i kastrullen och låt det hela puttra så att konsitensen blir en aning tjockare. Smaka sedan av med curry, sesamolja, salt och cayennepeppar. Strö jordnötter över din tallrik när det är dags att äta.

Servera exempelvis med basmatiris och nykokt broccoli!

2 kommentarer:

  1. mm sesamolja i lät väldigt gott!

    SvaraRadera
  2. It really was! Sesamolja är finfina grejer tycker jag, så den fick åka med..

    SvaraRadera