måndag 30 januari 2012

Världsveganpizzadagen!


Igår var det World Vegan Pizza Day, och jädrar i havet vad det firades! Två riktigt saftiga pizzor bakades och avnjöts och jag finner inte riktigt orden för att beskriva hur gott det var eller vilken fin matkoma jag hamnade i så jag slutar skriva om det och går rakt på sak.

Pizzadeg:
4 dl vatten
50 g jäst
9 dl vetemjöl
2 msk olivolja
2 tsk socker
2 tsk salt

Lös jäst och socker i fingervarmt vatten. Tillsätt mjölet fasvis och knåda till en deg. Tillsätt oljan och saltet och knåda ytterligare. Låt jäsa under duk i 30-40 minuter, baka eventuellt ut med lite extra mjöl om degen är för lös. Dela degen i två jämnstora delar och kavla ut på bakpappersbeklädda plåtar.
Fejkköttpizza med béarnaisesås:
1 plåt pizzadeg enligt receptet ovan
halv sats Béarnaisesås
ca 400 g passerade tomater
en näve basilika
salt
peppar
en nypa socker
1 gul paprika
1 gul lök
2 nävar vegegårdens tunna mörka sojabitar
1 kork liquid smoke
sesamfrön
sojasås
barbequekrydda
koriander
spiskummin
ca 70 g riven sojaost

Fräs basilika i en klick olivolja i en kastrull. Tillsätt passerade tomater efter någon minut. Smaka av med salt, peppar och en nypa socker och låt såsen småputtra länge. Gärna 45-60 minuter. Skiva lök och paprika tunt. Förväll sojabitarna enligt förpackningen, pressa ur vattnet och marinera bitarna i liquid smoke, sojasås, sesamfrön, koriander, barbequekrydda och spiskummin efter smak. Bred ut tomatsåsen på pizzabottnen, strö ut lök, paprika och sojabitar över såsen, och ovan på det den rivna sojaosten (jag använde Nomumus sojabaserade Chili&Paprikaost). In i ugnen på 200 grader celsius i ca 20 minuter. Under tiden har du tid att tillaga béarnaisesåsen och sedan hälla den över pizzan när den tas ut ur ugnen.


På den andra pizzan (som ses på översta bilden i det här inlägget) användes Redwoods veganska pepperonikorv, kryddig och god!

Pepperonipizza:
1 plåt pizzadeg enligt receptet ovan
en skvätt balsamvinäger
ca 400 g passerade tomater
en näve basilika
salt
peppar
en nypa socker
1 paket Redwood Pepperonistyle
ca 120 g sojaost (återigen Nomumus Chili&Paprikaost)
10 soltorkade tomater
halv zucchini
1 gul lök
ruccola

Fräs basilika i en klick olivolja i en kastrull. Tillsätt passerade tomater efter någon minut. Smaka av med salt, peppar, balsamvinäger och en nypa socker och låt såsen småputtra länge. Gärna 45-60 minuter. Bred ut tomatsåsen på pizzabottnen. Skiva lök tunt, skär de soltorkade tomaterna i bitar, hyvla zucchini så tunt som möjligt med hjälp av en osthyvel, hyvla osten i tunna skivor. Strö lök, soltorkade tomater och zucchini över tomatsåsen. Rulla ihop pepperonikorvskivorna till små rullar och placera ut dessa jämt fördelat över pizzan, toppa med den hyvlade sojaosten. In i ugnen på 200 grader celsius i ca 20 minuter. Strö ruccola över pizzan när du tagit ut den ur ugnen.

Sist men inte minst, hemmagjord pizzasallad. Väldigt fräscht och gott, men inget avancerat. Hyvla vitkål, smaka av med örtvinäger, olivolja, salt och peppar. Voilà!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar