torsdag 19 januari 2012

Chillin' with my cup full of Miso

Slevade nyss i mig det sista av min batch misosoppa. Har inte käkat miso så ofta tidigare men den används så vitt jag förstår traditionellt oftast som soppbas i det japanska köket och ersätter salt och buljong. Annat som bör läggas på minnet angående miso är att det är gjort på fermenterade sojabönor och smakar mumma.

Misosoppa
250 g fast naturell tofu
1/2 blomkålshuvud
2 stora morötter
1/2 purjolök
3-4 msk curry&ingefära-misopasta
ca 1 liter vatten
smaknaturell olja till stekning

Hacka purjolök och stek i olja i stor kastrull. Tärna tofu under tiden och tillsätt den när löken börjat mjukna. Skär morötter och blomkål i lagom stora bitar och rör ner i kastrullen när tofun fått en antydan till stekyta. Blanda vatten och miso (styrkan och sältan kan variera med olika misofabrikat så kolla vilken mängd miso per volymenhet vatten just din producent rekommenderar, och lägg därefter till lite) i en tillbringare så att mison löser sig och häll ner i kastrullen efter några minuter. Låt stå och småputtra tills grönsakerna fått önskvärd konsistens (koktiden varierar med preferens och hur hårt man stekt ingredienserna).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar