tisdag 20 mars 2012

Whole Foods!

Ett ställe jag inte rekommenderar någon att missa when in London är Whole Foods. Ja, visst de har massa kött, ägg, mejeriprodukter och annat som kanske inte känns så tilltalande men de har även ett fantastiskt veganutbud och är väldigt tillmötesgående samt duktiga på att tydligt märka ut vad som är veganskt och vad som inte är det. Jag var medveten om detta innan jag drog till London men väl på plats blev jag ändå imponerad och jag önskar att Whole foods fanns i Sverige. Whole foods finns på flera platser runt om i London, men den vi besökte låg på 63-97 Kensington High Street, The Barkers Building. Fast jag antar att deras andra butiker också kan det där med veganskt käk.
De hade flera olika wraps från Saf Kensington (helvegansk restaurang som ligger i samma byggnad 1 våning upp) med olika fyllningar. Jag fastnade för en wrap med vegansk soltorkad-tomat-mjukost och quinoa och sallad och annat mums. 

En vegansk calzone kunde man också smälla i sig om man ville det.
Det fanns ett schysst utbud av växtmjölk och valet föll på denna mandelmjölk när en skulle provas. Den var redigt god. Nötig och krämig och uppfriskande.
Whole foods hade massa veganska praliner, föredömligt tydligt utmärkt!
Det fanns vegan raw snacks, bland annat i form av grönkålschips med olika smaksättningar.
I bakverkskyldisken fanns en hel drös med djurfria kakor, cupcakes och tårtor och liknande, däribland portionsförpackade tårtor levererade från caféet In Spiral som ligger vid Camden.

På Whole Foods hittades även Tyrrells som har ett gäng lite mer exklusiva chipssorter som väldigt ofta (alltid?) är helt vegetabiliska. Här rödbets-, palsternacks- och morotschips!
Givetvis införskaffades lite soyghurt från sojade, för de är bäst på soyghurt så är det bara. Äpple- & granatäppelsmak..
...samt en med banansmak. 5 av 5 globetrotters till båda (fast äppel/granatäppelvarianten var lite lite godare, sin tråkiga färg till trots).
Yoyos är, hör och häpna, inte bara namnet på en leksak uppfunnen innan Kristi födelse utan även namnet på dessa små godsaker som faktiskt precis som förpackningen skryter om bara bestod av frukt (och lite potatisstärkelse om jag inte minns fel). Ihopsnurrad till ett litet knytte och söt och klibbig tilltalade den givetvis barnet i mig. De fina förpackningarna och den goda smaken gjorde inte saken sämre, enda invändningen jag kan komma på att det inte var fantastiska skillnader smakvarianterna emellan.

I bakverkskyldisken återfanns cupcakes från Cat & the Cream, som tydligen gör allt för hand, vetefritt, sojafritt och veganskt. Det fanns typ fler smakkombinationer än jag kunde räkna till och jag önskar att de fanns här i Sverige också. Vill ju prova alla!
Ett stycke Kokos/choklad/halloncupcake. Fancy.
Banancashewjordnötssmör-cupcake och apelsin&chocolatechip-cupcake. Riktigt goda och mättande båda två.

Av In Spirals  tårtbitar föll valet på deras tiramisu.
Den var dock en ganska stor besvikelse, alldeles för geggig och kaffesmaken tog över för mycket. Detta ledde till att vi valde att inte besöka In Spiral i deras egen lokal (dessutom hade ryktet om att man där mest betalar för utsikten och läget, men hey jag var aldrig där så ska inte döma dem allt för hårt).

Förutom allt detta hade de även massa tofu, tempeh, korvar, färdiga mackor, sallader, pastarätter, växtmjölk, choklad, och även lite nylagad mat fri från animalier som man kunde plocka ihop sin egen matlåda av, men det fastnade inte på bild.
Helt fantastiskt att se denna mängd och variation i en butik som faktiskt inte är uttalat vegansk eller vegetarisk utan riktar sig till alla. Känner inte riktigt att jag kan sätta ett betyg på Whole foods för jag vet inte riktigt vad jag skulle jämföra med. Astrid & aporna är en helt annan sak och det är ett vanligt ICA också och känner inte att det är jämförbart med någon av dessa. Men väldans fint var det. Rekommenderas helt klart!

2 kommentarer:

  1. Älskar WF!!! Varje gång jag är i London eller NY fyller jag resväskan med godsaker därifrån.

    SvaraRadera
  2. I agree, det var helgrymt! Hört rykten om att det dessutom är ännu bättre i NY. Drömmen.

    SvaraRadera