söndag 4 mars 2012

Senapspanerad tofu med rotmos och bladspenatsstuvning

Det började som ett experiment och slutade som en fantastiskt fin måltid, en riktig solkenssaga med andra ord. No pun intended. Hade funderat över om det inte vore gott att panera seitan eller tofu eller något liknande ett slag, och kom fram till att tofu nog var smartast mest för att spara tid och kunna koncentrera mig helt på paneringsexperimenterandet istället för att stå och baka vetegluten. Senap är en stor favorit som jag tänkte skulle gå hand i hand med det förhoppningsvis blivande krispiga yttre på kreationen. Det gjorde det. Jag höftade ihop en marinad på senap, sojasås och vinäger, med betoning på höftade så tänk måtten i receptet som runda slängar. Till det havregräddstuvad bladspenat med fräst lök och persilja. Havregräddstuvad är nog en bubblare till nytt favoritord tror jag. Sedan fanns en kålrot till hands som behövde användas och den transformerades till krämigt rotmos.

Senapspanerad tofu:
ca 1/2 dl stark & söt skånsk senap
ca 2 msk kikkoman sojasås
ca 1 msk örtvinäger
500 g fast naturell tofu
ströbröd

Vispa ihop senap, sojasås och vinäger. Bred ut marinaden i en grund ugnsform eller liknande. Skär tofun i rektanglar som är ungefär 0,5 cm tjocka och lägg ner dessa i marinaden. Låt marinera i minst en halvtimme men gärna längre, vänd tofubitarna efter halva tiden så att marinaden fördelar sig jämt. Häll sedan upp ströbröd på ett fat och vänd tofubitarna noggrant i ströbrödet så att hela tofubitens yta, även kanterna, blir väl täckt av ströbröd. För bästa resultat bör den nu panerade tofun få vila ett slag i kylen men det går även att steka direkt. Stek i rikligt med smakneutral olja på medelhögvärme tills du fått en fin gyllenbrun stekyta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar