söndag 11 mars 2012

Jambalaya

Jag har för mig att jag har hört att ordet jambalaya kommer från en sammanslagning av det västafrikanska ordet yaya som betyder ris och det franska ordet jambon, det vill säga skinka. Sanningshalten i detta är inget jag granskat men jag gillar ordsammanslagningar och tycker dessutom ordet jambalaya ligger väldigt bra i munnen. Det visade sig rätten jambalaya också göra.

Jambalaya:
2 st hot chorizo-korvar från astrid & aporna
2-3 portioner arborioris
1 gul lök
2/3 zucchini
1 stor röd paprika
3 st selleristjälkar
400 g krossad tomat
salt
svartpeppar
koriander
spiskummin
timjan
cajunkrydda
paprikapulver
olja till stekning

Hacka löken och fräs i olja i en stor kastrull tillsammans med koriander, spiskummin, timjan, paprikapulver och cajunkrydda efter smak. Rör ner riset när löken börjar bli genomskinlig och fortsätt steka någon minut. Tillsätt sedan lite vatten i taget, som om du skulle laga en risotto, och koka tills riset börjar närma sig en konsistens som är tillräckligt mjuk. Stek under tiden skivad korv, hackad selleri, paprikastrimlor och zucchiniskivor så att de alla får en fin stekyta. När riset behöver några få minuter till för att få rätt konsistens rör du ner krossad tomat istället för vatten, samt grönsakerna och korven du stekt bredvid. Smaka av med salt och peppar och låt småputtra tills riset fått rätt konsistens.

1 kommentar: