tisdag 7 februari 2012

Gulasch

Det finns mat som i mitt undermedvetna är förevigt förknippad med skolmatsalen. Som korvstroganoff, inte visste jag att det skulle bli awesome seitanstroganoff men det blev det. Eller stuvade makaroner. Gulasch är ett annat exempel på detta. Fesljummen, fegt kryddad gulasch. Inte konstigt att en del kids ditchade matsalen och stack till någon kiosk och inhandlade lunch med högre sockerhalt än socialstyrelsen rekommenderade. Minns det så väl men är oerhört glad att jag vågade veganisera, för det blev väldigt gott och värmde mig väl i vinterstormen.

Gulaschgryta:
4 potatisar
1 grön paprika
3 morötter
400 g krossade tomater
1 gul lök
2 nävar torkade sojagrytbitar av valfri sort
1-1,5 korkar liquid smoke
1-2 tsk starkt rökt ungerskt paprikapulver
salt
svartpeppar
en skvätt sojasås
2 vitlöksklyftor
vatten till kokning
smakneutral olja till stekning

Skala lök, potatis och morötter. Häll kokhett vatten över sojabitarna och låt stå och dra i ca 10 minuter, häll sedan av vattnet och pressa ut så mycket vatten som möjligt ur grytbitarna. Hacka lök, skär potatis och morötter i lagom stora bitar. Fräs lök i olja i en stor kastrull, tillsätt potatis, morötter, pressad vitlök och rökt paprikapulver efter någon minut. Rör ner grovhackad paprika, sojabitar och liquidsmoke efter några minuter. Häll över krossade tomater, och sedan vatten så att ingredienserna täcks. Låt puttra tills potatisen och morötterna fått behaglig konsistens, smaka av med sojasås, salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar