söndag 12 februari 2012

Vegansk Oreoglass

Jag har vänner som åker över atlanten. Och som tar med sig fina saker på vägen tillbaks, till exempel amerikanska Oreos som, till skillnad från de svenska, är veganska. Oreos är rätt göttiga till ett glas kall sojamjölk men man kan ju också ta det hela ett steg längre och göra det göttiga göttigare. Vi snackar oreoglass. Säger inte mer.

Vegansk oreoglass:
2 dl sojavispgrädde (jag använde go greens)
1/2 dl socker
3 amerikanska oreokex till mortling
1/3 vaniljstång
Eventuellt ytterligare amerikanska oreokex till dekorering

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur dess frön, rör ner i glassmaskin tillsammans med sojavispgrädde och socker och låt maskinen gå i ca 5 minuter. Mortla under tiden oreokex till önskvärd finkornighet, blanda ner oreokrosset och låt glassmaskinen fortsätta i ytterliggare 5-10 minuter.

9 kommentarer:

  1. Snubbigt gott! Konstigt att USA-Oreos är veganska men inte de vi har här?

    SvaraRadera
  2. Oj vad gott! Bra idéer! :) Ps. Jag hemma en sväng nu men sticker iväg igen på onsdag. (För. Arabemiraten och sen Italien blir det..) Kram på dig!

    SvaraRadera
  3. @fruktsalladen: mm, det där med att de svenska inte är veganska är lite konstigt, men de kastar väl in mjölkpulver lite hipp som happ det verkar ju uppenbarligen inte ha en central roll varken smak- eller konsistensmässigt i just den här produkten i alla fall.

    @Z: Hej på dig! Det blev rrriktigt gott. Oj hjälp vad du är ute o reser!

    SvaraRadera
  4. Oreos är inte vegan i USA - sockret har blekts vitt av benmjöl...

    SvaraRadera
  5. Är det så? För det låter ju lite galet, har du källor på det påståendet får du jättegärna länka!

    SvaraRadera
  6. Jag svarar istället för Anonym. Här finns en länk där du kan läsa tillverkarnas svar på frågan om deras socker är veganvänligt:
    http://www.isitvegan.com/2011/06/02/are-oreos-vegan/

    Tyvärr är väl det mesta sockret i USA ej veganskt eftersom de använder sig av blekt rörsocker och inte betsocker, som processas annorlunda. Tack för en fin blogg förresten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ser man på, det var ju väldigt trist att höra. Men tack så mycket för att du tog dig tid att länka och tack för peppen!

      Radera
    2. Ja, det är supertrist. Förstår inte varför de måste smyga in djurdelar på de sjukaste sätt! Däremot tror jag att om man beställer veganmärkta godsaker från USA på nätet till exempel borde det vara okej. Eller om man mejlar företagen och frågar. Tror att de är måna om att vara ärliga i sina svar. Det finns ju många grupper i USA som inte vill få i sig animalier, tex judar som vill ha mat som är kosher :) Och jag har följt din blogg länge, maten ser alltid så himla god ut. Blir hungrig när jag läser! Ha det gott!

      Radera
    3. Ah, okej. Well, det får väl bli thailändska och filipinska oreos framöver (finns i asiatisk butik på möllan, för den som bor nära eller i malmö)

      Radera