måndag 27 februari 2012

Cevapcici & ajvar

Ajvar:
3 stora röda paprikor
1 aubergine
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
ca 2 msk olivolja
svartpeppar
salt
cayennepeppar
äppelcidervinäger
+ rapsolja till ugnsbakning

Sätt ugnen på 225 grader celsius. Skär paprikorna i halvor på längden och rensa bort stamfäste och kärnor. Skär auberine i halvor på längden och punktera lite varstans med gaffel. Häll en klick rapsolja på en plåt och lägg upp paprika- och auberginehalvorna med utsidan uppåt. In i ugnen tills paprikorna börjar få svarta fläckar. Under tiden hackar du gul löken och steker tillsammans pressad vitlök tills gul löken blivit genomskinlig. Ta ut ugnsplåten och lägg paprikahalvorna i något slags förslutet kärl i ca 10 minuter. Där får de svalna och genom att ångan stannar kvar i kärlet blir det lättare att få av skalet senare. Pilla nu bort skalet från paprikahalvorna och skrapa ur innanmätet från auberginehalvorna så att bara skalet är kvar. Mixa det du nu har kvar av paprikorna och auberginen i en matberedare tillsammans med de vätskor som runnit ur grönsakerna då de varit i ugnen plus lökfräset och olivolja. Smaka av med salt, peppar, cayenne och vinäger.

Ajvar fick samsas på den balkaninspirerade tallriken med granovitas cevapcici, balsamvinägermrinerad vitkål och klyftpotatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar