måndag 28 februari 2011

Indiska veckan!

I höstas körde jag en soppvecka på Elises initiativ, och jag tyckte det var trevligt så nu tänkte jag toppa den veckan med en indisk vecka! Enkelt koncept, indiskt måndag till söndag. Innan jag börjar ska jag reda ut lite frågetecken. Nej, jag har aldrig varit i Indien. Ibland är det indisk mat rakt av, ibland är det indiskinspirerad mat. Ibland experimenterar jag vidare på recept jag läst i indiska kokböcker, andra gånger koppar jag grejer jag lärt mig av indier och folk som hängt mycket i Indien.
Först ut är dhal. Förövrigt helt sjukt att jag kunnat hålla en matblogg vid liv så här länge utan att blogga om dhal. Ibland ser jag inte träden för all skog eller tvärtom.

Dhal
2 gula lökar
2 dl röda linser
500 g passerade tomater
sojasås
rapsolja
sesamolja
spiskummin
garam masala
salt
2 pressade vitlöksklyftor
2-3 cm färsk ingefära
(eventuellt 2-3 cm banan)

Hacka löken och stek tillsammans med spiskummin, garam masala, sojasås, rapsolja, riven ingefära och pressad vitlök i en stor kastrull (om man vill inkludera banan tillsätts den mosad nu). Rör om ordentligt så att inget bränns fast. När löken blivit genomskinlig tillsätts linserna och efter någon minut kan man röra ner passerade tomater. Låt kastrullen stå och puttra tills linserna blivit ordentligt kokta. Om konsistensen under tiden skulle bli för tjock får man röra ner lite vatten. Smaka av med salt.

Denna gången hade jag en enkel okrapilaff till och valde att strö över lite jordnötter. Dhal finns i massa varianter, vissa har i bladspenat, vissa kokosmjölk, andra har morötter, en del kör på purjolök och andra gillar att krydda med curry.
Den eviga frågan om bananens vara eller ickevara i denna rätt ska jag försöka belysa lite närmre; bananen finns inte i rätten för att smaka banan (tar man så lite som angetts smakar det inte banan), utan för att få en lite krämigare touch på det hela. Tycker personligen att det funkar fint, och jag är inte såld på banan i varm mat annars. Vissa kör som sagt på kokosmjölk och då behövs ju ingen banan, om man inte vill göra dhalen superkrämig, men det har jag aldrig testat så det kan jag inte uttala mig om.
Med eller utan banan så är dhal hur som helst en lide göttig rätt som går snabbt och enkelt att tillaga.

fredag 25 februari 2011

Förmodligen flera år sen med att upptäcka detta men...

..."Dagens tips, dagens tips, lalalalala dagens tips! Dagens tips: Om du är sugen på något sött o gött o onyttigt, käka Ritter Sport Marzipan. Den är vegansk och faktiskt inte dum alls.... Dagens tips, dagens tips, lalalalala dagens tips!", som Jesper Rönndahl hade sagt.

tisdag 22 februari 2011

All about the Sauce part II

Kantarellsås
250 g kantareller
1 gul lök
2,5 dl havregrädde
någradroppar sojasås (helst den bästa huset har att erbjuda, i mitt fall kikomans underbara variant)
salt
peppar
dill
1/2 msk maizena
25-50 g vegetabiliskt margarin

Fräs finhackad lök och kantareller i vegetabiliskt margarin. När det doftar mums och löken antagit en skepnad mellan genomskinlig och gyllenbrun ställs pannan åt sidan. Ta fram en kastrull, vrid upp värmen, klicka i margarinet och låt det smälta. Rör ner maizena och rör om ordentligt så att inge klumpar finns. I med salt, peppar, dill. Häll i havregrädden lite i taget under omrörning och låt koka upp. Tillsätt några droppar av din bästaste sojasås. När såsen fått rätt tjocklek smakar du av så att kryddningen blivit som du önskat och om så är fallet rörs löken+kantarellerna ner i kastrullen som får stå kvar på eftervärme.

Ibland gör såsen rätten. Så var det i detta fallet, inte för att palt (som de suveräna norrmännen förövrigt döpt till raspeballer! i shit you not...), rårörda lingon, ugnsrostad morot&kålrot plus en sallad på vitkål och haricots verts är dåligt käk direkt... men såsen satte prickarna över ï:et!

torsdag 17 februari 2011

Fyllda tomater

Hooka upp ingredienser:
6-8 normalstora tomater
200 g skogschampinjoner
1/2 paprika
1 portion couscous
1/2 chilifrukt
några msk tomatpuré
salt
timjan
Skär av toppen av tomaterna och gröp ur.
Koka couscous, hacka skogschaminjonerna, chilin och paprikan fint. Blanda ihop det finhackade med tomatpuré i en bunke. Tillsätt kryddor och rör ner couscousen när den är klar.
Fyll upp tomaterna med röran och lägg tomaterna i en oljad form.
Släng på ett par skivor cheezly mozzarella-style super melt (eller vad den nu heter) och släng in formen i ugnen på 225 grader celsius.
Plocka ut ur ugnen efter sisådär 30 minuter och servera!
Till detta; sojastrimlor från vegegården plus röd- och vitkålssallad... Nom!

tisdag 15 februari 2011

Slurp

Slurpslurp låter det från mitt hörn. För jag älskar färskpressade juicer, smoothies, fruthies, smushies, soymilkshakes och allt vad de nu kallas. Folk kallar mig ibland elitist eftersom jag använder mig så mycket av min juicecentrifug och det är ju inte alla som har en sån... Sant att inte alla har en sådan ståendes hemma, men att jag skulle vara elitist? Nja jag vet inte, men för att påvisa motsatsen bjussar jag här på ett snorlätt recept på en sojamilkshake som inte behöver centrifughjälp. Håll i hatten.

Blåbär&jordgubbsshake
3 dl sojamjölk
3 st bananer
8 stora jordgubbar
ca 1 dl blåbär

Skala bananerna och mixa till ett maffigt mos. Ner med sojamjölk och fortsätt mixa. I med jordgubbarna och mixa lite till. Smaka av så att konsistens och smak är den rätta. Rör ner blåbär och avnjut kyld.

söndag 13 februari 2011

Vinterns sista soppa?

Ja, jag hoppas sannerligen att detta verkligen är vinterns sista soppa. Inte för att jag är trött på soppor, men tycker att det börjar bli dags för vintern att maka på sig lite. Våren vill ju också vara med i bilden och vintern har varit så självupptagen och inte brytt sig om sina kompisar. Oh well, soppan håller mig varm så länge.

Broccoli,spenat&sojasoppa
6 st potatisar
1 rödlök
400 g pumpa
200 g bladspenat
200 g kokta sojabönor
1 broccolistånd
vatten
olja
salt
peppar
garam masala
koriander

Hacka löken och stek i olja tillsammans med kryddorna i en kastrull. I med grovt tärnad potatis, broccoli och pumpa. När potatisen och pumpan fått lite stekyta kan man röra ner spenat och låta den stekas i någon minut varpå kokande vatten hälls över ingredienserna. Koka tills allting blivit lite mjukt, kasta i sojabönorna när det är några minuter kvar. Mixa slät och smaka av.

Egentligen hade jag tänkt ha hemmarostade pumpakärnor att strö över soppan men eftersom jag glufsade i mig dom medan soppan kokade fick det bli industrifrön istället. Också rätt najs faktiskt.

torsdag 10 februari 2011

Hijacked!

Jag hijackade ett enkelt men briljant recept från Vegalex härförleden, ett recept på bananplättar! Löjligt goda och inte särskilt onyttiga om man inte väljer att toppa med något onyttigt... Win!

För att recitera Vegalex;
"För 4 plättar behöver du:
1/2 dl majsmjöl
2 stora bananer

Gör så här:
Mosa bananerna ordentligt med gaffel tills de blir riktigt kladdiga. Rör i mjölet. Låt vila i ca 10 minuter. Stek i stekpanna som vanliga plättar."

Fast personligen tycker jag lätt man kan dubbla receptet (för annars sitter man så snopen där när alla plättar försvunnit i ett nafs) och jag rekommenderar även hemmagjort jordnätssmör plus grovhackad god mörk choklad som topping!

Fantiserar förövrigt också om att vegalexfolket drar ihop en jamaicansk kvintett och lirar den gamla klassikern hijacked av joe gibbs all stars när de läser detta inlägg... Classic material!

tisdag 8 februari 2011

Grekburgare

Japp, ibland käkar jag "fulmat", typ burgare. It's true. Folk kollar konstigt på mig men för oinsatta kan jag berätta att det går finfint att smälla i sig ordentliga och mättande burgare även om du är vegan. Tro't eller ej. Jag kom för ett tag sen på att jag vill testa att göra grekburgare. Och ja, jag använde färdig gyroskrydda (mycket god sådan, tiger av alla ställen tror jag sålde), men för den som hellre vill göra sin egen är det tur att google finns. Mycket mer vetskap än så behöver man inte för resten är snorlätt.

Grekburgare
2 dl torr sojafärs från vegegården
4 dl vetegluten
1 msk naturell soygurt
1 dl vatten
en skvätt sojasås
gyroskrydda
(eventuellt 1-2 msk potaitsmjöl)

Koka upp sojafärs enligt anvisningarna och pressa sedan ut vätskan (behöver inte göras lika noggrant som annars dock, lite vätska får gärna följa med då blir farbror vetegluten glad). Blanda ihop med vetegluten, vatten, sojasås och naturell soygurt i en bunke. Knåda ordentligt tills det blir en fin smet som det går att forma biffar med. Rör ner ordentligt med gyroskrydda. Om biffarna onte håller ihop som du tänkt dig kan du tillsätta lite potatismjöl (eller vatten om de känns för torra och smuliga).
In i ugnen i 15-20 minuter, flippa burgarna efter halva tiden.Schtek tills dom fått finaste brännan.
Käka tillsammans med vad du nu önskar, tips; klyftpotatis, grovt burgarbröd samt isbergssallad, oliver, tomat och gurka... Dressing? öhm, tzatziki what else?

fredag 4 februari 2011

Specialarpesto

Det blir lite extra varmt i min bröstkorg när jag börjar tänka på pesto. Det är så enkelt att göra om man bara har bra råvaror och det blir nästan alltid riktigt smarrigt. Jag gör nytt recept varje gång och oftast så är jag dålig på att dokumentera, men nyligen gjorde jag en pesto som både fotograferades, fick sitt recept nedskrivet och slutligen käkades.

Specialarpesto
Liten näve rostade och saltade cashewnötter
ca 40 g puré av soltorkade tomater
några rejäla nypor basilika
1-1,5 msk god olivolja
salt
peppar

Mixa chasewnötterna, blanda sedan ihop den nu smuliga nötblandningen med puré, basilika och olja. Smaka av med salt och peppar.

Denna pesto hade jag, tillsammans med tunt skuren, stekt tofu, röd paprika och cocktailtomater som fyllning i mackor grillade i mackjärn. En annan fyllning bestod av en salig svampröra, cocktailtomat, rödpaprika och cheezly mozzarella-style. Lite sallad på bladgrönt, riven morot, sesamfrön och en god dressing. Nuthin' but the good stuff...

torsdag 3 februari 2011

Olivada

Olivada är någon slags (grekisk?) olivröra som påminner lite om pesto men som samtidigt känns som sin egen. När jag ville liva upp en pastarätt kände jag att det var läge att höfta fram en egen variant.

Olivada
125 g urkärnade (svarta) oliver
0,5-1 dl solrosfrön
0,5-0,75 dl olivolja
salt
citronjuice

Rosta solrosfrön tills de fått lite färg. Mixa i matberedare tillsammans med olja tills konsistensen är lite sörjig. Tillsätt oliver och fortsätt mixa. Smaka av med salt och citonjuice!

Ser kanske inte så mycket för världen ut, den döm inte boken på grund av omslaget som di vise säger.

tisdag 1 februari 2011

Blommor och bin

Just det ja! Min nation fick för ett tag sen en last tyskt, veganskt eko-glidmedel skeppat till sig som ett smakprov. BIOglide heter det tydligen. Någon klämde fast ett smakprov vid min dörr så att det damp ner mitt framför näsan på mig när jag öppnade. Vet inte vem det var som var omtänksam, men jag har mina misstankar.
Ehm, ja jag har ju inte testat själv men oberoende tyska undersökningar har påvisat att glidmedlet är "sehr gut", eller "förjävla bra" som den korrekta svenska översättningen hade blivit.
Egentligen har jag min blogg mest för att kunna slänga i ansiktet på trångsynta köttisar som envisas med att fråga "meh, vad äter en vegan då?", men detta var lite för kul för att inte ta med. Kanske borde nämna att RFSU:s glidmedel också är veganska så vitt jag vet så att det inte är någon stackare som tror att de kan ha smetat in vissa delar med likrester. Men i Tyskland skyltar dom med att det är veganskt. Fint.