söndag 4 september 2011

Better than a sunday roast

Idag är det söndag och jag har käkat veckans godaste mål mat. Saffransrisotto med champinjoner dekorerad med ruccola, plus stekt tzay, romanticatomater och skivad rå paprika därtill blev det. Avnjöts i varma septembersolen, fina grejer.Saffransrisotto:
3 dl arborioris
8 dl vatten
0,5 g saffran
1 gul lök
grönsaksbljongtärning
salt
peppar
300-400 g champinjoner
ca 1 dl sojamjölk
olja

Hacka löken i halvstora tärningar, tvätta svampen och skär upp i centimetertjocka bitar. Fräs löken och champinjonerna i olja i en stor stekpanna. Tillsätt saffran när champinjonerna mjuknat en aning, rör en stund senare ner arborioriset och fortsätt fräsa. Koka upp vattnet i ett separat kärl och lös upp buljongtärningen. När riset svettats ett tag kan så mycket buljong tillsättas så att allt ris nätt och jämnt täcks av buljongen. Låt riset puttra på låg värme i pannan tills dess att nästan all buljong kokt bort. Vänd riset en aning med en slev, och tillsätt mer buljong så att riset återigen täckts. Upprepa processen tills du inte har mer buljong kvar. Tillsätt då sojamjölk som du låter koka in en aning. Smaka av med salt och peppar. Räkna med att hela proceduren tar mellan 40 och 60 minuter.

Kanske inget jag käkar varje dag, men jädrar i min lilla låda vad gott det blev.

2 kommentarer:

  1. Fy fan vad gott det där ser ut! :D

    SvaraRadera
  2. Det kan jag, med handen på hjärtat, intyga att det verkligen var också.. Rekommenderas!

    SvaraRadera