onsdag 30 mars 2011
Pizza med sparris och soltorkade tomater
Precis lika gött som det låter. Körde på det gamla goa pizzapizzapizza-degsreceptet, en riktigt stor gul lök, ett gäng soltorkade tomater, massa champinjoner, lite sparris, en ordentlig bit cheezly gouda-style supermelt och en noga ihophöftad tomatsås. In i ugnen på 225 grader sen var det klart.
lördag 26 mars 2011
Pain de Carottes avec mousse d'artichauts!
Oj, höll på att glömma recepten.
Mousse d'artichauts
200-250 g kronärtskockebottnar
Kronärtskockelag
1 vitlöksklyfta
1 msk god olivolja
salt
peppar
en skvätt citronsaft
ett knippe färsk basilika
Häll kronärtskockelagen i ett glas (obs! få inte för dig att hälla ut lagen i vasken eller liknande!). Mixa kronärtskockebottnarna i matberedare till en någorlunda slät smet, tillsätt citronsaft, vitlök, och basilika blad som du rivit till småbitar. Fortsätt mixa. Tillsätt lite av kronärtskockelagen under mixning tills du blir nöjd med konsistensen. Smaka av med salt och peppar.
Och just det. Om det blir kronärtskockelag över ska du så klart fortfarande inte få för dig att hälla ut denna. Ställ i kylen och drick den lite senare när den blivit läskande kall. Apgott, tro mig.
Morotsbröd
50 g jäst
0,5 dl linfrön
8-10 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
4-5 dl rivna morötter
50 g mjölkfritt margarin
4-5 dl vatten
1,5 tsk salt
1 dl rågmjöl
Smula ner jästen i en bunke och låt den lösas upp i lite ljummet vatten medan du vispar med degkrokar på låg hastighet. Tillsätt resten av vattnet och rör ner rågmjöl, salt, linfrön, skalade & rivna morötter, smält & avsvalnat margarin. Vispa ihop ingredienserna samtidigt som du tillsätter grahamsmjölet. Rör därefter i vetemjölet under vispning tills dess att degen blivit smidig och något sånär fast. Låt jäsa under duk i en halvtimme. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, forma degen till två limpor (med fördel på en lite nedmjölad bak&knådyta). Lägg upp på plåten och låt jäsa under duk i ytterligare en timme. Grädda i 35 minuter på 175 graders värme.
Förresten! En lite rolig grej med mousse d'artichauts är att när jag hade köpt min burk kronärtskockebottnar och gått runt i några veckor och funderat på att göra just mousse d'artichauts så fick jag ett sms av min käre emigrerade bror där han förklarade att han komponerat något fantastiskt; mousse d'artichauts! Detta helt utan att vi pratat om det. Ibland är det lite lustigt hur syskon tänker.
torsdag 24 mars 2011
Ädelschmeese!
onsdag 23 mars 2011
Peanutbutterjellypancakes
Syltsort? Min mormors hemmagjorda jordgubbssylt såklart!
söndag 20 mars 2011
Tofubiffar del 4
Senapstofubiffar
450 g tofu
5 msk skånsk senap
en halv näve pumpafrön
salt
citronpeppar
timjan
1,5 dl boveteflingor
lite potatismjöl
eventuellt äppelcidervinäger
Mosa tofu i en bunke, hacka pumpafrön och rör ner i bunken tillsammans med senap, salt, citronpeppar och timjan. I med boveteflingor och potatismjöl så att smeten går att forma till fina små biffar. Smaka av och tillsätt mer av de kryddor som kommit i skymundan. Har senapen inte gett tillräckligt med syra? Tillsätt lite äppelcidervinäger vetja!
Forma till biffar och stek tills de ser lide smarriga ut på varje sida.
fredag 18 mars 2011
Lyckad kväll
Ingredienser:
1 stycke Goda vänners lag
en kasse råvaror
1 gitarr (för pausunderhållning)
Mixa alltihop och du får vad du behöver.
tisdag 15 mars 2011
Snabba nudelwoken
1 portion nudlar (jag använde kinesiska fullkorns xiamen-nudlar)
1 gul lök
1 medelstor blomkål
1 röd paprika
1 grönt äpple
1 näve rostade och saltade cashewnötter
1 näve färska sockerärtor
curry
cayennepeppar
sukiyaki-sås
sesamolja
rapsolja
Skala och finhacka löken, skär upp blomkålen i mindre bitar. Fräs löken tillsammans med curry och cayennepeppar i lite rapsolja i en stor gryta. När löken fått lite färg är det dags att skruva upp värmen ordentligt på plattan och kasta i blomkålen. Medan blomkålen får en fin stekyta kan man passa på att koka upp nudlarna (om de har kort koktid, annars bör detta göras i förväg), tärna äpplet och rensa samt hacka paprikan. När rapsoljan tagit slut och det är torrt i grytans botten tillsätts ungefär lika delar sukiyaki-sås och sesamolja varpå paprikan och äpplet får slinka ner i grytan. Häll av nudlarna och rör ner dessa i grytan tillsammans med cashewnötter och sockerärtor och servera efter någon minut.
söndag 13 mars 2011
All about the Sauce part III aka Morotssås!
2) följetonger
3) fyllda saker
idag blir det alla 3 på en gång; nytt all about the sauce-inlägg (det vill säga en rätt som vore helt ok utan såsen men blir en riktig höjdare så fort såsen hamnar på tallriken), såsen givetvis tillredd bitvis med hjälp av min juicecentrifug, och sist men inte minst.... Fyllda skogschampinjoner!
Morotssås!
4 dl morotsjuice (helst färskpressad såklart)
25 g mjölkfritt margarin
0,5 dl vetemjöl
1 liten näve hasselnötter
salt
peppar
kardemumma
Smält margarin i kastrull, blanda växelvis ner morotsjuice och vetemjöl under ständig omrörning. Låt såsen koka lite tills dess att du är nöjd med konsistensen. Smaka av med salt peppar och kardemumma. Hacka hasselnötterna och rosta och salta en aning i ett eget kärl och rör ner i såsen när du är nöjd med dess konsistens och kryddning.
Omnomnom... Lite dillpotatis, broccoli, blackeyedbeanpuréfyllda skogschampinjoner samt några hasselnötter som dekoration på det sen var jag både mätt och belåten.
fredag 11 mars 2011
Det här med potatis...
Etiketter:
Pesto,
Potatis,
Veganiserat,
Övrigt
onsdag 9 mars 2011
Min juicecentrifug och jag tillsammans för alltid
Äppelpäronjordgubbsjuicen
5 röda äpplen
4 päron
8 stora jordgubbar
Låt juicecentrifugen gå varm på päron och äpplen, hutta sen in jordgubbarna i juicebehållaren och mixa ordentligt. Att drickan ska serveras kyld goes without saying...
söndag 6 mars 2011
Indien - räddaren i nöden
Indiska restauranger för att de så gott som alltid (även de få som i princip bara har kött på menyn) kan ordna högkvalitativ mat utan animalier bara personen som efterfrågar detta är beredd att tala för sig, och Govindas för att de blessar Lunds befolkning med enkel men nyttig och välsmakande mat till relativt rimliga priser. Och ja, jag vet vilken typ av rörelse govindas är och nej jag är inte Hare Krishna eller ens religös. Försöker däremot vara öppensinnad.
Det enda jag kan tycka att folk bör se upp med då de besöker indiska restauranger är ghee. Det används i rätt stor utsträckning även i vegetariska rätter och om personalen inte klart och tydligt vet att ghee inte uppskattas tror jag att risken är stor att det slinker med.
Apropå resande så finns det ju idag väldigt smidiga lösningar, fenomenala sidan Happy Cow, Vegan Passport (tunt häfte som förklarar vad en vegan äter och inte äter på språk som ca 93% av världens befolkning förstår, guld värt), och en hel drös med olika appar. Men man vet aldrig. Rätt vad det är så har man blivit av med sitt vegan passport, telefonen är snodd och det finns ingen internetuppkoppling. Då är Indien räddaren i nöden.
lördag 5 mars 2011
Indisk aprikosefterrätt
Indisk aprikosefterrätt
250 g torkade aprikoser
1/2 dl vatten
1/2 näve hasselnötter
1/2 kryddmått malda nejlikor
1/2 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
Blötlägg aprikoserna i ca två timmar (tiden som krävs beror lite på hur intorkade de är). Häll av vattnet aprikoserna legat i och mixa därefter till en slät puré tillsammans med 1/2 dl vatten. Tillsätt kryddorna och blanda ordentligt. Rätten ska serveras kylskåpskall så medan purén ställs i kylskåpet hackas hasselnötter upp och rostas tills de fått en liten gyllenbrun touch. Strö hasselnötterna över den kylda aprikospurén och ha det skönt i det gröna.
fredag 4 mars 2011
Aloo gobi
Aloo gobi
1 gul lök
olja
2 msk senap
6 st potatisar
spiskummin
koriander
garam masala
3 tomater
1 stort blomkålshuvud
1 liten chilifrukt
salt
Stek hackad lök och grovt tärnad potatis i olja. Skär upp blomkålen i mindre bitar och rör ner med spiskummin, koriander, finhackad chili och garam masala när potatisen och löken fått en gyllenbrun touch. Skär upp tomaterna i åttondelar och häll i grytan. När saften från tomaterna runnit ut lite kan senapen tillsättas varpå grytans innehåll får puttra tills konsistensen känns rätt (den ska vara rätt tjock enligt mig). Smaka av med salt.
Addera gårdagens recept på saag tofu och du har en smarrig måltid.
torsdag 3 mars 2011
Saag tofu
Saag tofu
400 g tofu
300 g bladspenat
1 stor tomat
1 rödlök
olja
3 cm färsk ingefära
koriander
spiskummin
tandoori
salt
grovmalen svartpeppar
Skär upp tofun i kuber och fräs i olja på hög värme tills kuberna börjat få lite stekyta. Ner med tandoori, finhackad lök, riven ingefära i pannan. Tärna tomaten och rör ner tillsammans med bladspenat, koriander, spiskummin, salt och peppar. När allt göttat ihop sig har du en fin liten smakrik rätt.
onsdag 2 mars 2011
Lins&morotsbiffar
2 rejäla morötter
1 gul lök
1-2 dl havregryn
5 cm ingefära
curry
paprikapulver
salt
peppar
Koka linserna tills de blivit riktigt mjuka (gör ingenting om de blir en aning överkokta). Häll av vattnet och låt linserna rinna av i sil eller liknande. Riv morötterna och ingefäran, hacka löken fint. Blanda morötterna och ingefäran med linser i en skål, förstek löken i olja så att den blir genomskinlig (detta görs för att biffarna håller ihop mycket sämre om man inte försteker löken). I med löken i skålen med linserna, morötterna och ingefäran, blanda ordentligt. Tillsätt havregryn tills konsistensen känns tilltalande och krydda därefter med curry, paprikapulver, salt och peppar. Smaka av och justera eventuellt. Krama smeten till biffar och stek på hög värme i olja.
Broccoli&kålröra + en suverän svamprisotto på det? Ja tack, när du ändå är uppe och går.
tisdag 1 mars 2011
Aloo ki tikki
Langa upp ingredienserna:
3-4 potatisar
1/2 blomkålshuvud
1-1,5 dl kokta ärtor
2 små gula lökar
garam masala
koriander
salt
peppar
färsk ingefära
0,5-1 dl vetemjöl
Skala potatis och lök och skär upp i mindre bitar, skär upp blomkålen och låt alla tre koka tillsammans tills de blivit lite lagom mjuka. Häll av vattnet och låt kastrullens övriga innehåll ligga kvar i kastrullen som du sätter tillbaks på kokplattan (så att så mycket vätska som möjligt försvinner, om ingredienserna inte blir tillräckligt torra måste betydligt mycket mer vetemjöl användas och det dämpar ju smaker så det lönar sig att vara lite extra noggrann vid just detta moment...). Blanda ihop med gröna ärtor och mosa med en pärstamp. Ner med kryddor, riv lite ingefära och häll i, rör ner mjöl. Blanda ordentligt, smaka av, pressa till små fina biffar.
Stek i olja på hög värme.
Sen kan man ju käka lite hur man vill, men kan ju tipsa om att de smakade väldans gott i grovt libanesbröd (de där gröna förpackningarna med en liten figur som ser ut som disneys Alladin på, ni vet?) med himmelsk hummus samt en paprika/tomat/okra-röra!
Ät!

Prenumerera på:
Inlägg (Atom)