torsdag 19 augusti 2010

...men vad har du på mackan då?

Ibland är det gött att få den frågan. Oftast när det är gött är det nog för att den oftast signeras av personer som även i deras vildaste fantasier endast kan komma upp med två saker att ha på mackan. Ost och skinka. Då känns det härligt att berätta om mina påläggsvanor som ibland på något sätt är så främmande för frågeställaren att dennes värld tycks slå bakut. Andra gånger är det dock drygt att behöva förklara sig jämt och ständigt och därför tar jag och snackar lite kollektivt här istället;


Förutom gamla klassikern tartex på tub finns det också krämiga sojamjukostar från tofuline (i smakerna naturell, vitlök/persilja och ädelost), sojahårdostar, tofuskinka och tofukorv, röror från mellanöstern à la hummus eller baba ganoush, grönsakspastejer från schyssta märken som zwergenwiese och gran vito. Men så kan man ju göra eget också, vilket jag såklart förespråkar!




Lidegodalinspastejen
100 g tofu
1 dl röda linser
25 g vegetabiliskt margarin
1 stor morot
1 lök
några teskedar tomatpuré
färsk basilika
salt
peppar
1/2 äpple

Koka linserna. Koka morot. Hacka lök och äpple och stek tills de blivit lite mosiga. Mixa ihop väl med de andra ingredienserna i en matberedare. Smaka av med kryddorna.




Paprika&mandelpastej

2 stora röda paprikor
3-4 vitlöksklyftor
persilja eller oregano
salt
peppar
50 g mandlar
50 g vegetabiliskt margarin

Koka paprikor och vitlök i gemensam kastrull med skal och stamfästen intakta i ca 20 minuter. Låt svalna och rensa bort oätbara delar. Mixa ihop med övriga ingredienser.

Fler recept finns såklart och kanske redovisas de någon gång i framtiden.. Lev & må!

2 kommentarer:

  1. är jordnötter veganiskt? isf kan man göra sitt egna jordnötssmör. bara köra nötterna i matberedare/mixer till nötternas egna olja binder ihop och gör det krämigt. ju längre man kör, desto smetigare smör!

    /okänd logoped

    SvaraRadera
  2. Hej okända logoped! Jodå, jordnötter är veganska och jag älskar att göra mitt egna jordnötssmör precis så som du beskriver det.. köper aldrig jordnötssmör!

    SvaraRadera