torsdag 20 oktober 2011

Göttbullemacka med rödbetssallad

Har alltid rynkat på näsan åt de där köttbullemackorna med rödbetssallad. Men så smög sig nyfikenheten sakteligen på, när jag slutat med att äta djur. Kanske för att jag blev mer och mer matlagningsintresserad, eller kanske för att köttbullar, tillskillnad från göttbullar, luktar fis. Eller så kanske båda är bidragande osaker, vem vet. Givetvis kan man göra egna göttiga bullar också, tex på tofu eller sojafärs! Men ibland är det ju rätt mysigt att köpa Astrid&apornas göttbullar och ställa sig och steka som en annan småbarnsförälder. Känns lite exklusivt, snudd på lyxigt.

Rödbetssallad:
3-4 små rödbetor
1/2 rödlök
0,5 dl sojamjölk
0,75 dl rapsolja
1 msk senap
1 tsk äppelcidervinäger
salt
peppar

Koka rödbetorna mjuka nog att glida av en potatissticka. Skölj betorna med kallt vatten och skrapa bort skalet. Vispa sojamjölk, och äppelcidervinäger kraftigt i en skål. Häll ner oljan i en tunn stråle under omrörning, vispa minst 5 minuter. Blanda ner senap i skålen och ställ därefter in skålen i kylskåpet för att blandningen ska svalna och stelna en aning. Skär rödbetorna i tunna stavar, finhacka löken och rör ner i skålen med sojamjölksblandningen. Smaka av med salt och peppar och servera välkyld.
Langa fram en skiva av Kung Markattas extra grova rågbröd, släng på ordentligt med rödbetssallad och toppa med lättstekta halverade göttbullar.

Ps. Nu finns bloggen på facebook också, klicka på den blå ikonen med ett "f" på till höger för att hitta dit.. Ds.

4 kommentarer:

  1. Och som alla vet, så är ju antikrundan löjligt classic!
    Great! Göre nu! (rödbetssalladen. Ingen antikrunda..)

    SvaraRadera
  2. Mååh, jag som sett fram emot att se dig i antikrundan.. oh well, hoppas du blir nöjd med rödbetssalladen namnam!

    SvaraRadera