söndag 16 oktober 2011

Två gånger fikon och östeuropeiskt pulver i oktobersolen

Oktobersolen har varit framme mer än sällan och blessat mig. Inget gråslask här inte, så jag passade på att äta lunch utomhus ina sommarstyle och kolla så fint det blev. Hade fått en liten leverans med sött och starkt rökt paprikapulver från Ungern och var bara tvungen att göra en mustig gryta med den.

1 litet blomkålshuvud
5 kvisttomater
1,5 tsk sött rökt paprikapulver
olja
salt
peppar
1,5 msk tomatpure
1 tsk sambal olek
1 gul lök
2 vitlöksklyftor

Skär blomkålen i mindre bitar, fräs i olja i en kastrull tillsammans med finhackad lök, salt och peppar tills blomkålsbitarna fått en lite lätt gyllenbrun yta. Lägg sedan fräset åt sidan, tex i en skål. Dela tomaterna i åttondelar och halvera sedan dessa bitar på bredden så att du får små tomatpyramider. Fräs tomaterna tillsammans med ungerskt paprikapulver tills dess att det börjat rinna ur en del vätska, tillsätt därefter tomatpuré, sambal olek och pressad vitlök. Rör om och låt puttra någon minut så att röran tjocknar, rör sedan ner blomkålen i kastrullen och låt alltsammans småkoka tills du är nöjd med blomkålens konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Straight outta Budapest!
Till ovan nämnda tomat&blomkålsgryta blev det fikonsalsa, klyftpotatis som gnuggats i kanel och cayennepeppar innan ugnssession, samt kikärtor marinerade i bland annat fikonbalsamico.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar