söndag 9 oktober 2011

Finmat i form av svampfyllda smördegsknyten

Jag gillar helgen, för då kan man laga finmiddag. Och med det menar jag inte att jag aldrig har det stressigt på helgen eller att det inte går för sig att stå 2 timmar vid spisen en vardag eller att mat som är enkel att laga inte kan vara fin. Men på helgen finns en ursäkt. Det är helg ju! Potatis&broccolimos, stekt sparris, rostade pinjenötter, körsbärstomater, fräst broccolistam och svampfyllda smördegsknyten är ett bra exempel på vad en sådan ursäkt kan resultera i. Notera: smördeg som köpes i vanlig butik är nästan alltid mjölkfri (ironiskt nog, men jag gillar't). Noter även: bara för att det vankasfinmiddag betyder inte det att man ska slösa på resurserna, därav den frästa broccolistammen som faktiskt smakade riktigt schysst!
Svampfyllda smördegsknyten:
250 g champinjoner
1/2 gul lök
salt
peppar
persilja
mejram
225 g smördeg
1 pkt Yosa havrefraiche (obs, mycket godare än deras havreyoghurt!)
några droppar citronjuice

Skär svampen i fjärdedelar, hacka löken fint. Stek tillsammans med persilja och mejram tills dess att löken fått färg och svampen mjuknat en aning. Rör ner svampblandningen i en skål tillsammans med havrefraiche, smaka av med salt, peppar och citron. Skär smördegen i 6 jämnstora fyrkanter. Lägg fyllningen i ena hörnet hos varje degbit, vik över degen och kläm ihop. In i ugnen på 200 grader i 15 minuter.

3 kommentarer: